Josef Konečný odstraňování bariér ze života nevidomých

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení motorových vozidel
Advertisements

Příklady typického použití
TyfloCentrum Brno, o.p.s. se představuje
Olga Václavová, knihovna ETF
HW – Kabely a konektory Název školy
CELOSTÁTNÍ VEŘEJNÁ SBÍRKA NA PODPORU NEVIDOMÝCH
Návrh parkování Návrh zastávek MHD.
MHD Žďár nad Sázavou nezávislé internetové stránky
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
PÉČE O ZRAKOVĚ POSTIŽENÉ
Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. se zrakovým postižením
Kvalita cestování nevidomých lidí
Soustava zařízení, kterými se obraz přeměňuje na elektrický obrazový signál.
FAKULTA INFORMATIKY Botanická 68a, Brno Díky tomu, že se na fakultě nachází část střediska Teiresiás, prošla budova z hlediska bezbariérovosti změnami.
Ovládací jednotka AZJ 530 Přepínač „FUNKCE“ Osvětlení
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Informační a komunikační.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Dopravní výchova TÉMA:
BEZBARIEROVÉ ŘEŠENÍ BUDOV
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Elektrotechnika Název předmětu: AUTOMATIZACE (INTELIGENTNÍ BUDOVY - ZABEZP. SYSTÉMY) Název a ID tématu: ELEKTRICKÁ.
Vsetín – město bez bariér
Bezbariérovost veřejné dopravy
KOMUNIKACE S NEVIDOMÝM
Ministerstvo Vnitra ČR DINASYS, s.r.o.
Projekt: Integrace žáků se zrakovým handicapem
Bezpečnostní značky a signály
STUDIE ROZVOJE DOPRAVY V AGLOMERACI CHOMUTOV-JIRKOV
Počítače pro handicapované
NAVRHOVÁNÍ STAVEB PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB NEVIDOMÝCH A SLABOZRAKÝCH OSOB Doporučený standard technický (ČKAIT) z r Nezajištěný prostor –
Typy projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod 2007–2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice.
Pozemní komunikace v intravilánu ČSN „Projektování místních komunikací“, 2006 Změna Z1 – 2010 – Přechody a místa pro přecházení, rozhledové.
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
INTEGRACE DÍTĚTE SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM
VY_32_INOVACE_11_Cesta do školy. Jméno: Vendula Báčová Ročník: 3. Období vytvoření: září 2011 Téma: Cesta do školy Anotace: Učivo je podáno formou prezentace.
Jan Kugler, Střední průmyslová škola Třebíč,
12ZADI (cvičení) Marián Svetlík ZS 2011/2012 ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ K612 Ústav dopravních systémů K612ZADI Základy dopravního inženýrství CVIČENÍ.
Úvod do pozemních komunikací
Pomůcky pro zrakově postižené
ŘÍZENÍ PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Řízení provozu na pozemních komunikacích Provoz na pozemních komunikacích se řídí: - světelnými, případně i.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Doprava v klidu – parkování vozidel Podklad ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Vyhláška č. 398/2009 Sb. o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb 1 VYHLÁŠKA č. 398/2009 Sb o obecných technických.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM) Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Národní rada osob se zdravotním postižením ČR Dagmar.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Orlické hory pro všechny Cesta k certifikaci Nové Město nad Metují VÍTEJTE ! Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do.
 a) kompenzační ◦ kompenzují zrakový handicap a jsou rozděleny do několika skupin podle účelu, ke kterému slouží.  b) rehabilitační ◦ umožňující zvětšení.
Prezentaci vytvořila : Veronika Jusková Nikola Chylková Alena Bujnochová Martin Kašpárek 1b.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Marketing maloobchodu. Obsah 1. Marketingová komunikace v obchodní firmě 2. Nástroje komunikace obchodní firmy 3. Interní nástroje 4. Atmosféra prodejny.
ZÁKLADNÍ POJMY II. Obec -zastavěné území -počátek a konec je na pozemní komunikaci označen příslušnými dopravními značkami -na účelových komunikacích.
Petr Machovec.  Možnosti turistiky pro postižené ◦ Turistika s průvodcem ◦ Speciální značení ◦ Informace o schůdnosti a dostupnosti ◦ Doprava  Rozdělení.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web16 Označení materiálu web16_barvy.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní cesta Předmět: Technologie silniční nákladní dopravy Ing. František Lachnit,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.3 Cesta do školy Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Podněty z portálu Chodím Olomoucí
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Bezbariérová Knihovna města Hradce Králové
Návrh turistického informačního systému v centru Českých Budějovic
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VNÍMÁNÍ A PŘÍSTUPNOST PROSTŘEDÍ
PŘÍSTUPNOST DOPRAVY PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM V PARDUBICKÉM KRAJI
Asistent couvání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Materiál slouží k výkladu učiva dopravní výchovy pro žáky 3. ročníku
Mapování přístupnosti a pražská Mapa přístupnosti
POČÍTAČ A LIDÉ S HANDICAPEM Adéla Beránková, 3. A.
Věcné učení Doprava, dopravní prostředky.
Využití asistivních technologií v procesu vzdělávání
Transkript prezentace:

Josef Konečný odstraňování bariér ze života nevidomých Prvky používané pro usnadnění samostatného pohybu nevidomých a slabozrakých osob. Josef Konečný odstraňování bariér ze života nevidomých

Dělení: Akustické prvky Hmatné prvky Vizuálně kontrastní prvky Dálkové vysílače VPN Orientační hlasové majáčky Povelová souprava na MHD Semafory Informační panely Hmatné prvky Umělá vodící linie Signální a varovné pásy Braillské štítky Vizuálně kontrastní prvky

Akustické prvky Dálkové vysílače VPN 01 a 03. Nejčastější pomůckou používanou při samostatném pohybu zrakově postižených osob je, vedle bílé hole, také vysílač povelů pro nevidomé VPN 01 – samostatný a VPN 03 – zabudovaný v bílé holi. Jejich prostřednictvím se aktivují akustická zařízení, která bývají umístěna na budovách, vstupech do podchodů, vozidlech MHD, semaforech apod.

Akustické prvky Orientační hlasové majáčky Orientační hlasové majáčky se používají na vstupech do veřejnosti přístupných budov, úřadů, podchodů apod. Obsahují dvě fráze – obecnou a rozšiřující - aktivují se stiskem tlačítek 1 a 2 na vysílačích VPN.

Akustické prvky Povelová souprava na MHD Také dopravní prostředky MHD k nám mluví pomocí externích hlásičů, ty se aktivují stiskem tlačítka 3, stiskem tlačítka 4 pak dáme řidiči signál o našem úmyslu nastoupit do vozidla.

Akustické prvky Semafory Nejpoužívanějším akustickým prvkem je klepání na semaforech světelné signalizace. Pomalé klepání značí červenou, rychlé zelenou. Používá se nejen na silničních, ale i na železničních přechodech, zde je pak signál cca o 1 oktávu vyšší (cca 1000 MHz.), zvuk připomíná spíše pípání.

Akustické prvky Informační panely Pomocí vysílačů VPN je také možno aktivovat akustické informační systémy na přestupních uzlech IDS JMK, nebo se zaregistrovat do lístkových systémů na poštách.

Hmatné prvky Umělé vodicí linie Umělé vodicí linie tvoří podélné drážky nebo žebra. Nahrazují přirozenou vodicí linii tam, kde není k dispozici. V interiérech se pro tyto účely používají také kovové či plastové lišty.

Hmatné prvky Signální a varovné pásy Jsou tvořeny dlažbou s tzv puntíkovým profilem. Účelem signálního pásu je nasměrovat nevidomého do správného směru chůze. Varovný pás pak odděluje chodník od vozovky, v místě sníženého obrubníku. Použitý materiál je kámen, beton či plast.

Hmatné prvky Braillské štítky Informační deficit pomáhají nevidomým zmírnit informace v bodovém písmu, kterým je možné označovat např. zastávkové stojany, výstupy z podchodů na nádražích, dveře kanceláří na úřadech apod.

Vizuálně kontrastní prvky Osoby slabozraké, případně se zbytky zraku, pak využívají tzv. vizuálně kontrastní prvky, které zajišťují lepší viditelnost předmětů v místech, která jsou opticky příliš jednolitá nebo splývají s okolím. Jsou to například jasně označené hrany schodů, kontrastní označení podpěrných sloupů (např. v podchodech), označení prosklených ploch v nádražních halách a obchodních centrech apod.

Vizuálně kontrastní prvky Také font a barva písma na informačních panelech, na prostředcích MHD apod., musí být vůči pozadí dostatečně kontrastní a dobře čitelná i pro silně slabozraké osoby.

Přehled prvků pro vytváření prostředí usnadňujícího samostatný pohyb nevidomých a těžce zrakově postižených osob zpracoval Josef Konečný TyfloCentrum Brno o. p. s. tel.: 774 715 110 e-mail: bariery@tyflocentrumbrno.cz 28.4.2017