ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Dvořák NÁZEV:VY_12_INOVACE_02A_05_Legionáři v literatuře TEMA:Dějiny 20. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Naše země za 1. světové války
Advertisements

Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
České země v průběhu války – Zahraniční odboj
Průběh 1. světové války 3. část.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
V neděli 28. září se uskutečnila druhá letošní národní pouť na místa spojená s prvním československým odbojem. Cílem cesty se stal Kyjev, hlavní město.
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D9_03 Sada DŮMDějepis 9 Předmět Dějepis Název materiáluČeskoslovenské legie Anotace Prezentace vysvětluje,
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
generál Karel Paleček Prvním velitelem výsadkového vojska
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
1. světová válka ( ).
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
První světová válka III
Tři fronty: západní, východní a jižní – balkánská1915 – fronta italská
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
DĚJINY VE FOTOGRAFIÍCH Češi a Slováci za první světové války Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Československé jednotky na Západě
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
VY_32_INOVACE_1D.9.10 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník Kapitoly z českých a světových dějin České země za první světové války Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Československé legie v Rusku
Československé legie, vznik Československa
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Dnes žijeme v samostatném státě a jako úřední jazyk používáme češtinu. Problémy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Literatura 1. světové války Název sady: Český jazyk 9. ročník.
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.1 Opakování – I. světová válka Název sady: Moderní dějiny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_32_INOVACE_03_HISTORIE ČR_PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška. ZAHRANIČNÍ ODBOJ – OTÁZKY; uč. str. 81 – Co zpočátku ztěžovalo boj o uznání právní kontinuity Československa a co.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_01_PRVNI_SVETOVA_VALKA Název materiálu:První světová válka Předmět:Člověk a jeho světRočník: 5. Časová dotace:45 minutDatum.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jana Neradová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02A_21_Češi a Slováci za 2.světové války TEMA:Dějiny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_20_Vznik.
Anotace Materiál je určen pro studenty 4. ročníku čtyřletého studijního programu gymnázia a 6. ročníku šestiletého studijního programu gymnázia. Případně.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
AUTOR: Marcela Kaderová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Protektorát Čechy a Morava
Směřujeme k samostatnosti
Československé legie, vznik Československa
Protektorát Čechy a Morava
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
AUTOR: Marcela Kaderová
LEGIE - jednotky čs. zahraničních vojsk (na straně Dohody)
Téma: Člověk a jeho svět – Vlastivěda
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Češi za první světové války
ČESKOSLOVENSKÉ LEGIE VE FRANCII A ITÁLII.
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Dvořák NÁZEV:VY_12_INOVACE_02A_05_Legionáři v literatuře TEMA:Dějiny 20. století ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

Anotace: Materiál je určen pro studenty 3./4. ročníku čtyřletého studijního programu gymnázia a 5./6. ročníku šestiletého studijního programu gymnázia. Případně ho lze využít také v semináři či 1. ročníku šestiletého studijního programu gymnázia. Cílem materiálu je rozvíjet čtenářskou gramotnost studentů. Problematika úlohy čs. legií pro vznik samostatného státu byla často zachycována ve vzpomínkách legionářů deníkového typu i v umělecké literatuře, která je tak ideálním prostředkem k jejímu pochopení. Odpovědi na otázky, které jsou součástí materiálu, studenti zapisují na tabuli fixem či elektronickým perem. Jedná se především o tabulku, kterou obsahuje slide č.6. Materiál je určen k interaktivní výuce.

Československé legie Československé legie je označení používané pro jednotky našeho zahraničního vojenského odboje za 1. světové války. Tento název vznikl až po válce. Za války se používalo označení „Jednotky československých zahraničních vojsk“. Francie, Itálie, Rusko 1)Co znamená výraz legie a proč se užívá v souvislosti s československými vojáky? 2) Kde se s ním lze také setkat?

Československé legie Nejpočetnější legionářské jednotky vznikaly na území Ruska Základ tvořila Česká družina (husitské tradice). 2. února 1916 přetvořená na 1. československý střelecký pluk a následně (19. května 1916) na Československou střeleckou brigádu. Koncem roku 1917 působilo v Rusku téměř legionářů. 1)Jak je možné, že v průběhu bojů docházelo k neustálému rozšiřování legií? 2)Která událost byla pro legionáře překážkou pro další boj proti R-U monarchii?

Československé legie Březen 1918 – podepsán Brest Litevský mír. Legionáři chtějí pokračovat v boji – snaží se dostat do Francie. Jediná cesta vede směrem na východ – do Vladivostoku a poté lodí „kolem světa“. Nesnadný úkol – v Rusku vypukla občanská válka. Legionáři se vrací do Evropy a ČSR až po skončení WWI. 1)Kterou významnou dopravní tepnu v Rusku při své cestě legionáři ovládali? 2)Na kterou stranu konfliktu v Rusku se legionáři přidali? Proč?

Československé legie Situaci legionářů v Rusku se snažilo literárně zpracovat množství autorů. Další stovky vojáků si psaly deníky. Mezi nejoblíbenější témata patřila bitva u Zborova (2. července 1917) a anabáze na transsibiřské magistrále. Doplňte do tabulky 3 představitele legionářské literatury a jejich díla. (Znáte z hodin literatury) Autor Dílo

Ukázky legionářské tvorby „V další linii již narážíme na silný odpor. Proto útočíme krátce, rychle. Třeskly dvě, tři bomby a nepřítel, překvapen naší prudkostí, se vzdal. Bylo ho více než nás. Letíme dál silnicí k lihovaru, kde bratři vedou těžký boj s nepřátelskými kulomety. Teď postupujeme každý na svůj vrub. Uhnuv kulometnému ohni, obsazuji s jedním bratrem rakouské ubikace. Pouze v jedné bylo živo. Požádal jsem bratra, aby měl pohotově pušku a řítím se k dveřím ubikace s výkřikem: „Hand auf, unbewaffnet zu mir!“ Vyšlo asi pětadvacet Rakušanů. Jen jeden z nich byl Čech. Když viděl bíločervenou stužku na mé čepici, divil se, že ho přišli zajmout Češi.“ 1) František Wildmann 1)Odkud pochází text? 2)Jak se mezi sebou oslovovali legionáři? Proč? 3)Jak se odlišoval čs. legionář od řadového vojáka ruské armády? 4)Jaký mohl být další osud zajatého Čecha?

Ukázky legionářské tvorby „Dne 4. července 1917 bylo nad obcí Cecová pohřbeno do dvou hromadných hrobů 167 padlých dobrovolníků čsl. brigády. Zraněno bylo v bitvě asi 700 Čechoslováků. Při pronásledování nepřítele pronikl jsem s několika bratry daleko za vesnici Travotluky. V jedné jámě po granátu jsme našli těžce raněného rakouského poručíka, kterého obvazoval voják. Oslovil jsem je, oba byli Češi. „Pan leutnant je těžce raněn,“ řekl mi voják. Smrtelně bledý mladý poručík obrátil ke mně oči plné údivu a ptal se: „Vy jste Češi?“ Odvětil jsem, že je nás celá armáda, na což odpověděl slabým hlasem s námahou: „Myslel jsem si, že nejste Rusové, ale jak to, že jste Češi?“ Nebylo času na vysvětlování, neboť bratři mi hlásili, že jsme příliš vpředu, nemáme spojení na strany a proti nám postupuje silný řetěz nepřítele, který také již vpravo vzadu vniká opět do vesnice. Vtom už na nás nepřítel zahájil palbu. Nezbylo, než ustoupit k našim, kteří zůstali na návrší před vesnicí. Na okraji jámy ležela brašna na mapy a pistole raněného poručíka. Vzal jsem oboje. Raněný poručík nespustil se mne oči a slabým hlasem pravil: „Jen si je vezměte, jen si je vezměte“. Přitom těžce zvedal svoji zesláblou ruku, jako by mi chtěl věci podat. Pochopil jsem a instinktivně jsem vycítil, že nám chce aspoň v něčem prospět a že jen tragický osud mu zabránil, aby nebyl v našich řadách.“ 2) Josef Mašín 1)Po které významné bitvě došlo k popisované události? 2)Kterých dalších bitev se naše legie v Rusku účastnily? 3)Kdy se v československých dějinách setkáváme se jménem Mašín? Pokuste se s pomocí internetu zjistit zda má autor textu nějakou vazbu na tyto pozdější události.

Ukázky legionářské tvorby „Od moře k moři stojí germánská vojska. Od moře k moři hluboké podzemní valy, příkopy, kde sídlí smrt! Od moře k moři potoky drátěných přehrad, otrocké rakouské čapky, prušácké helmice! Za nimi daleko překrásná leží země! Země, jež oplývá mlékem a strdím. Tam žije v okovech zmučený lid, zchvácený tesknotou, zpitý snem dávným a těžkým o svobodě!“ 3) … Rudolf Medek 1)Co vyjadřují verše Rudolfa Medka? Zkuste podle nich popsat situaci na východní frontě. 2)Kdo je označován jako „zmučený lid v okovech“? Vysvětlete.

Ukázky legionářské tvorby „Byť tam dnes cizí mluva zněla, byť tudy přešly teutonské hordy, to pole je naše! Tam leží s úsměvem na zvadlých rtech sto našich bratří! Za temných nocí na jejich mohyle tryznu slaví staří slovanští bozi. Planoucím létem zde kvetou horké, rudé máky!“ 4) Rudolf Medek 1)Jaké místo Medek připomíná? Proč? 2)Jaký význam má symbol rudého máku? Při jakých příležitostech se s ním setkáme?

Citace: 1) VILDMANN, František: Vzpomínky na bitvu u Zborova. [online]. [cit ]. Dostupný z www: 2) MAŠÍN, Josef: Vzpomínky na bitvu u Zborova. [online]. [cit ]. Dostupný z www: 3) MEDEK, Rudolf: Zborov, Čeljabinsk 1918, s. 6 4) MEDEK, Rudolf: Zborov, Čeljabinsk 1918, s Zdroje: MEDEK, Rudolf: Zborov, Čeljabinsk JAKL, Tomáš a kol.: Zborov , Praha PICHLÍK, Karel: Bez legend: Zahraniční odboj Zápas o československý program.