Austrálie- přírodní poměry Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_22_Austrálie- přírodní poměry Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Austrálie.
Advertisements

AFRIKA Geografická poloha.
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Horský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Austrálie a Oceánie orientace na mapě VY_32_INOVACE_Ze z 2
VY_52_INOVACE_03/2/21_ZEMĚPIS
Austrálie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
AUSTRÁLIE nejmenší kontinent (7,7 mil km2)
Austrálie Země protinožců ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová.
Hana Jirsová Zeměpis cestovního ruchu H2.A.
Austrálie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
AUSTRÁLIE A OCEÁNIE 7. třída Mgr. Jakub Karásek
AUSTRÁLIE.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Austrálie – „země protinožců.“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_INOVACE_276_Austrálie a Oceánie AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9.,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_133 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
AMERIKA poloha, rozloha, členění
Registrační číslo projektu
Tropický pás savana a poušť
Rg austrálie – úvod a přírodní podmínky
AUSTRÁLIE – nejmenší kontinent (7,7 km2)
Austrálie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Příroda Austrálie Obr. 1 – Mapa Austrálie
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Čas na Zemi Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_06_Čas na Zemi Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Austrálie původní obyvatel Sydney.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_21_Fauna.
Povrch Asie Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_02_Himaláje Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
POVRCH AUSTRÁLIE 1 2 Doplň k číslům názvy: 1 – 5: pohoří 6 – 8: pouště 9 – 11: ostrov a poloostrovy 12: útes
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Povrch ČR Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_44_Novohradské hory Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Ledovce Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_20_Ledovce Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Austrálie (Rudý kontinent)
Autor: Mgr. Věra Martincová VY_32_INOVACE_60_Práce s grafem
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_45_Šumava
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_23_Lidské rasy
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_48_NP České Švýcarsko
19. POVRCH AFRIKA VY_32_INOVACE_12_Z5
8. SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_54_Moravský kras
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_07_Mapy
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_46_Český kras
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_42_Geologický vývoj
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_53_Hrubý Jeseník
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_02_Střídání dne a noci
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_27_Asie
Austrálie Učivo 6. třídy Název školy
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_08_Měřítko mapy
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Světadíly
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_23_Oceánie
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_32_NP Severní Ameriky
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk Vlastní jména, abecední řazení Mgr. Iva Štancíková VY_32_INOVACE_14_vlastni_jmena OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_25_Severní Amerika
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_49_Povrch krychle a kvádru
Jméno autora: Mgr. Petra Musilová
Pravoúhlá soustava souřadnic
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_13_Zvětrávání
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_15_Atmosféra
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_04_Měsíc
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_10_Litosféra
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Transkript prezentace:

Austrálie- přírodní poměry Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_22_Austrálie- přírodní poměry Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.

 Poloha  Austrálie je stát na jižní polokouli tvořený stejnojmeným kontinentem, dále pak velkým ostrovem Tasmánií a množstvím menších ostrovů v Indickém a Tichém oceánu.  Rozloha  km²  Nejmenší kontinent na světě

Povrch Austrálie tvoří převážně plošiny a nížiny.  Nejnižší bod je Eyerovo jezero.  Pohoří :Velké Předělové pohoří,Mac Donnellovo a Musgraveovo pohoří  Nejvyšší hora je Mount Kosciuszko m. Uluru – Ayers Rock – červené srdce Austrálie

 Mount Kosciuszko (2228 m) je nejvyšší hora Austrálie. Leží ve Sněžných horách (Snowy Mountains) ve státě Nový Jižní Wales u hranice s Victorií. Hora je součástí národního parku Kosciuszko který má rozlohu km² Austrálie Sněžných horáchNový Jižní Wales Victoriínárodního parku Kosciuszko

 85 % rostlin, 84 % savců, více než 45 % ptáků a 89 % procent příbřežních ryb je endemických.endemických  Nejznámější australská fauna zahrnuje ptakořitné (ptakopyska a ježury), velké množsvtí vačnatců včetně klokanů, koaly a wombata nebo ptáků (například emu, ledňáci).ptakořitnéptakopyskaježuryvačnatcůklokanůkoalywombataemuledňáci  Mnoho australských dřevin je vždyzelených, mnoho z nich je přizpůsobeno vzdorování ohni nebo suchu. Mezi tyto rostliny patří například eukalypty nebo akácie.eukalyptyakácie  Nachází se tu několik NP (i Unesco) např. NP Uluru, NP Kakadů  Je zde převaha pouštní a polopouštní krajiny např. Gibsonova poušť, Velká Viktoriina poušť, Velká písečná, Tanami, Simpsonova

Klokan rudokrký Koala na eukalyptu

Eucalyptus bridgesiana Akácie

 Austrálie se na severu nachází v tropickém pásu a postupně přechází až po mírný pás na jihu kontinentu a na Tasmánii. Z toho vyplývá, že počasí je během roku na území Austrálie značně rozdílné. Mimo tropickou a severní subtropickou oblast, kde se rozlišují pouze období deštů a sucha, má Austrálie v zásadě čtyři roční období, přičemž platí, s ohledem umístění Austrálie na jižní polokouli.

 Nejdelší řekou Austrálie je Murray –Darling  Největší jezera: Eyerovo, Torrensovo, Amadeovo  Moře: Korálové, Tasmanovo  Zálivy: Carpentárský, Velký Australský záliv, Žraločí zátoka  Průlivy: Bassův, Torresův  Velký korálový útes  Velká artézská pánev

   Soubor:Oceania (orthographic projection).svg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 25. června 2009( ), last modified on [cit ]. Dostupné z WWW:.  Soubor:Uluru Australia(1).jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 30. července 2005( ), last modified on [cit ]. Dostupné z WWW:.  Soubor:Mount Kosciuszko01Oct06.JPG. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , last modified on [cit ]. Dostupné z WWW:.

  Soubor:Koala climbing tree.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation,, last modified on [cit ]. Dostupné z WWW:.   Soubor:Acacia greggii thorns.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation,, last modified on [cit ]. Dostupné z WWW:.  Soubor:Australia-climate-map MJC01.png. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation,, last modified on [cit ]. Dostupné z WWW:.   

 Vytvořeno jako DUM do předmětu zeměpis na Základní Škole Mladá Boleslav 17. listopadu 1325 příspěvková organizace, pro 9. ročník.  Materiál slouží k doplnění opakování o přírodních poměrech kontinentů.  Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru či interaktivní tabule.  Materiál byl vytvořen a pilotován v I. pololetí školního roku 2011/2012