Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Advertisements

Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
POTÁPĚNÍ, VZNÁŠENÍ SE A PLOVÁNÍ TĚLES V KAPALINĚ
Archimedův zákon: Na těleso ponořené do kapaliny působí svisle vzůru
Digitalizace výuky Příjemce
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhKapaliny TémaPlavání.
Plavání těles.
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Skupenské přeměny – práce s tabulkami
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_VZTLAKOVA.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (2. část)
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
VY_32_INOVACE_14_30_ Chování těles v kapalině. Chování těles v kapalině Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Anotace: Prezentace.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Sublimace a desublimace Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Tepelná výměna vedením Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Výkon Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Procvičení – výpočet práce Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Paralelní zapojení rezistorů
Vlastnosti plynů VY_32_INOVACE_36_Vlastnosti_plynu
Účinnost – řešení úloh VY_32_INOVACE_15_Účinnost
Procvičení – výkon a jeho výpočet
Archimédův zákon VY_32_INOVACE_28_Archimeduv_zakon,_vztlakova_sila
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_30_FYZIKA
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Schematické značky - opakování
Stín a polostín VY_32_INOVACE_44_Stin_a_polostin
Povrchové napětí VY_32_INOVACE_22_Povrchove_napeti
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Vypařování a kapalnění
Siločáry elektrického pole
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Zobrazení zrcadlem dutým.
Polohová energie - úlohy
Čočky Spojky a rozptylky VY_32_INOVACE_53_Spojky a rozptylky
Přeměna polohové energie v pohybovou a naopak
Elektrování těles při vzájemném dotyku
Dírková komora VY_32_INOVACE_43_Dirkova_komora
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře.
Chování těles v kapalině – procvičení 2
Průměrná rychlost VY_32_INOVACE_06_Průměrná rychlost
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Účinnost VY_32_INOVACE_15_Účinnost Autor: Pavlína Čermáková
Lom světla VY_32_INOVACE_52_Lom světla Autor: Pavlína Čermáková
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
… Plování těles v tekutině 1) - tíhová síla - vztlaková síla
Paralelní zapojení rezistorů
Druhy optických prostředí
Archimédův zákon pro plyny
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Sériové zapojení rezistorů
Druhy sil VY_32_INOVACE_15_Druhy sil Autor: Pavlína Čermáková
Transkript prezentace:

Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách VY_32_INOVACE_30_Chovani_teles_v_kapaline

Na těleso v kapalině působí dvě síly: -gravitační síla … svisle dolů -vztlaková síla … svisle vzhůru Vzorce pro výpočet působících sil: F g = m. g = V. ρ T. g ρ T … hustota tělesa F vz = V. ρ K. g ρ K … hustota kapaliny Chování stejnorodých těles v kapalině závisí na výslednici gravitační a vztlakové síly, které na těleso působí. Stejnorodé těleso = těleso, které je vyrobeno z jedné látky (např. železo, dřevo, plast, …) a které neobsahuje dutiny. Některá tělesa v kapalině klesají ke dnu Některá tělesa v kapalině stoupají k hladině Některá tělesa se v kapalině vznáší

Chování těles v kapalině 1)Těleso klesá ke dnu Hustota tělesa je větší než hustota kapaliny Gravitační síla je větší než vztlaková síla Výslednice sil směřuje dolů Takto se chovají např. kovové předměty ve vodě. 2) Těleso stoupá k hladině Hustota tělesa je menší než hustota kapaliny Gravitační síla je menší než vztlaková síla Výslednice sil směřuje nahoru Takto se chovají např. dřevěné předměty ve vodě. 3) Těleso se vznáší Hustota tělesa je stejná jako hustota kapaliny Gravitační síla je stejně velká jako vztlaková síla Výslednice sil je nulová Takto se chová např. sáček naplněný vodou ve vodě.

Nestejnorodé těleso = těleso, které je vyrobeno z více látek a které obsahuje dutiny. Takovým tělesem je např.: Prázdná uzavřená plastová láhev Tato tělesa mohou plavat na hladině, přestože jsou vyrobena i z látek o větší hustotě, než je hustota kapaliny. Loď, parník Ponorka

Zápis: Chování těles v kapalině 1.STEJNORODÁ TĚLESA = tělesa vyrobená z 1 látky neobsahující dutiny a) Těleso klesá ke dnu ρ T > ρ K … hustota tělesa je větší než hustota kapaliny F g > F vz … gravitační síla je větší než vztlaková síla … výslednice sil směřuje dolů Takto se chovají např. kovové předměty ve vodě. b) Těleso stoupá k hladině ρ T < ρ K … hustota tělesa je menší než hustota kapaliny F g < F vz … gravitační síla je menší než vztlaková síla … výslednice sil směřuje nahoru Takto se chovají např. dřevěné předměty ve vodě.

2. NESTEJNORODÁ TĚLESA Tato tělesa mohou plavat na hladině, přestože jsou vyrobena i z látek o větší hustotě, než je hustota kapaliny. Takovým tělesem je např.: Prázdná uzavřená plastová láhev, loď, parník, ponorka c) Těleso se vznáší ρ T = ρ K … hustota tělesa je stejná jako hustota kapaliny F g = F vz … gravitační síla je stejná jako vztlaková síla … výslednice sil je nulová Takto se chová např. sáček s vodou ve vodě.

Zdroje: Mgr.RAUNER, Karel, et al. Fyzika 7 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, s. ISBN Mgr.RAUNER, Karel, et al. Fyzika 7 pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, s. ISBN Další obrázky – skeny z učebnice Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště