Sekání a probíjení - test
A buď k oddělování tlustých třísek nebo k oddělování materiálu, přičem úhel břitu je v rozmezí 10-20° B ke zpevňování povrchové vrstvy materiálu C buď k oddělování tlustých třísek nebo k oddělování materiálu, přičemž úhel břitu závisí na tvrdosti materiálu D k tváření materiálu, to znamená jeho natahování nebo zkracování 1.Sekáním dochází : C
Sekání a probíjení - test A bruskách na plocho B bruskách na kulato C na šedých brusných kotoučích D na bílých nebo růžových brusných kotoučích 2. Ostření sekáčů provádíme na: D
Sekání a probíjení - test A pro označování středících důlků B k vysekávání tvarových ploch C pro dlouhé přímé seky D křížové sekáče neexistují 3.Křížové sekáče používáme: B
Sekání a probíjení - test A se uplatňuje především v sériové výrobě, zhotovujeme tak velmi přesné kalibrované otvory B se uplatňuje především v kusové výrobě, zhotovujeme tak velmi přesné kalibrované otvory C se uplatňuje především v kusové výrobě, zhotovujeme otvory převážně do měkkých materiálů tam, kde nepožadujeme velkou přesnost D se uplatňuje především v sériové výrobě, zhotovujeme otvory převážně do měkkých materiálů tam, kde nepožadujeme velkou přesnost 4. Probíjení : C
Sekání a probíjení - test A k vysekávání děr větších průměrů, především do měkkých materiálů B k vysekávání děr větších průměrů, především do ocelových plechů tepelně nezpracovaných C k vysekávání kruhových výsečí především do ocelových plechů tepelně nezpracovaných D k vysekávání velmi složitých tvarů u materiálů z pryže a plastů 5. Výsečníky slouží: A
Sekání a probíjení - test A trhliny B hobliny C otřepy D nárůstky 6. Při sekání vznikají na hlavě sekáče: C
Sekání a probíjení - test A z konstrukční oceli obvyklých jakostí B z konstrukční oceli ušlechtilé C slinutých karbidů C z rychlořezné oceli s břitem ze slinutých karbidů D z nástrojové oceli 7. Sekáče jsou vyrobeny: D
Sekání a probíjení - test A dynamickou sílu B statickou sílu C C tangenciální sílu D statickou radiální sílu 8. Při sekání a probíjení využíváme: A
Použité zdroje: Použité zdroje: ŘÍČKA, Jaroslav a Vladimír BULLA. Technologie obrábění. Vyd. 1. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1979, 179 s. ISBN ISBN DOBROVOLNÝ, Bohumil, Přemysl POKORNÝ a Vladimír GABRIEL. Ruční obrábění a zpracování kovů. 1. vyd. Praha: SNTL, 1960, 230 s. ISBN ISBN FRISCHHERZ, Adolf, Paul SKOP a Vladimír GABRIEL. Technologie zpracování kovů: základní poznatky. 4. vyd. Praha: SNTL, 2001, 268 s. ISBN LEINVEBER, Jan a Pavel VÁVRA. Strojnické tabulky: pomocná učebnice pro školy technického zaměření. 5., upr. vyd. Úvaly: Albra, 2011, xiv, 927 s. ISBN ŘASA, Jaroslav, Přemysl POKORNÝ a Vladimír GABRIEL.Strojírenská technologie vyd. Praha: Scientia, 2001, 221 s. ISBN