Stalking nebezpečné pronásledování Trestní zákoník - § 354.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Poslání Intervenčního centra
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
STALKING Lucie Nimmrichterová 12 let 7.A
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
ohroženým domácím násilím
Zásah do práva na ochranu osobnosti – domácí násilí Policie a institut vykázání © Vladimír Plecitý, 2011.
KYBERSTALKING Kyberstalking se odvozuje od pojmu stalking (česky „stopování“, „lovení“). Volně se toto slovo vykládá jako pronásledování, opakované a stupňující.
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
O TRESTNÉM ČINU O PŘESTUPKU O UDÁLOSTI
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Zdravotnický asistent, první ročník Domácí násilí II Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
NEBO-LI PRONÁSLEDOVÁNÍ OBĚTI CIZÍM ČLOVĚKEM, VYHROŽOVÁNÍ POMOCÍ SMS A VULGÁRNÍCH Ů Viktor Vašát 12 let 7.b Základní škola Šumperk,Vrchlického 22,Šumperk.
PROBLEMATIKA TRESTNOSTI SPOJENÉ S ICT 2/21 Preventivně informační oddělení Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.
Elektronické spisy před branami českých soudů - Nabídne justice zákazníkům nové moderní služby?
Alena Dvořáková 12 let 7.A Základní škola Šumperk, Vrchlického 22,Šumperk 7871 Tel.:
Chování na internetu.  S používáním nelegálního softwaru jsou spojena tato rizika:  Riziko trestního postihu za používání nelegálního softwaru  Používáním.
BT502Z – TPP – Zvláštní část
Vytvořil: David Dvořák VII.B, 12 let Základní škola Šumperk,Vrchlického 22, Šumperk Tel:
PRACOVNÍ PORADENSTVÍ 1. Zprostředkování X management 2. Kde působíme 3. Cílová skupina 4. Kdo je klient PP 5. Příklady z praxe, diskuse.
Bílý kruh bezpečí pobočka Brno
Předsoudní stadium trestního řízení
Odpovědnost v právu životního prostředí
2. Správní trestání a správní delikty
Obecně Mgr. Lucia Rentková
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání BEV802K přednáška č JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Stalking z pohledu psychologa PhDr. Marie Štorková.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Stalking v policejní praxi Odborná konference Praha por. Bc. Andrea Kornetová 4. odd. OK ÚO SKPV MŘP Brno-město NEBEZPEČNÉ PRONÁSLEDOVÁNÍ -
Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.
Prevence kriminality Karin BALOGOVÁ 2BP.  Prevence kriminality  Prevence kriminality je souhrn opatření k předcházení společensky nežádoucím jevům a.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
INTERVENČNÍ CENTRUM Přínos Individuálního projektu „Zajištění vybraných sociálních služeb na území JmK“ pro službu INTERVENČNÍ CENTRUM Jana Levová Intervenční.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Městské ředitelství Brno por. Bc. Andrea KORNETOVÁ por. Bc. Andrea KORNETOVÁ –
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
KYBERŠIKANA Mgr. Martina Miloica ZŠ Heyrovského 33, Olomouc.
Ministerstvo vnitra ČR a Úřad vlády ČR Odborná konference „ N ebezpečného pronásledování z pohledu trestního práva – nástroje řešení “ Praha, 23. listopadu.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Projekt Intervenční centrum v Ústí nad Labem Interdisciplinární spolupráce Koordinátorka týmu Bc. Zuzana Lešková.
Prevence domácího násilí z pohledu Ministerstva vnitra Praha 14. prosince konzultační dny k přestupkové agendě Ministerstvo vnitra.
Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v Ústeckém kraji Konference Sociální služby v Ústeckém kraji.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Přestupky Stanoviska VOP – kazuistika Prezentace pro pracovníky Krajského úřadu Jihomoravského kraje a podřízených správních orgánů Mgr. Ivo Kousal.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Stalking Jak zlepšit pomoc obětem?
Phdr.hana pazlarová, ph.d.
Jak zlepšit pomoc obětem stalkingu?
Potřeby obětí znásilnění ČR/2017
Intervenční centrum Ostrava pro osoby ohrožené domácím násilím Bílý kruh bezpečí, z.s. Poslanecká sněmovna Praha
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
MUDr. Hatem Sanalla Nemocnice Znojmo
Ochrana poskytovaná před domácím násilím
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Michaela Borovanská, Jana Malíková
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Stalking nebezpečné pronásledování Trestní zákoník - § 354

Intervenční centrum, Ústecký kraj poradenství v případech stalkingu - nadstandardní služba ANO Stalking jako pokračování DN - blízká osoba Stalking vyvolaný ukončením vztahu – blízká osoba NE Nepracujeme se stalkingem – pronásledováním neznámým pachatelem, nejde o problematiku IC řeší PČR, občanské poradny…

Motivace klienta k návštěvě IC Strach o svou osobu Pocit nutnosti zastavit stalking Výběr prostředků ochrany – co můžu dělat? Emoční podpora – v důsledku ztráty vnitřního klidu (poruchy spánku, nechutenství, snížení kvality každodenního fungování, narušena životní perspektiva)

Nejčastější projevy stalkera Dopisy, telefonáty, y – výhružky nebo snaha stalkera na sebe upozornit Zasílání drobných předmětů Pokusy o kontakt na blízko – slídění Zapojování třetích osob – širší rodiny, institucí – přestup Poškozování pověsti – pomluvy v okolí, u zaměstnavatele Ničení věcí – auto, dveře od bytu apod… Fyzické napadání oběti

Intervence ze strany IC Zmapování situace – ventilace oběti Zmapování kroků na svou ochranu Nabídka možností řešení (PČR, PO, soud, přestupek…) Mapování a shromáždění důkazů pro konkrétní pomoc Asistence (právní podání, trestní oznámení…) Bezpečnostní plán, výběr vhodné strategie chování oběti

Co zjišťujeme od oběti Objektivní faktory Důraz na četnost jednání – podobné jako u DN ! (hrozí přestupková kvalifikace) Důraz na intenzitu jednotlivých útoků Důraz na stupňování - četnost projevů a agrese projevů + Subjektivní faktor - zřetel na subjektivní pocity oběti – vzbuzuje obavu, strach o život, zdraví – motivace k vyhledání pomoci

Shromažďování důkazů Vedení záznamu o jednání stalkera: deník Nahrávky (audio, video) Prostředky elektronické komunikace: , SMS Listinné důkazy: dopisy Svědci: rodina, sousedé Záznamy PČR: volání na linku 158 – úřední záznamy, trestní oznámení, ohledání místa činu – poškozené auto, vykopnuté dveře… Lékařské zprávy o napadení

Strategie řešení a)Soukromá, mimosoudní opatření – vyhýbání se, neudržování kontaktu, výzva od právního zástupce rodiny, oběti b)Trestně právní cesta (PČR, státní zástupce, soud)– nemusí být nejlepším řešením – bezpečí oběti PČR – trestný čin PČR – návrh na vazbu (důvodná obava, že stalker uprchne při stíhání, že bude působit na svědky, že bude opakovat trestnou činnost) PČR – trestní postih při nerespektování PO – maření úředního rozhodnutí, možnost i vazby

Strategie řešení - pokračování c) Policejní ochrana ( krátkodobá - PČR – zařazení místa výskytu stalkera do tras výkonu hlídkové služby d) správní právo – oblast přestupků, kvalifikuje PČR, ale dále řešeno správními úřady – přestupková komise e) civilně právní cesta IC, právník – Návrh na předběžné opatření dle 76b) OSŘ., žaloba na ochranu osobnosti - toto zahrnuje upuštění od neoprávněných zásahů, odstranění následků těchto zásahů, přiměřené zadostiučinění, případně náhrada nemajetkové újmy v penězích

Kazuistiky Stalking jako pokračování DN - blízká osoba Stalking vyvolaný ukončením vztahu – blízká osoba