ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč 674 01 Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0464 ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Advertisements

Doprava Ropy.
HOSPODÁŘSTVÍ U: s. 52 – 53 Použitá literatura: Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha 1999.ISBN INDUSTRIALIZACE = přeměna země.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Doprava.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Evropa: západní Evropa
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:
DOPRAVA U: s. 101 – 102 Použitá literatura: Voženílek, V.: Zeměpis České republiky. Prodos, Olomouc ISBN
Terciální sektor Služby Zahraniční obchod Školství Doprava
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
GEOGRAFIE DOPRAVY II. Martin VRZALA.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Společenské a hospodářské prostředí
Autor: Mgr. Helena Nováková
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Německo Aneta Bohdálková.
Evropa: obyvatelstvo VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.43 Mgr. Kosík Lukáš Anotace: Evropa: obyvatelstvo Vzdělávací oblast: Z 8.ročník Autor: Mgr. Kosík.
ZAJÍMAVOSTI Z DOPRAVY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_130 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
Úloha dopravy v hospodářství
D OPRAVA Martin Horák, 3.C4. D OPRAVA Rozdělení: pozemní a) silniční+ MHD b) železniční letecká vodní potrubní a) ropovody b) plynovody.
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
Vodstvo Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_453, 23. sada, Z3
Nejmocnější státy Evropy
ZAJÍMAVOSTI Z DOPRAVY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Západní Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
Doprava. Dělení dopravy 1.Pozemní – silniční, železniční, potrubní 2.Vodní - říční, námořní 3.Letecká 4.Speciální – přenos dat, zpráv, energie.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_33-06 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Doprava Č R. HISTORIE hlavní cesty v době římské 1. až 4. století Jantarová cesta.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Česká republika ZŠ Hejnice 2010 Doprava a spoje Mgr. Jan Kašpar.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Sedláček. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:DOPRAVA TÉMATICKÝ CELEK:Společenské a hos.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_EVROPA-ÚVOD ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Doprava v Evropě Druhy dopravy Železniční Železniční Automobilová Automobilová Letecká Letecká Lodní Lodní Ostatní- lanová, potrubní Ostatní- lanová,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: Z 8/19 Předmět: Zeměpis Ročník: 8. ročník Jméno.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Evropa Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: Základní škola Mnichovo Hradiště Autor DUM: Mgr. Veronika Sluková Název: VY_32_INOVACE_50_Východní Evropa_Sluková Téma: Východní Evropa Číslo.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název:VY_32_INOVACE_05_03A_Doprava v ČR Téma:Zeměpis České republiky.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - VODSTVO
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Západní Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_ZEMĚPIS
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
EVROPA STŘEDNÍ EVROPA – NĚMECKO, RAKOUSKO, ŠVÝCARSKO, LICHTENŠTEJNSKO
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Svobodová Alena
Česko - Doprava AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Severní Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Česká republika jako součást Evropy
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Systém vodních staveb v Evropě
VY_52_INOVACE_65_Doprava v ČR
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
TOP 10 největších letišť v Evropě podle počtu odbavených cestujících
Transkript prezentace:

ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor DUMMgr. Hana Polanecká Název DUMEvropa-doprava Kód DUMVY_32_INOVACE_ Datum vytvoření PředmětZeměpis Tematická oblastEvropa Výstup ŠVPŽák charakterizuje základní druhy dopravy. Anotace DUMMateriál přehledně rozděluje základní druhy dopravy. Metodický popisSlouží k přiblížení této problematiky. HodnoceníMateriál usnadnil orientaci žáků v této problematice. Autor prohlašuje, že řádně uvedl všechny použité zdroje. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

D O P R A V A  LODNÍ  LETECKÁ  ŽELEZNIČNÍ  SILNIČNÍ  POTRUBNÍ  INFORMACÍ

L O D N Í D O P R A V A  Námořní – většina velkých měst na pobřeží je i velkými námořními přístavy (Rotterdam, Antverpy, Marseille, Hamburg, Le Havre, Londýn)  Vnitrozemská – využití splavných úseků velkých řek (Dunaje, Labe, Rýna, Seiny…)  Trajekty – ve státech Severní Evropy Norsko – trajekt ve fjordu Přístav v Norsku Foto z archivu autora

L E T E C K Á D O P R A V A  Na vysoké úrovni.  Nejznámější letiště: – Londýn (Heathrow) – Paříž (Orly, Charlese de Gaulle) – Frankfurt nad Mohanem – Amsterdam – Řím – Moskva

Ž E L E Z N I Č N Í D O P R A V A Severojižní evropské spojení. Nejhustší železniční sítí se vyznačuje Belgie, Británie, Německo, Česká republika a Maďarsko. vysokorychlostní vlaky TGV (Francie), EC, IC... Např. vlak jako prostředek veřejné dopravy volí v Evropě nejvíce Švýcaři. Každý občan této země se jím sveze v průměru více než 40x ročně. Foto z archivu autora

S I L N I Č N Í D O P R A V A Nejvíce silnic v přepočtu na jednoho obyvatele mělo v roce 1996 Lucembursko se 300 km, následuje Rakousko s 220 km. Z velkých zemí EU má nejvíce dálnic Francie v přepočtu na 1 obyvatele 141 km), Německo 136 km, ČR má v přepočtu na 1 obyvatele jen 41 km dálnic. V alpských státech se musí silniční doprava vypořádat s horským terénem. Na některých místech si musíte vyjet až do nadmořské výšky nad 2000 m n.m. nebo je nutné využít tunely.

Švýcarsko Foto z archivu autora

Švýcarsko Foto z archivu autora

Silniční tah nad městečkem Airolo ve Švýcarsku Foto z archivu autora

POTRUBNÍ DOPRAVA Přeprava ropy a zemního plynu vychází jednak ze západoevropských a z jihoevropských přístavů, kam je dopravována z mimoevropských nalezišť. Do ČR vede ropovod Družba z Ruska a přes německý Ingolstadt ropovod Adria z Itálie.

Seznam použitých zdrojů: HÜBELOVÁ, Dana a Petr CHALUPA. Zeměpis: učebnice. 1. vyd. [i.e. 2. vyd.]. Brno: Nová škola, 2010, 95 s. Duhová řada. ISBN JEŘÁBEK, Milan a Vít VILÍMEK. Zeměpis světa: učebnice zeměpisu pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 1997, 60 s. ISBN HERINK, Josef. Příručka k učebnici zeměpisu světa Zeměpis světa vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 1997, 32 s. ISBN