30.8.2007 VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP SÚKL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regulace v oblasti léčiv
Advertisements

Racionální preskripce - MINULOST
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Informační systém Patricie specializované řešení pro Advokátní kanceláře.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Pozitivní listy pohledem zdravotních pojišťoven
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
v úhradách a cenách léčiv
ELEKTRONICKÉ PŘESTUPKOVÉ ŘÍZENÍ REJSTŘÍK PRESTUPCŮ PRAHA
Studijní IS a spisová služba Miroslav Křipač
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Konference Farmaceutický trh – čo ovplyvňuje spotrebu liekov. Bratislava, hotel Marrol´s 9. október 2007, Symsite Research.
Generická preskripce a pozitivní listy
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Zkušenosti se soutěžním dialogem ve Velké Británii z poslední doby Jonathan Davey, Partner, Addleshaw Goddard
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Kvalita v českém zdravotnictví
Technické řešení PostSignum QCA
E-preskripce je část zdravotnického informačního systému, která umožní: zjednodušené předepsání receptu (Rp) s kontrolou vlastní preskripce přiřazení hlavní.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
[ 1 ] © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v novém systému regulace.
[ 1 ] Ing. Helena Daněčková, Ing. Dana Donátová oddělení posuzování farmaceutické dokumentace © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Léková politika v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků - změny od.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
LP KALYDECO ivakaftor LP KALYDECO k léčbě cystické fibrózy (CF) u pacientů od 6 let věku, kteří mají v genu CFTR mutaci G551D v ČR řádně.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
GILDA - software pro zadavatele veřejných zakázek Veřejné zakázky měst a obcí Květen 2011, Ostrava.
Tisková konference Státního ústavu pro kontrolu léčiv a Ministerstva zdravotnictví České republiky Snížení cen léků – ušetří pacienti i pojišťovny ,
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
[ 1 ] © 2007 Státní ústav pro kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků Změny od roku 2008 Praha 2007.
VZP ČR A ÚHRADY ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ EXISTUJE RECEPT NA NASTAVENÍ STEJNÉ ÚHRADY ZP ZA STEJNÝ EFEKT U PACIENTA? ING. MARTIN JELÍNEK, PHD MUDR. TAŤÁNA.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
ODVRÁCENÍ SOUDNÍCH SPORŮ S EU
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
Financování inovativní léčby, příležitosti a limity
Novela seznamu zdravotních výkonů
Přínosy inovativní léčby seminář
Tlak na snižování cen léků Spolupráce VZP a SÚKL
Standardizace odborné zdravotní péče
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Praktický přístup SÚKL k posuzování výše a podmínek úhrady
Nová farmakovigilanční legislativa
„Stárnutí populace – analýza nákladů zdravotního a sociálního systému“
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
HOSPITAL MANAGEMENT 2017 PharmDr. Lenka Vostalová, Ph.D.
Akutní lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Dosavadní stav Cenová regulace Stanovení úhrady MF ČR
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Očekávané změny v úhradovém systému v roce 2019
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP SÚKL

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP Vstup léčivého přípravku na trh Registrace – ověření jakosti, účinnosti a bezpečnosti Stanovení maximální ceny – podmínka pro obchodovatelnost Stanovení úhrady z veřejného zdravotního pojištění – porovnání nákladové efektivity s obdobnými léčivy

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP Instituce a způsob stanovení dosudod ledna 2008 registraceSÚKL správní řízení SÚKL správní řízení maximální cena MF správní řízení/ cenový předpis SÚKL správní řízení úhradaMZvyhláškaSÚKL správní řízení

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP Další související činnosti SÚKL Současné – povolování klinického hodnocení léčiv Očekávané  evidence, povolování klinického zkoušení, stanovení maximální ceny a stanovení způsobu a výše úhrady zdravotnických prostředků  registrace a povolování klinického hodnocení tkání a buněk

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP Legislativní rámec Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád Registrace léčivých přípravků a povolování klinického hodnocení LP – 79/1997 Sb. ZoL + nový ZoL sněmovní tisk 223/0 Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb. sněmovní tisk 222/3 Regulace cen a úhrad ZP – velká novela 48/1997 Sb. (2008) Registrace tkání a buněk - novela 79/1997 Sb. (2008) Klinické zkoušení ZP – novela 123/2000 Sb. (2008)

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP Co máme Spisová služba …Ginis Registrace – několik interních databází a tabulek (Access, Excel)… Databáze léčivých přípravků (DLP) …. Integrační platforma ESB Stávající systémy nejsou propojeny

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP Co požadujeme Implementaci první části do konce roku 2007 Komplexní řešení agendy správních řízení včetně navazující/propojené DLP

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP Proč Výrazné rozšíření počtu žádostí (v r počet žádostí o nové registrace: 938, o změny registrace cca 7000) … x počet žádostí ÚCA cca 8000) Očekáván velký politický i veřejný tlak na bezchybné a včasné zpracování a transparentnost systému Není možné bez SW podpory

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP Správní řízení (I) Různé typy – náležitosti, lhůty, účastníci, zpracovatelé Napojení na spisovou službu Zahájení – na žádost x z moci úřední Maximální automatizace příjmu žádosti a převedení do elektronické podoby Zabezpečené elektronické podání

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP Správní řízení (II) Work-flow rozdělení úkolů, delegování odpovědností, zastupitelnost aktivní sledování lhůt automatické vytváření písemností podpora při hodnocení odborné části žádosti automatické zpracování agendy cenové soutěže

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP Správní řízení (III) zveřejnění průběhu a stavu řízení závěrečná zpráva o průběhu řízení rozhodnutí - předlohy, kontroly, doručování manažerské výstupy o řízeních

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP Správní řízení (IV) odvolání proti rozhodnutí - viz správní řád Druhoinstanční – MZ Podání na SÚKL - rozklad

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP Registrace (I) nový léčivý přípravek před uvedením na trh prodloužení nebo zrušení registrace změny registrace, převod registrace některé další specifické procesy registrační řízení národní nebo mezinárodní jednotlivé typy – dost rozdílné work-flow i časové termíny

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP Registrace (II) 2 základní fáze: validace žádosti a odborné hodnocení odborné hodnocení rozděleno mezi několik pracovníků nutnost evidence termínů, předávání mezi pracovníky nutnost sumarizace výstupů za určité období

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP Registrace (III) generování a ukládání textových souborů vytvořených během registračního řízení pro 1 léčivý přípravek postupně více správních řízení – možnost vyhledání historie možnost uložení elektronické verze dokumentace

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP Stanovení maximální ceny Cenový předpis MZ stanoví výčet LP podléhajících tomuto způsobu regulace Výše max.  Průměr výrobních cen přípravku v referenčním koši  Průměr tří nejnižších výrobních cen v EU  Výrobní cena obdobného přípravku v ČR nebo EU Vstup generika – snížení o 20% Inovativní přípravek - obdobně

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP Stanovení výše úhrady (I) Referenční skupiny (vyhláška MZ) Zařazení přípravku v rámci správního řízení Stanovení základní úhrady – shodná pro referenční skupinu Posouzení vlastností LP – na základě toho bonifikace – stanovení konkrétní úhrady Využití externích posuzovatelů

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP Stanovení výše úhrady (II) Základní úhrada:  Nejnižší cena pro konečného spotřebitele na denní terapeutickou dávku v EU  Denní náklady jiné srovnatelně účinné terapie  Cena, která je výsledkem cenové soutěže  DNC = cena dohodnutá mezi výrobcem a ZP Vybrané skupiny (nízká terapeutická účinnost,…) – základní úhrada 60% výpočtu

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP Stanovení výše úhrady (III) Vstup generika – snížení min. o 20% Vysoce inovativní přípravek – dočasná úhrada Příloha 2 – výčet skupin s povinně plně hrazeným přípravkem Zrušení úhrady – na žádost x z moci úřední

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP Stanovení podmínek úhrady Bezpečnost, nákladová efektivita, vysoce nákladná léčba,… Omezení pro určitou skupinu pacientů, diagnózu, předepisování lékaři specialisty, použití v konkrétním ZZ Zvýšená úhrada

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP DLP – stávající stav (I) Základ DLP vytvořen v SÚKL cca v r.1984, od té doby průběžné úpravy a rozšiřování, 1 x modernizováno firmou Sefira Hlavní části:  „Knihovna léků“ (evidence léčivých přípravků – základní údaje, stav registrace ….)

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP DLP – stávající stav (II)  „ Knihovna komponent“ (evidence názvosloví, synonym, literárních zdrojů…), propojení s Knihovnou léků  Pomocné seznamy (adresáře, seznam zkratek, lékových forem ….)  Registrace – částečné sledování work-flow (nevyhovující)

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP DLP – stávající stav (III)

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP DLP – stávající stav (IV)

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP DLP – stávající stav (V)

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP DLP – stávající stav (VI) Hlavní nedostatky:  Nedostatky v propojenosti jednotlivých částí, v možnosti sledování work-flow  Možnost dokument vygenerovat, ale ne do DLP uložit …..  Omezený počet znaků v řádku (Knihovna léků i Knihovna komponent) – nutnost zkracování názvů

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP DLP požadavky (I) Automatická návaznost na správní řízení identifikace přípravku jak podle registračního čísla, tak i podle kódu SÚKL strukturované uložení základních informací – včetně možnosti sledování provedených změn propojení evidence léčivých přípravků s dokumenty týkajícími se účinných látek (dosud mimo DLP – Access) Stromová struktura pro specifické typy přípravků

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP DLP – požadavky (II) Vkládání fotografií léčivých přípravků Propojení webového odkazu pro údaje o konkrétním přípravku na webových stránkách EMEA (centralizované registrace)

VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP Výstupy automatické i uživatelské výstupy, včetně historie a možnost sledování trendu a modelování jak z DLP tak z agendy správních řízení