NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3. 2. 5. 3. F 13 TEMA: Přírodopis 6 – Členovci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HMYZ S PROMĚNOU DOKONALOU
Advertisements

Hmyz u nás v domě.
ROHÁČ OBECNÝ.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Řád:Sekáči zadeček přisedá k hlavohrudi celou šíří (vypadá jako jeden kus) kráčivé končetiny – velmi dlouhé schopnost odvrhnutí končetiny=autotomie nestavějí.
Roztoči (Acarina) HaBr.
Pavoukovci Mgr. Helena Roubalová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Blechy Michala Doskočilová.
Test paraziti Míra Rychna.
Střechatky (megaloptera)
Vnější cizopasníci člověka.
POŠVATKY (Plecoptera)
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vši (Anoplura), Všenky (Mallophaga)
PAVOUKOVCI.
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
PLOŠTICE Jana Koucká.
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
Hmyz s proměnou dokonalou vajíčko – larva –kukla –dospělec zdroj:www
Řád: Roztoči.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
JEPICE Autor: Daniel Ďásek.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Šupinušky (Zygentoma)
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Hmyz domácí Karolína Černá.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 08 TEMA: Přírodopis 6 - Kroužkovci.
Bradavice. ANOTACE Navazující prezentace na úvodní hodinu na téma : kožní soustava Žáci se seznamují s onemocněním kůže.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR:Mgr. Ivana Banasinská NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČAS3 TEMA: Pedikuloza - vši Září 2012.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky řádu roztočů klíčová slova : klíště obecné, encefalitida, borrelióza autor: Kamila.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Hlísti  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Projevy života  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Kmen: Hlísti. Dvouvrstevní živočichové, protáhlé, nečlánkované, k oběma koncům se zužující tělo Na povrchu těla je silná kutikula Mají nepravou tělní.
Sekáči, roztoči, štíři, štírci
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
BROUCI.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Členovci - Pavoukovci  Pavouci Př. křižák obecný.
VY_52_INOVACE_03_Vnější a vnitřní parazité- učební text
Kmen: Členovci.
BLECHY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Anotace Výukový program pro žáky 6. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Členovci - pavoukovci. Možnost využití: interaktivní tabule.
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 13 TEMA: Přírodopis 6 – Členovci roztoči ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Anotace: Kmen: Členovci Roztoči Tento materiál je určen pro žáky 6. ročníku ZŠ. Seznamuje s řádem Roztoči, popisuje charakteristiku roztočů a jmenuje hlavní zástupce tohoto řádu.

Kmen: Členovci Podkmen Klepítkatci Řády: a)Štíři b)Pavouci c)Sekáči d)Roztoči

Řád: Roztoči Roztoč v domácím prachu

Roztoči Jsou velmi malí (80 μm-1 mm) Mezi roztoče patří řada obtížných parazitů, jak živočichů a rostlin, tak i člověka. Domácí roztoči se živí organickými částicemi obsaženými v prachu. Tyto částice tvoří nejčastěji lidské lupy a kožní odpad, v menší míře pak textilní vlákna, bakterie, drobky jídel a podobně. Roztoči se hojně podílejí na vzniku prachu svými exkrementy a trávicími enzymy. Právě tyto složky prachu jsou pro lidský organismus nejdráždivější.

Snímek roztoče elektronovým mikroskopem

Klíště obecné Samice bývá větší (2 x 4 mm) a je viditelně dvoubarevná. Na zádech za hlavovou částí má černohnědý štítek, kdežto zbytek zadečku je výrazně oranžový až načervenalý. U o něco menších samců pokrývá černohnědý štítek celou zadní část těla a budí tak celkový tmavý dojem.

Klíště obecné Krev saje pouze samice. Její oranžový zadeček je zřasený a umožňuje několikanásobné zvětšení objemu při sání krve. Dospělá samice využívá jako zdroj krve zase o něco větší živočichy - srnčí, jeleny, černou zvěř, lišky, dobytek, koně, psy, kočky a člověka. Saje po dobu jednoho až dvou týdnů, poté naklade vajíčka a uhyne.

Detail klíštěte

Životní cyklus klíšťat

Reprodukční schopnosti klíšťat jedna samička produkuje 2500 až 4000 vajíček. Životní cyklus klíštěte zahrnuje tři stadia: larva, nymfa a dospělec Vývojový cyklus klíštěte je dlouhodobý a v našich zeměpisných šířkách trvá 2-3 roky. Více o klíštěti na

Zákožka svrabová Způsobuje onemocnění zvané svrab. Žije ve svrchních vrstvách kůže, kde si vrtá chodbičky a živí se tkáňovým mokem. Do chodbiček též ukládá vajíčka, ze kterých se později líhnou larvy.

Svrab je infekční kožní onemocnění Způsobuje je roztoč zákožka svrabová, velká asi půl milimetru. Samička vyvrtá pod kůží chodbičky dlouhé až několik milimetrů, kde naklade vajíčka. Zavrtává se pod kůži, především v místech, kde je pokožka velmi jemná - například mezi prsty, v okolí genitálií, na hýždích nebo prsou. K tomu, aby se samička zákožky uchytila v kůži, jí stačí pouhé dvě a půl minuty.

Na kůži se objeví červené pupínky, které svědí. Například mezi prsty, v okolí pohlavních orgánů, kolen, podpaží, ale třeba i kolem dvorců prsních bradavek. Postižený, který se začne škrábat, si nemoc roznáší po těle. Horší projevy mohou na sobě pozorovat alergici a lidé, kteří mají citlivější kůži. Příznaky

Svrab Inkubace choroby trvá dva až šest týdnů. Jejím typickým příznakem bývá nepříjemné svědění. To zesílí, když ulehneme a jsme v teple (pod peřinou). K tomu, aby se samička zákožky uchytila v kůži, jí stačí pouhé dvě a půl minuty.

Roztoč domácí Velikost: O,2-0,7mm Vývoj: oplozená samička klade na substrát průměrně 32 (za den 1-3) oválných bělavých vajíček velikosti 0,1-0,16 mm. Vývoj jedné generace trvá průměrně 33 dní. Život: 6 týdnů Potrava: obilí, mouka, sušená zelenina, kroupy apod., v domácnostech - prach, šupinky lidské kůže apod.

Roztoč domácí Škody Škody: jejich přítomnost může vést k alergickým reakcím. Napadené potraviny jsou hygienicky závadné a mohou způsobit katary zažívacího ústrojí u lidí i zvířat. Snižují kvalitu napadených produktů zápachem. Zajímavost Zajímavost: v panelových domech s ústředním vytápěním se téměř nevyskytuje, protože k životu potřebuje 70-80% relativní vlhkost vzduchu. Po 48 hodin může snášet extrémní teploty, nejnižší -12 °C, nejvyšší 43 °C. Pohybuje se velmi rychle, trhavě, klikatě, za 1 minutu urazí vzdálenost 150 mm. Preferují životní podmínky % relativní vlhkosti vzduchu a teplotu 25 °C. Likvidace Likvidace: větrání, vysoušení, správné skladování potravin. Chemická likvidace (akaricidy): postřik, popraš, akaricidní přísady při praní prádla atd.

Sametka Oranžový nebo narůžovělý milimetrový roztoč žije v trávě a daří se mu právě v počasí, kdy je ještě celkem teplo, ale i vlhko.

Samička naklade vajíčka a larva, aby mohla přežít, parazituje na živých tvorech. Přichytí se na kůži zvířat nebo lidí svými příústnímu končetinami a pokožku nařízne. Do této ranky vypustí své jedovaté výměšky, které štěpí tkáň hostitele, a ona pak už se touto směsí živí.

Co sametka způsobí? Sametka si hledá na hostiteli taková místa, kde je kůže tenká, vlhká a teplá. Nepříjemné kousance ve velkém množství má člověk kolem pasu, v tříslech, v podpaží a ženy pod prsy. Svědění je tak úporné, že většina lidí si napadená místa rozškrábe. Když se larvička nasaje, odpadne.

Kleštík včelí – parazitický roztoč včel Způsobuje onemocnění varoázu. Při silném napadení se na česně objevují těžce se pohybující včely s deformovanými křídly, končetinami a nepřirozeně vysunutým sosákem.

Kleštík na těle včely, pod elektronovým mikroskopem Kleštík na těle pokročilého stádia včelího plo du

Zápis do sešitu - Roztoči živí se paraziticky nebo dravě tělo splývá v jeden celek, rozměry do 1mm Zástupci: Klíště obecné - parazit obratlovců - samička a larvy se živí krví hostitele. Sameček nepřijímá potravu, samička saje krev Přenašeč bakteriálních onemocnění (borelióza, zánět mozkových blan). Další zástupci: Sametky, zákožka svrabová, roztoči, kleštík včelí

Zdroje a citace Roztoč v domácím prachu. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Snímek roztoče elektronovým mikroskopem. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Klíště obecné. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: ang=cs ang=cs Klíště obecné - ústní ústrojí. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Vývojový cyklus klíštěte. BIOTECHNOLOGICKÁ SPOLEČNOST PROTEAN S.R.O. Kliste.cz [online] [cit ]. Dostupné z:

Zdroje a citace Zákožka svrabová: foto. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Roztoč domácí: Atlas škůdců. Desinsekta.cz [online] [cit ]. Dostupné z: Srpnovou vyrážku mají na svědomí roztoči: Sametka. In: Prozeny.blesk.cz [online]. 19. srpna 2010 [cit ]. Dostupné z: vyrazku-maji-na-svedomi-roztoci.html vyrazku-maji-na-svedomi-roztoci.html Kleštík včelí: varroa. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: