Právo a informatika Václav Jirovský Gymnázium prof. Jana Patočky Jindřišská 36 110 00 Praha 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Licence Creative Commons včera dnes a zítra Poznámky k vystoupení na CC salonu Praha, 16. prosince 2011, HUB Petr Jansa Tuto prezentaci jste oprávněni.
Advertisements

OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Licenční politika Pro výuku devátého ročníku ZŠ Vypracoval: S.V.
Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace
Úvod do informačních technologií autor Jana Truxová
 výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví.
Software Zákon a etika.
Informatika Licence pro používání software Počítačová kriminalita.
Právní aspekty užívání software
FIT ČVUT v Praze Právo a informatika Mgr. František Šejnost
Co je duševní vlastnicví? Duševním vlastnictvím se rozumí výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti,
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
Informace a informační zdroje
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo v oblasti duševního vlastnictví Ročník:1.a.
HMOTNÉ A DUŠEVNÍ VLASTNICTVÍ
Poslední přednáška Výběr ze zbývajících kapitol. Co nám zbývá Inovace Operační management CRM.
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_20 Název materiálu: Reklama Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
Aplikace VT v hospodářské praxi licence, autorské právo
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
Základy informatiky Aplikační SW - licence Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ochrana a ohodnocování duševního vlastnictví
Typy duševního vlastnictví a jejich ochrana
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Licencované a volně šířené programy, autorské právo.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu: „EU peníze školám“ registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Projekt je financován z Evropského sociálního.
ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ Domů Helpdesk Mail Hledání Mapa stránek 13 Duben, 2008Elektronické podávání Průmyslová práva Zahraniční patentové úřady Formuláře.
Ochrana duševního vlastnictví
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Ochrana duševního vlastnictví
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.2 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Legálnost užívání SW Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Ing. Silvie Ševčíková VŠB-TU Ostrava
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
OCHRANA AUTORSKÝCH PRÁV Druhy počítačových programů.
Ochrana duševního vlastnictví a design
Informační a komunikační technologie 2.4 Autorské právo, licence Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník.
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Základy informatiky Aplikační SW - licence Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Mezinárodní ochrana duševního vlastnictví
Autorské právo a ochrana dat
Práva k nehmotným statkům. Evropský patent. Licenční smlouvy. JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_03.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Ochrana duševního vlastnictví architektonická a urbanistická díla, počítačové programy a databáze Ludmila Tichá, Michaela Morysková Ústřední knihovna ČVUT,
V součastné době o pirátství hovoříme nejčastěji ve spojitosti s filmovými a hudebními díly a počítačovými programy jako o filmovém, hudebním a softwarovém.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
VÝCHOVA K OBČANSTVÍ VLASTNICTVÍ. DRUHY VLASTNICTVÍ veřejné, soukromé, duševní.
Ochranné známky První směrnice č. 89/104/EHS, kterou se sbližují právní předpisy členských států o ochranných známkách Zákon č. 441/2003 Sb. o ochranných.
SW pro správu PC, aplikační SW, licence
Freeware Shareware Demoverze Public domain
Základy informatiky Aplikační SW - licence
Autorské právo.
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Ochrana průmyslového vlastnictví
Publikace versus patenty, úskalí licencování
OCHRANA AUTORSKÝCH PRÁV
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Šedá literatura - patenty
Licence Creative Commons včera dnes a zítra
Transkript prezentace:

Právo a informatika Václav Jirovský Gymnázium prof. Jana Patočky Jindřišská Praha Současný svět Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/32038, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita

Duševní vlastnictví Nehmotný majetek ▫ Myšlenky, návody, řešení,…. WIPO - Světová organizace duševního vlastnictví ▫ 1967, Ženeva ▫ Organizace OSN, nyní 184 států ▫ Vykonává dozor nad ochranou autorských práv

Právo duševní vlastnictví Podle vzniku: ▫ Autorské právo (copyright)  Soubor právních norem, upravující právní vztahy při vzniku a používání autorských děl ▫ Právo průmyslového vlastnictví  Souhrn všech právních norem, které upravují oblast průmyslového vlastnictví

Autorské právo Autorské právo k dílu vzniká automaticky, kdy je vyjádřeno v jakékoliv objektivně vnímatelné podobě literární, vědecká, výtvarná, hudební, filmová, fotografická, kartografická, architektonická, urbanistická díla Trvají do smrti autora, majetková práva ještě 70 let poté Označení díla ©

Právo průmyslového vlastnictví Průmyslová využitelnost v opakované výrobě Vzniká až na základě rozhodnutí Úřadu průmyslového vlastnictví o udělení ochrany vynálezy, užitné vzory, průmyslové vzory, ochranné známky, označení původu, zeměpisná označení

Právo průmyslového vlastnictví Patent ▫ Vynález musí být:  Nový, výsledek vynálezecké činnosti, průmyslově využitelný  Využití se nesmí příčit veřejnému pořádku nebo dobrým mravům  Nelze patentovat: objevy, matematické metody, teorie, software,… ▫ Průmyslová využitelnost  Vynález se považuje za průmyslově využitelný, může-li jeho předmět být vyráběn nebo jinak využíván v průmyslu, zemědělství nebo jiných oblastech hospodářství

Právo průmyslového vlastnictví Patent ▫ Licence  Souhlas k využívání vynálezu  Nucená licence ▫ Platnost až 20 let (každoroční udržovací poplatek) ▫ Věstník Úřadu průmyslového vlastnictví, platnost v ČR Evropský patent Mezinárodní přihláška PCT

Právo průmyslového vlastnictví Užitný vzor ▫ “malý patent” ▫ průmyslově využitelné technické řešení (zařízení, zapojení), které je nové, přesahuje rámec pouhé odborné dovednosti ▫ rejstřík užitných vzorů Úřadu průmyslového vlastnictví ▫ 4 roky + 2x3 roky Průmyslový vzor ▫ Design výrobku – barva, obrys, tvar, struktura apod. pro vizuální odlišení výrobku ▫ 5 let + 4x5 let

Právo průmyslového vlastnictví Ochranná známka ▫ označení grafického znázornění k odlišení výrobku (slova, číslice, barvy, kresby nebo tvary výrobku či jeho obalu) ▫ Neomezeně po 10 letech ▫ Označení ®, ™, ℠, … Příklad:

Právo průmyslového vlastnictví Označení původu ▫ Používané k označení zboží pocházejícího z území, kde kvalita nebo vlastnosti jsou dány územím Zeměpisná označení ▫ Původ, kde území hraje kvůli kvalitě nebo pověsti velkou roli Příklad: Plzeňské pivo, Plzeň, Karlovarská sůl, Český porcelán…

Mezinárodní smlouvy Lisabonská smlouva (2009) Dohoda o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví – TRIPS (1995) ▫ Nejdůležitější, spravovaná WTO Protokol o Madridské dohodě (1989) Locarnská dohoda (1968) Pařížská úmluva (1883)

Licence Smlouva, definující způsob používání produktu Ve většině případů adhézní: autor navrhne, uživatel může pouze přijmout nebo odmítnout Výhradní Nevýhradní Cross licence Creative Commons

EULA - End User License Agreement Licence pro koncového uživatele Určuje jak uživatel může nakládat s produktem (účel využití, vytvářením kopií apod.)

Public domain software SW u kterého uplynula doba majetkových práv nebo byl vyňat z ochrany ve veřejném zájmu Volně využitelný Volná distribuce Využitelný i pro komerční účely

Free software – svobodný software Volné využití SW Volná distribuce, modifikace SW Stále platí licenční podmínky – BSD, GFDL,… Open Source software Jako Free SW, méně striktní GNU, MIT,…

Další software Freeware – SW volně distribuován zdarma, bez zdrojového kódu ▫ Beerware Shareware – SW volně distribuován na zkoušku ▫ Demo – omezeny některé funkce ▫ Trial – časově omezeno Spyware – SW odesílající informace bez vědomí Adware – SW obsahující nějakou reklamu, od bannerů až po spyware

Licence této prezentace Creative Commons, uveďte autora, nekomerční využití, zachovejte licenci CC

Budoucnost SOPA PIPA ACTA

SOPA Návrh zákona sněmovny reprezentantů (platnost pouze v USA) k omezení počítačového pirátství, doplnění DMCA Princip blokovat soudním příkazem server pomocí zablokování DNS Odpovědnost za nelegální obsah na stránce Za 10 stáhnutí v rozmezí 6 měsíců autorsky chráněného obsahu až 5 let vězení Prakticky nerealizovatelné, odložen na neurčito (leden 2012)

PIPA Přepracovaný návrh senátu, vycházející z COICA Výsledek jako SOPA Odložen spolu se SOPA na neurčito k přepracování

ACTA Mezinárodní obchodní dohoda proti padělání, nahrazuje platnou TRIPS Vytvářená v tajnosti od roku 2006 První verze zveřejněna 2010 Nátlak korporací

ACTA Neovlivňuje pouze internet Sjednocuje a definuje termíny duševního vlastnictví Sjednocuje mechanismy boje proti padělkům Vytváří novou organizaci vedle WTO

ACTA Jednostranná globální regulace internetu Přenášení povinností na ISP => nemožnost přezkoumatelnosti Postavení obcházení DRM ochran mimo zákon Povoluje a doporučuje prohledávání zařízení na hranicích

ACTA Podepsána ČR velvyslankyní 26.ledna 2012 v Japonsku Kvůli trestním následkům musí být nyní schválena Evropským parlamentem a ratifikována každým státem EU Čeká na podpisy do května 2013 Vlna protestů

Odkazy priloha001.pdf priloha001.pdf

KONEC PREZENTACE Děkuji za pozornost ©Václav Jirovský, 2012