Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslíkaté kyseliny.
Advertisements

VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je. Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Oxidy Dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku Starší název : kysličníky Oxidační číslo : -II Podle druhy vazby : iontové a kovalentní Oxidační číslo.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Jitka Malíčková NÁZEV:Význam a použití bezkyslíkatých kyselin TÉMATICKÝ.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_16_Bezkyslíkaté kyseliny Autor Melicharová Jana.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_01_19 Neutralizace Autor Melicharová Jana.
OXIDY. OXID SIŘIČITÝ ● Bezbarvý, jedovatý plyn ● Štiplavě zapáchá ● Vzniká při hoření síry ve vzduchu ● Vykytuje se v sopečných plynech ● Základní surovina.
VÝZNAMNÉ KYSLÍKATÉ KYSELINY. KYSELINA SÍROVÁ Vlastnosti: Bezbarvá olejovitá kapalina Koncentrovaná (96%) je silná žíravina Její hustota je téměř 2x větší.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o názvosloví hydroxidů, jednoduchých.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
názvosloví, příprava, vlastnosti, užití
Kyseliny.
Chemická reakce a její rovnice
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.10_KYSLÍKATÉ KYSELINY_2.
Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Bezkyslíkaté kyseliny
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Redoxní reakce (oxidačně – redukční)
Alkyny.
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Halogeny Obr. 1 fluor Obr. 2 chlor brom jod
RYBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Znečištění ovzduší Obr. 1
Fyzika – Elektrolýza.
Název vzdělávacího materiálu Kyseliny
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
Karbonylové sloučeniny
Kyseliny a jejich názvosloví
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Pořadí obrázků – domeček
Hyperoskulační kružnice elipsy
VY_32_INOVACE_09 09 kyslíkaté kyseliny autor: Mgr. Helena Žovincová
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
názvosloví, příprava, vlastnosti, užití
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Interaktivní elektrický obvod
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vedení proudu v kapalinách
Vedení proudu v kapalinách
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
FYZIKÁLNÍ KUFR Vedení el. proudu v kapalinách a plynech (9. ročník)
názvosloví, příprava, vlastnosti, užití
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Významné oxidy CO2 CO SO2 SiO2 CaO Al2O3.
Transkript prezentace:

Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Úkol 1: Zopakuj si názvosloví kyselin: kyselina trihydrogenfosforečná HBrO kyselina monohydrogenchloritá H 2 SiO 3 kyselina monohydrogendusičná HIO 4

Řešení úkolu 1 H 3 PO 4 Kyselina monohydrogenbromná HClO 2 Kyselina dihydrogenkřemičitá HNO 3 Kyselina monohydrogenjodistá

Kyselina sírová Úkol 2: Podle obrázků a videoklipu doplň text: Kyselina sírová má vzorec ….… Je to ….…. kapalina. Její 96% roztok – oleum – je silná …… Při ředění kyseliny dochází ke ……… teploty směsi a musíme lít vždy …….. do ……, nikdy naopak! Koncentrovaná odnímá organickým látkám vodu a ty ……... voda kyselin a Ředění kyseliny ric-acid-3D-vdW.png

Řešení úkolu 2 H 2 SO 4, bezbarvá, žíravina, zvýšení, kyselinu, vody, uhelnatí.

Užití kyseliny sírové Kyselina sírová je nejdůležitější kyselinou se širokým použitím. Její výroba je jedním z kritérií vyspělosti chemického průmyslu. Úkol 3: Prohlédni si obrázky a napiš, k čemu se kyselina sírová používá: wiki/File:Substral,_finnish_supe rmarket_fertilizer_NPK_ JPG ynamite-3.svg e:Watering_can.JPG CarBattery.jpg

Řešení úkolu 3 Výroba umělých hnojiv, výbušnin, plastů, barviv, autobaterií.

Kyselina dusičná Kyselina dusičná se vyrábí jako 68% roztok. Na světle se rozkládá na oxid dusičitý, který ji zabarvuje žlutě až hnědočerveně. Úkol 4: Doplň podle obrázků chybějící slova v textu: Kyselina dusičná je …….. kapalina, která má vzorec ….. Je ………, citlivá na ………, a proto se dodává v lahvích z ……. skla. acid-3D-vdW.png Kyselina dusičná

Řešení úkolu 4 Bezbarvá, HNO 3, žíravina, světlo, tmavého.

Reakce kyseliny dusičné Kyselina dusičná reaguje s většinou kovů. Proto ji alchymisté nazývali lučavkou. Smícháním s HCl v poměru 1:3 získáme lučavku královskou, která dokonce reaguje se zlatem a platinou. Ve vodném roztoku se kyselina dusičná štěpí na vodíkový kationt a dusičnanový aniont: HNO 3 → H + + NO 3 - Úkol 5: Vzniká reakcí HNO 3 s kovy vodík? Reakce mědi s kyselinou dusičnou

Řešení úkolu 5 Ne, vzniká NO a z něj na vzduchu červenohnědý jedovatý NO 2.

Užití kyseliny dusičné Úkol 6: Podle obrázků napiš, k čemu se kyselina dusičná používá: Dynamite-3.svg e:Watering_can.JPG

Řešení úkolu 6 Umělá hnojiva, plasty, barviva, výbušniny, léčiva.

Kyselina uhličitá Je velmi slabá kyselina, která vzniká reakcí oxidu uhličitého s vodou a teplem se snadno zase rozkládá. Je součástí sycených nápojů. Po otevření z nich unikají bublinky plynu. Úkol 7: Napiš podle modelu na obrázku vzorec kyseliny uhličité a chemickou rovnici jejího vzniku: vdW.png

Řešení úkolu 7 H 2 CO 3, H 2 O + CO 2 → H 2 CO 3

Kyselina siřičitá I tato kyselina je velmi slabá. Vzniká reakcí oxidu siřičitého s vodou a modrý lakmus v ní zčervená. Je součástí tzv. kyselých dešťů, viz prezentace Vzduch. Úkol 8: Napiš vzorec kyseliny siřičité a její vznik z oxidu siřičitého a vody: Reakce SO 2 s vodou Hoření síry

Řešení úkolu 8 H 2 SO 3 SO 2 + H 2 O → H 2 SO 3

Kyselina chlorná Vzniká zaváděním chloru do vody. Je to slabá kyselina a snadno se rozkládá. Má bělicí účinky, proto je součástí čistících prostředků užívaných v domácnosti.

Úkol 9: Shrnutí učiva Kyseliny, doplň text: Kyseliny jsou dvouprvkové nebo tříprvkové sloučeniny H, …… a kyslíku. Většina kyselin jsou ……, proto při práci s nimi musíme používat ……. pomůcky. Při jejich ředění lijeme vždy …….. do …. Reagují s ……….. za vzniku … Ve vodných roztocích ………, štěpí se na ionty ……… a zbytku ………. Vodíkové ……… způsobují …….... Roztoky kyselin vedou ………. proud. Mezi silné kyseliny patří kyselina …………., …….. a …….., mezi slabé …….., ….….. a ……...

Řešení úkolu 9 Nekovu, žíraviny, ochranné, kyselinu, vody, kovy, vodíku, ionizují, vodíku, kyseliny, kationty, kyselost, elektrický, chlorovodíková, sírová dusičná, uhličitá, siřičitá, chlorná.

Veškerá použitá zdroje [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na nebo z vlastních zdrojů, Autor © Mgr. Vaněk VlastimilCreative Commons