Pájení v praxi. Pájení Princip pájení:  pájením získáváme pevné nerozebíratelné spoje  spoje získané pájením jsou těsné  působením kapilární vzlínavosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět: Strojírenská technologie Tematická oblast: Železné kovy
Advertisements

Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Digitální učební materiál
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Jan Mihalík zpracováno:
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
NÝTOVÁNÍ – VLASTNOSTI A DRUHY NÝTOVÝCH SPOJŮ
Digitální učební materiál
Svarové spoje Tavné svary Tlakové svary tupé koutové tupé přeplátované
přehled základních technologii zpracování kovů
Tato prezentace byla vytvořena
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální učební materiál
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_12
Digitální učební materiál
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_04
Tepelné zpracování v praxi
Chemicko-tepelné zpracování v praxi
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_09
UPOZORNĚNÍ Pro správné zobrazení si nainstalujte font BahamasLight, možná je v základní sadě fontů MS Office, ale to si nejsem jistej.
Pájení.
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_05
Frézování ozubených kol
SVAŘOVÁNÍ.
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_11
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_06
Frézy, upínání nástrojů a obrobků - test
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada15 AnotacePájení.
Tváření kovů – protlačování, tažení plechu
Stříhání - test. Stříhání - test Stříhání - test A třískové dělení materiálu, při kterém nevzniká žádný odpad B beztřískové dělení materiálu, při kterém.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Spoje potrubí-svařované spoje- zákl. informace1 VY_32_INOVACE_461.
Sekání a probíjení - test. A buď k oddělování tlustých třísek nebo k oddělování materiálu, přičem úhel břitu je v rozmezí 10-20° B ke zpevňování povrchové.
Sekání a probíjení. Sekání dochází buď k oddělování tlustých třísek nebo k dělení materiálu dochází buď k oddělování tlustých třísek nebo k dělení materiálu.
Stříhání.
Základy metalografie - příprava vzorku
Základy soustružení – 3.část. Základy soustružení A navineme-li úhel na válec, popřípadě kužel konkrétního profilu B navineme-li těleso závitového profilu.
Tváření kovů – kování v praxi
Broušení rovinných ploch a úkosů 2. část. Při broušení rovinných ploch obvodem kotouče je strojní čas dán vztahem: Při broušení rovinných ploch obvodem.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 16 Anotace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 16 Anotace.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Broušení drážek a zápichů
Soustružení složitých vnějších válcových ploch s osazením
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Význam ručního a strojního zpracování kovů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tváření kovů – válcování, tažení drátu
Obráběcí nástroj, řezné úhly
Tváření kovů – test č.1.
Bezhroté broušení.
Řezání vnitřních závitů - test
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Ruční tváření plechu v praxi 3.část
Frézy, upínání nástrojů a obrobků - test
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Broušení stupňovitých povrchů
Spoje pájené pájení mědi
Základy soustružení – 2.část
Rovnání a ohýbání - test
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základy metalografie - test
Pájení Je nerozebiratelné metalurgické spojení kovových součástí roztavenou pájkou, přičemž pájené plochy nejsou nataveny, ale smáčeny roztavenou pájkou,
Definice svařování Svařování je nerozebiratelné spojení materiálu s použitím nebo bez použití přídavného materiálu za působení : Tepla = tavné svařování.
Tepelné zpracování v praxi. Tepelné zpracování Druhy tepelného zpracování: 1. Žíhání 2. Kalení 3. Popouštění Druhy chemicko tepelného zpracování: 1. Cementace.
Transkript prezentace:

Pájení v praxi

Pájení Princip pájení:  pájením získáváme pevné nerozebíratelné spoje  spoje získané pájením jsou těsné  působením kapilární vzlínavosti vyplňuje póry  stykových ploch i spáru mezi součástmi  pájkový kov difunduje do základního materiálu

Pájení Charakteristika pájení ♦ na rozdíl od svařování tavíme pouze přídavný materiál – pájku pájku ♦ zařízení, kterým vyvíjíme teplo nazýváme pájedlo ♦ k samotnému pájení je třeba mít tavidlo – kalafuna, salmiak ♦ hlavní nevýhoda oproti svařování spočívá v dlouhé přípravě přípravě ♦ nižší pevnost spoje ♦ výhodou je naopak to, že se nemění základní vlastnosti spojovaného materiálu spojovaného materiálu

Pájení Rozdělení pájení: a) měkké  teplota pájky do 500°C  jedná se o slitiny olova a cínu (pevnost 20–60 MPa)  spojujeme měkké oceli, dodávají se ve formě litých tyčí, housek, drátů, pásů, fólií a trubiček plněný tavidlem  spoj nesmí být vystavován vysokým teplotám a velkému mechanickému namáhání  nejčastěji používáno v elektrotechnickém průmyslu

Pájení Rozdělení pájení: b) tvrdé  teplota tavení nad 500°C  spoje jsou pevnější, max. napětí 400 MPa  pájky – měděné, mosazné, stříbrné,  k pájení oceli, šedé litiny  spojujeme měkké, tvrdé oceli, neželezné kovy

Pájení Pájky: Jsou přídavným materiálem tvořící pájený kov, který musí mít tyto vlastnosti: Vlastnosti pájky:  smáčivost – musí být schopna se základním materiálem  vzlínavost – musí vyplňovat spáry působením kapilárních sil  zabíhavost – vyplňuje spáru mezi spojovanými součástmi

Pájení Úprava stykových ploch  plochy musí být odmaštěné,  očištěné  zbavené oxidů Při spojování tenkých plechů provádíme úpravy přeplátováním

Pájení Tavidla Jsou chemické prostředky, zlepšující snášivost pájek a chránící pájku před oxidací.  Měkké pájení – salmiak, kyselina chlorovodíková, kalafuna  Tvrdé pájení – borax a směs boraxu a kyseliny borité

Pájení Pájedla pro měkké pájení  kladívkové - měděný hrot se ohřívá plamenem, elektricky nebo v peci  pájecí hořák - plamen ohřívá pouze stykové plochy, pájka se tak taví  kapilární - součásti se ohřívají i pájejí v peci s ochrannou atmosférou nebo ve vakuu  elektrické pájky - výkon od 50 – 150 W, používané v klempířství a elektrotechnice

Pájení Tvrdé pájení  používáme elektrické odporové kleště  součásti s vloženou pájkou a tavidlem se vkládají mezi čelisťové nebo hrotové elektrody. Pájka se taví od zahřátých součástí a zatéká do spáry  vakuová pec - užívá se u pájek, neobsahující těkavé složky  solná lázeň - součásti s vloženou pájkou se ponoří do teplé solné lázně, která většinou obsahuje tavidlo

Použité zdroje: FISCHER, Ulrich. Základy strojnictví. 1.vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2004, 290 s. ISBN FOREJT, Milan. Teorie tváření a nástroje. 1. vyd. Brno: VUT Brno, 1991, 187 s. ISBN HLUCHÝ, Miroslav, Jan KOLOUCH a Rudolf PAŇÁK. Strojírenská technologie 2. 2., upr. vyd. Praha: Scientia, 2001, 316 s. ISBN LEINVEBER, Jan a Pavel VÁVRA. Strojnické tabulky: pomocná učebnice pro školy technického zaměření. 5., upr. vyd. Úvaly: Albra, 2011, xiv, 927 s. ISBN ŠVAGR, Jiří a Jan VOJTÍK. Technologie ručního zpracování kovů: pro 1. ročník středních odborných učilišť. 3. vyd., v Institutu 2. Praha: Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství ČR, 2000, 91 s. ISBN TMĚJ, Jaroslav. Progresivní metody při zpracování plechů. Dům techniky ČSVTS.