Chrtová Libuše Novotná Tereza Nutriční specialista.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vitamíny.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Vitamíny rozpustné ve vodě
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Vitaminy.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Anémie Hejmalová Michaela.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Vitamíny Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamíny rozpustné ve vodě Ch_061_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné ve vodě Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Ch_061_Vitaminy rozpustné ve vodě Ch_061_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné ve vodě Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
BC. VLADĚNA ROHLÍČKOVÁ Vitaminy rozpustné ve vodě.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Suroviny pro cukráře I. ročník
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Vitaminy rozpustné ve vodě
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Chrtová Libuše Novotná Tereza Nutriční specialista

Vitamíny Nezbytné pro život Účastní se biochemických pochodů, antioxidační potenciál (působí proti volným radikálům, které mohou v těle škodit- volné radikály mohu vznikat v těle nebo při nepřiměřeném opalování) Většinu vitamínů tělo nedovede vyrobit- musí se přijímat potravou Vhodná pestrá strava a optimální úprava stravy

Vitamíny Mechanické či tepelné zpracování-> snížení obsahu Rozpustnost ve vodě či v tucích-> zásoby v těle Vitamíny rozpustné v tucích- větší zásoby než vitamíny rozpustné ve vodě Vitamíny rozpustné ve vodě- zásoba-týdny (výjimka B12- více let) Vitamíny rozpustné v tucích- zásoba- měsíce

Vitamíny Jsou snadno vstřebávány a vylučovány Zřídka dosáhnou toxické úrovně

Vitamíny-pojmy hypovitaminóza – částečný nedostatek některého vitamínu avitaminóza – plný nedostatek vitamínu hypervitaminóza – nadbytek vitamínu

Vitamíny- Proč vzniká nedostatek? Příčiny jejich vzniku nemusí být pouze nedostatečný obsah vitamínů v potravě, ale i jejich zvýšená spotřeba v organismu (těhotenství, v období kojení, při některých onemocněních- zvláště horečnatých, při zvýšené námaze, při alkoholismu, během redukční diety, poškození složení bakterií osidlujících zažívací ústrojí (například při podávání antibiotik)

B1= Thiamin Význam: je potřebný pro správný metabolismus sacharidů, ze kterých pak organismus získává energii – působí tedy příznivě při únavě, zvýšené námaze, stresu důležitý je i pro normální vývoj a funkci mozku, srdce a cév Zdroje: luštěniny, maso, ryby, vejce, celozrnné produkty či ovesné vločky Nedostatek: potíže v metabolismu sacharidů, neurologické příznaky či svalová slabost, beri-beri

Beri-beri Výskyt: dříve v oblastech, kde je hlavní potravinou rýže- Asie, Japonsko Dnes: výskyt velmi zřídka, v extrémních podmínkách- chudé populační skupiny Dvě hlavní formy: suché beri beri= parestézie končetin a svalová slabost Vlhké beri beri= otoky obličeje, dolních končetin, ascites, poruchy srdečního rytmu-kardiomyopatie- nemocní umírají na srdeční a plicní selhání

Otázka Pro jaký metabolismus je důležitý vitamín B1?

B1=Thiamin DDD: pro ženy: 1 mg / den pro muže: mg/den

B2= Riboflavin Význam: Podílí se například na metabolismu mastných kyselin, glykolýze a je součástí některých enzymů Je také důležitý v úloze energetického metabolismu Pro zdravou sliznici-dobrý stav oči a úst, ochrana DNA, bílkovin a lipidů před oxidací, pro normální funkci NS Zdroje: vnitřnosti (játra, ledviny), hlíva ústřičná, kvasnice či mléčné výrobky Nedostatek: poruchy růstu, záněty sliznice dutiny ústní, jazyka, ragády ústních koutků, chudokrevnost

B2= Riboflavin Jak uhradit denní potřebu? 60 g jater, 400 g tvrdého sýra, 400 g vajec, 500 g hub, 700 g čočky, 1 l mléka

Otázka S čím může souviset nedostatek vitamínu B2? (nápověda: můžeme pozorovat na sobě, jistě ho každý měl )

B2= Riboflavin DDD: pro ženy: 1.2 mg/den pro muže: mg/den

B5= kyselina pantotenová Význam: Metabolismus tuků, sacharidů a bílkovin Zdroje: játra, mléko, vejce, luštěniny, některé druhy zeleniny, houby Nedostatek: Projevy jsou nespecifické a málo známé, pálení chodidel, svalová slabost, únava DDD: pro ženy: 6 mg/den pro muže i ženy, EFSA doporučuje 5 mg

B6= pyridoxin Význam: metabolismus AMK, podílí se na syntéze erytrocytů a žlučových kyselin, důležitý pro správnou funkci nervového systému, je důležitý pro imunitní systém (vyrábí i střevní mikroflóra), přispívá k zachování normálního metabolismu homocysteinu Zdroje: játra, ryby, kvasnice, banány, hrách nebo brambory, kuřecí a vepřové maso, zelí Nedostatek: únava, záněty kůže, anémie, v těhotenství křeče dolních končetin, neurologické poruchy(poruchy senzoriky, epileptiformní křeče v kojeneckém věku), mikrocytární anemie

Otázka Co způsobuje nedostatek vitamínu B6?

B6= pyridoxin DDD: pro ženy 1.2 mg/den pro muže mg/den

B12= Kobalamin Význam: syntéza nukleotidů, které jsou důležité pro správný růst a také množení buněk, pro obnovu myelinu nervových vláken Je důležitý pro správnou krvetvorbu a také hraje roli v metabolismu sacharidů, tuků a proteinů Nadbytečný přísun sacharidů a sladkostí celkově potravou snižuje množství vitamínu B12, protože se snižuje množství prospěšných střevních bakterií, které jsou schopné tento vitamín produkovat K zachování normálního metabolismu homocysteinu

B12= Kobalamin Zdroje: maso, ryby, vejce, játra, fermentované potraviny Nedostatek: makrocytární anemie, polyneuropatie, zvýšení homocysteinu, poruchy absorpce, zpomaluje se dělení buněk v těle- riziko pro plod Nadbytek B12 se ukládá v játrech- zásoby vydrží několik let DDD: 3µg/den pro muže i ženy

B12=Kobalamin Jak uhradit denní potřebu? 5-10g jater, 10 g ledvin, 30 g sardinek, 50 g vajec, 100 g makrely Intrinsic factor- glykoprotein buněk žaludeční sliznice- absorbování v terminálním ileu

Otázka Jaká je jedna z hlavních úloh vitamínu B12?

Otázka Pro jaké skupiny obyvatelstva je příjem tohoto vitamínu rizikový?? Proč?

Niacin Význam: metabolismus tuků, sacharidů a bílkovin, pro správnou fc. nervového systému, udržování normálního stavu kůže a slizničních membrán Částečně se může tvořit syntézou z AMK tryptofanu- je to složité a málo efektivní Zdroje: Droždí, maso, obiloviny, ryby Nedostatek: onemocnění pellagra- dermatitida (změny na kůži, která je vystavena slunečnímu záření), průjmy, změny sliznice v dutině ústní, jazyka a GITu, depresivní psychóza, bolesti hlavy, únava, zmatenost

Niacin Smíšená strava obsahující 60 g bílkovin je zdrojem 600 mg tryptofanu- může vzniknout až 10 mg (ne niacin ekvivalent) Tryptofan (prekurzor) přeměna 60 mg= 1 mg niacinu

Niacin DDD: pro ženy 13 mg / den pro muže mg/ den

Otázka Jaké onemocnění způsobuje nedostatek niacinu a jak se projevuje?

Kyselina listová-otázka V kterém období života je kyselina listová velmi důležitá??? Proč??

Kyselina listová Význam: Kyselina listová má důležitou roli v těhotenství, protože je nezbytná pro správný růst a vývoj plodu Podílí na metabolismu bílkovin, tvorbě nukleotidů, krvetvorbě a v neposlední řadě na neurálním vývoji Chrání plod před malformacemi, nízkou porodní hmotností, předčasným porodem

Kyselina listová Nedostatečný přísun v počátečních stádiích gravidity může být velmi nebezpečný z hlediska vzniku malformací u plodu Právě z tohoto důvodu by se kyselina listová měla začít suplementovat již v období před koncepcí Krvetvorba- červené i bílé krvinky, krevní destičky Vliv na metabolismus homocysteinu Zdroje: zelená zelenina: brokolice, špenát, hrášek či petržel, dále v pomerančích, luštěninách, játrech či ovesných vločkách DDD: 400µg/ den ale v těhotenství DDD: 600µg/den

Kyselina listová Deficit: poruchy syntézy bílkovin, makrocytární anémie (B12) Pozor na tepelnou úpravu, vyluhování, oxidaci- velmi labilní

Biotin Význam: Účastní se metabolických reakcí v organismu – syntéza MK, uvolňování energie z bílkovin, vhodný pro kůži a vlasy, podpora fc. nervového systému Avidin (bakteriostatický) protein váže biotin (syrová vejce) Zdroje: játra, sójové boby, vaječný žloutek, ořechy, ovesné vločky, špenát, žampiony a čočka, květák, kvasnice Je tvořen střevní mikroflórou Nedostatek: u výhradně kojených dětí -je ho velmi málo v mateřském mléce Nedostatek: dermatitida, slabost, padání vlasů, anorexie, nauzea, deprese

Biotin DDD: µg/ den pro muže i ženy, EFSA doporučuje 40 µg

Otázka V kterém životním období hrozí nedostatek biotinu?

Vitamín C Je důležitý pro tvorbu kolagenu, chrání před infekcemi, pomáhá zvyšovat využitelnost některých látek (jakých??), podpora imunitního systému, antioxidant, regeneruje redukované formy vitaminu E Zdroje: ovoce, zelenina (vyjmenujte druhy??) Nedostatek: změny na dásních, krvácení a zvýšená citlivost dásní, horší hojení ran Nedostatek: Jaké onemocnění způsobuje nedostatek vitamínu C? DDD: 100 mg/ den, pozor u kuřáků DDD: 150 mg/den, EFSA doporučuje ženám 95 mg a mužům 100 mg

Vitamin C Jak uhradit denní spotřebu? 65 g černého rybízu, 80 g papriky, 165 g jahod, 280 g citrusových plodů, 300 g zelí, 500 g rajčat, 2 kg jablek Chybění enzymu (gulonolakton oxidáza) pro tvorbu vitaminu C z glukózy-mutace před miliony lety Glukóza volná jako zdroj energie- člověk, někteří primáti- gorila 4-5 g denně, morče, frugiforní netopýři, většina ryb, někteří ptáci

Kurděje-skorbut Otázka: U koho se tato nemoc dříve vykytovala? Jak se tito lidé snažili předejít kurdějím? Projevy: Otoky a krvácení dásní Zhoršené hojení ran Únava a slabost Krvácení z nosu anémie Prevence kurdějí: příjem vitamínu C v dávce mg/den

Paprika183,5 mg/100 g Guava228 mg/100 g Tmavá listová zelenina120 mg/100 g Kiwi92,7 mg/100 g Brokolice89,2 mg/100 g Jahody58,8 mg/100 g Citrusy53,2 mg/100 g Rajčata22,8 mg/100 g Hrášek60 mg/100 g Papája60,9 mg/100 g Zdroje vitaminu C

Výživová tvrzení S VYSOKÝM OBSAHEM (NÁZEV VITAMINU/VITAMINŮ) NEBO (NÁZEV MINERÁLNÍ LÁTKY/MINERÁLNÍCH LÁTEK) Tvrzení, že se jedná o potravinu s vysokým obsahem vitaminů nebo minerálních látek, a jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam, lze použít pouze tehdy, obsahuje-li produkt alespoň dvojnásobek hodnoty "zdroje (NÁZEV VITAMINU/VITAMINŮ) nebo (NÁZEV MINERÁLNÍ LÁTKY/MINERÁLNÍCH LÁTEK)".

Vyjmenujte vitamíny nacházející se v dané potravině

Na jaký vitamín by se tato žena měla zaměřit?

Vyjmenujte vitamíny nacházející se v dané potravině

Děkujeme za pozornost

Použité zdroje PÁNEK, Jan. Základy výživy. 1. vyd. Praha: Svoboda Servis, 2002, 207 s. ISBN STRÁNSKÝ, Miroslav a Lydie RYŠAVÁ. Fyziologie a patofyziologie výživy. 1. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 2010, 182 s. ISBN Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN EFSA-European Food Safety Authority