Plasty Vypracovala: J. Chrenková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Umělá vlákna = syntetická
Advertisements

VY_32_INOVACE_CHK4_5460 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Makromolekulární, organické látky
Přehled stavebních materiálů
Plasty a syntetická vlákna
Termoplasty, termosety
Technické nekovové materiály
Plasty („umělé hmoty“)
Plasty makromolekulární látky snadné tvarování (za určitých podmínek)
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Chemie anorganická a organická Makromolekulární látky, plasty
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Výukový program: Strojírenská technologie Název programu: Plasty (I.-X.) Vypracoval: Ing. Vladislav Zelinka Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
VY_32_INOVACE_CHK4_5760ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CZ.1.07/1.1.10/
Plasty Plasty jsou tvořeny makromolekulárními řetězci s opakujícími se základními strukturními jednotkami. Atomy makromolekuly jsou spojeny.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám
Plasty Plasty jsou tvořeny makromolekulárními řetězci s opakujícími se základními strukturními jednotkami. Atomy makromolekuly jsou spojeny.
Plasty Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
ZÁKLADY MAKROMOLEKULÁRNÍ CHEMIE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Plast Plast Plast.
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Tutorial: Strojírenská technologie Topic: Plasty – Plastics – types and structures Prepared by: Ing. Elena Nová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_08
Recyklace MU PŘF 2 DOPLNĚK RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc
Polymerace 17. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130308
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_MARTA_KAFKOVA_PRODEJ_TEXTILNIHO_ZBOZI_TE XTILNI_VLAKNA_PREZENTACE_03 Název školy Střední.
P LASTY VZNIKLÉ POLYMERACÍ. CO JE TO POLYMERACE ? je řetězová polyreakce, při které se více monomerů spojuje v polymer n CH 2 =CH- CH=CH 2 → -[CH 2 -CH=CH-CH.
Makromolekulární látky uměle vyrobené Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_05-14 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
PLASTY. DEFINICE Plasty jsou uměle (synteticky) vyrobené makromolekulární látky, které lze za určitých podmínek tvarovat. Mají vlastnost zvanou PLASTICITA.
PLASTY. PVC – polyvinylchlorid odolný proti vodě, nevede el. proud ● Desky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 13 Polymerace TEMA: Chemie -
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Syntetické látky umělé hmoty a vlákna Měkčený PVC Teflon Polypropylen Polystyren.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Makromolekulární látky  Makromolekulární látky jsou látky složené z velkého počtu atomů vázaných chemickými vazbami do dlouhých řetězců.  Pravidelně.
VY_32_INOVACE_19_19_Plasty. Plasty Anotace: Prezentace může sloužit jako rozšiřující učivo k tématu Chemie ve službách člověka - ekologie Autor: Mgr.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Plasty. Plast je materiál, jehož podstatu tvoří syntetické makromolekulární látky Makromolekuly jsou částice složené z velkého počtu (až tisíců) atomů.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_16_Plasty Téma: 13A_CH9.roč. Datum.
PLASTY História Rozdelenie Vlastnosti Použitie Výroba.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
= syntetické materiály
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Chemická a hutnická vlákna
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
DRUHY PLASTŮ OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U DRUHY PLASTŮ OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U
Makromolekulární látky uměle vyrobené
Polykondenzace 20. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130309
Multimediálna prezentácia o technických materiáloch a ich spracovaní
Lepidlá.
PLASTY.
Časticové zloženie látok
TECHNICKÉ MATERIÁLY Technická výchova.
Chémia makromolekulových látok
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Přírodovědecká fakulta UK, LS 2005
Transkript prezentace:

Plasty Vypracovala: J. Chrenková

Plasty sú všade okolo nás- koberce , kvetináče,izolácie… Prvý plast pripravil anglický chemik A. Parkes už v roku 1850. V roku 1907 pripravil Leo Baekeland z fenolu a formaldehydu plast, ktorý dostal meno po svojom objavitelvi-bakelit. Od týchto prvých objavov prešli plasty obrovským vývojom. Nahrádzaju drevo, kameň, sklo, porcelán, vlnu aj ľudské orgány.

Plast je tuhý polymér. Polymér je látka pozostávajúca z monomérov. Polyméry vznikajú polymeráciou alebo polykondenzáciou. Typy plastov: Termoplasty - tvarovateľné za tepla, dajú sa znovu použiť Reaktoplasty - dajú sa roztaviť iba raz

Dôležité plasty vznikajúce polymerizáciou

Polyetén - PE Obchodný názov Bralén Použitie: nákupné tašky, vedrá, nádoby na odpad

Polyvinylchlorid - PVC Obchodný názov Slovinyl Použitie: lepidlá, laky, obrusy, podlahové krytiny

Polytetrafluóretén - PTFE Obchodný názov Teflon Použitie: tesnenie, rúry, kuchynský riad

Polystyrén - PS Obchodný názov Krastén Použitie: obalový a izolačný materiál

Polypropylén - PP Obchodný názov Tatrén Použitie: zdravotnícky materiál, tesnenie

Polyakrylonitril - PAN Obchodný názov Dralon Použitie: syntetické vlákna

Dôležité plasty vznikajúce polykondenzáciou

Polyester - PES Známe nekrčivé tkaniny: tesil, trevira,

Polyamid - PAD Použitie: Textilné látky, koberce, laná, (nylon, silon)

Vlastnosti plastov Výhodné vlastnosti: dajú sa ľahko tvarovať, farbiť, opracuvať, sú dobré tepelné a elektrické izolanty, dobre odolávajú pôsobeniu vzduchu a vody, majú hladký povrch Nevýhodné vlastnosti: nie sú veľmi tvrdé, sú horľavé, trením elektrizujú, chemická odolnosť (plasty na skládkach nezhnijú)

Ďakujem za pozornosť a prajem pekný deň!