Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj 538 43 Třemošnice, Internátní 217; IČ: 70989176, tel: 469 661 719, emaiI:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál VY_52_INOVACE_22_ Nukleové kyseliny
Advertisements

32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
Vysvětlení pojmu enzymy
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
ENZYMY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_26.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Výukový materiál VY_52_INOVACE_26_Opakování primáti
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Výukový materiál VY_52_INOVACE_24_ Bílkoviny
Výukový materiál VY_52_INOVACE_32_ opakování_květenství
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
Výukový materiál VY_52_INOVACE_30_ Hrudník, končetiny
Výukový materiál VY_52_INOVACE_15_ opakování: květ
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_16_ Halogenderiváty
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_17_HMYZ-V DOMÁCNOSTI
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ Organické kyseliny
Název materiálu (téma): OPAKOVÁNÍ-PLOŠTĚNCI, HLÍSTI, KROUŽKOVCI
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Sada:Český jazyk,1. stupeň Autor: Mgr. Marcela Holubová
Výukový materiál VY_52_INOVACE_04_ Organické látky
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Výukový materiál VY_52_INOVACE_29_Kloub, lebka, páteř
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Mgr. Jiří Olexa, 21. listopadu 2012, 8
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: PÍCNINY
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_29_ měkkýši
Výukový materiál VY_52_INOVACE_15_HMYZ_VE_VODE_A_V_BLIZKOSTI_VOD
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: VÝVOJ ZEMĚ
Výukový materiál VY_52_INOVACE_22_ Nukleové kyseliny
Sada:Přírodopis,2. stupeň
Anotace: LASICOVITÍ (práce s interaktivní tabulí, pracovní list)
Výukový materiál VY_52_INOVACE_10_ BENZIN
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_13_HMYZ_NA_POLI_V_PUDE
VY_52_INOVACE_28_OPAKOVANI_ROSTLINY-OBRÁZKY
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_16_HMYZ-V LESE
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ OPAKOVANI_BUNKA
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ Poznavacka_vejcorodi_hmyzozravci
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_21_ Poznavacka_ryby
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Anotace: LETOUNI (práce s interaktivní tabulí, pracovní list)
Transkript prezentace:

Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Škola pro každého – kvalita a efektivnost ve využití lidských Výukový materiál VY_52_INOVACE_26_ Biokatalyzátory-enzymy Název materiálu (téma): Bílkoviny-vlastnosti Sada:Chemie,2. stupeň Autor:Ing. Luděk Škrovánek Anotace: Biokatalyzátory-enzymy (práce s interaktivní tabulí, pracovní list) © Výukový materiál je majetkem ZŠ Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj, 2012

BIOKATALYZÁTORY -katalyzují chemické reakce v organismech -buňky si je samy produkují -dělení: ENZYMY VITAMINY HORMONY Metabolismus = látková výměna (soubory složitých reakcí)>>> zákl. projev života

BIOKATALYZÁTORY ENZYMY -makromolekuly -základ = bílkovina -přesný účinek v organismu -v nepatrném množství -v buňkách rostlin a hub -v krvi živočichů (buňky)

BIOKATALYZÁTORY ENZYMY -u člověka: trávení potravy -amyláza – enzym ve slinách (škrob) -pepsin – enzym v žaludku (bílkoviny) -lipáza – enzym ve střevech (tuky)

BIOKATALYZÁTORY Průmyslové obory závislé na činnosti enzymů (biotechnologie) -výroba piva -vinařství -výroba lihu a octa -výroba penicilinu -kynutí těsta a mléčné kysání

BIOKATALYZÁTORY Výroba piva PIVO = alkoholický nápoj sycený CO 2 a ochucený chmelem Fáze výroby: 1.máčení sladového ječmene, klíčení, slad 2.mísení sladu s vodou, vaření s chmelem, filtrace 3.po ochlazení se přidají pivovarské kvasinky >>> líh a oxid uhličitý)