Technika nás připravuje o přirozený pohyb Mobilní telefony a dálkové ovladače nás připravují o přirozený pohyb - chůzi ! 20 krát denně x 20 m = 400 m Celková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa II – alpské lyžování
Advertisements

Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Civilizační choroby a výživa
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Já jsem kuchař a příjmu kuchaře a číšníki přijďte hned.
CZ.1.07/1.1.10/
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Strava při zánětu jater
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Zdravé stravování KC3.
BE soup 1 Hovězí vývar se zeleninou a masovými knedlíčky 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Květáková 10,60 Kč / 16,- Kč ÚTERÝ.
Tuky Výživa ve sportu I.
Tuky Výživa ve sportu TVSP.
BE soup 1 Zeleninový vývar s rýží a hráškem 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Zelná s uzeninou 10,60 Kč / 16,- Kč Pátek.
BE soup 1 Zeleninový vývar s těstovinou 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Dršťková z vepřových žaludků 16,60 Kč / 21,- Kč Pátek.
BE soup 1 Hovězí se zeleninou a smaženým hráškem 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Špenátová 16,60 Kč / 21,- Kč Úterý.
Výživa běžců.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
PONDĚLÍ Polévka Hovězí se zeleninou a rýží 20,- Kč Polévka Bramborová s paprikou 25,- Kč.
PONDĚLÍ Polévka Hovězí se zeleninou a rýží 20,- Kč Polévka Bramborová polévka s paprikou 25,- Kč.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Úterý BE soup 1 Hovězí vývar se zeleninou a masovými knedlíčky 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 BE – Krémová polévka ze špenátu a sýrem 16,60 Kč / 21,-Kč.
BE soup 1 Zeleninový vývar s rýží a hráškem 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Zelná s uuzeninou 16,60 Kč / 21,- Kč Pátek.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
STŘEDA Polévka Hovězí vývar kapáním 20,- Kč Polévka Cibulový krém 25,- Kč.
PONDĚLÍ Polévka Hovězí po italsku 20,- Kč Polévka Houbový krém 25,- Kč.
STŘEDA Polévka Hovězí s kapáním 20,- Kč Polévka Cibulový krém 25,- Kč.
května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
TUKY (LIPIDY).
října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Kuřecí vývar se zeleninou a rýží
BE soup 1 BE soup 2 Česnečka s bramborem Dýňový krém
Hovězí vývar se zeleninou a drobením
BE soup 1 Toskánská 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Bramboračka s houbami
Zeleninový vývar se zeleninou a kapáním
Zeleninový vývar s hvězdičkami
Zeleninový vývar s těstovinou
Zeleninový vývar s rýží a hráškem
PESTROST STRAVY.
Zeleninový vývar se zeleninou a kapáním
Hovězí vývar s rýží a hráškem
11. dubna – 15. dubna PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zeleninový vývar s hvězdičkami
5.6. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zeleninový vývar se zeleninou a kapáním
27.2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Hovězí vývar se zeleninou a drobením
Tuky Výživa ve sportu RVS.
Hovězí se zeleninou a smaženým hráškem
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Výživa.
BE soup 1 BE soup 2 Česnečka s bramborem Dýňový krém
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Slepičí se zeleninou a fridátovými nudlemi
8.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Technika nás připravuje o přirozený pohyb Mobilní telefony a dálkové ovladače nás připravují o přirozený pohyb - chůzi ! 20 krát denně x 20 m = 400 m Celková vzdálenost/rok 400x365 = m 146 km = 25 hod chůze 1 hod chůze = kcal Ušetřená energie = kcal  0,4-0,8 kg tukové tkáně / rok

Nápoje ethylalkohol 1 g = 7 kcal = 29 kJ pivo 12 ° 0,500 litru = 725 kJ destilát 40% 0,050 litru = 586 kJ víno červené 0,200 litru = 562 kJ Coca-cola 0,200 litru 360 kJ Coca-cola light 0,200 litru 2 kJ = min ostré chůze (5 km /h) = 10 min ostré chůze (5 km/h)

Každý nápoj 400 kj

1 buchta (100 g) = 1654 kJ 200 ml káva neslazená = 34 kJ = 48 minut ostré chůze (5 km/h)

Dort ořechový s krémem (133 g) = 1528 kJ Zmrzlina smetanová ovocná (2 p.) = 660 kJ = 1 hodina 3 min ostré chůze (5km/h)

1 bulka (40 g) = 478 kJ 1 hamburger (60g) = 708 kJ = 34 minut 1 dalamánek (40g) = 427 kJ 2 plátky eidam (30 g) = 310 kJ obloha zelenina (20 g) = 20 kJ = 22 minut ostré chůze (5 km/h)

Párek drůbeží (50 g) = 328 kJ Rohlík (40 g) = 478 kJ Hořčice (20 g) = 97 kJ Zelenina (10 g) = 8 kJ = 25 minut ostré chůze (5 km/h)

Hranolky bramborové (100 g) = 1411 kJ Tatarská omáčka (50 g) = 994 kJ = 1 hod 9 min ostré chůze (5 km/h)

Toust - 1 plátek (20 g) = 236 kJ Máslo (10 g) = 283 kJ = 15 min ostré chůze (5 km/h)

100 g = 2,2 g vlákniny 100 g = kJ = cca 6 minut ostré chůze

100 g = 3,1 g vlákniny 100 g = 247 kJ = 7 minut ostré chůze

100 g = 1,3 g vlákniny 100 g = 197 kJ = 5,5 minuty ostré chůze

100 g = kJ < 3 minuty ostré chůze 1,0 g vlákniny/100 g 1,3 g vlákniny/100 g 1,9 g vlákniny/100 g

100 g = 2,6 - 2,8 g vlákniny 100 g = kJ < 4 minuty ostré chůze

100 g = 155 kJ = 4 minuty ostré chůze 100 g = 0,9 g vlákniny

100 g = 54 k J = 1,5 minuty ostré chůze

1 porce vařených brambor = 200 g = 766 kJ = 22 minut ostré chůze 1 porce bramborové kaše = 220 g = 892 kJ = 25 minut ostré chůze 1,6 g vlákniny/100 g

Potraviny Brambory (100g)  383 kJ Hranolky (100g)  1411 kJ

Potraviny Vepřová pečeně, knedlík, zelí  3951 kJ Kuře pečené, vařené brambory  2223 kJ

UZENINY párek pražský 100g párek drůbeží 100 g tuky 22 g tuky 9 g energie 1084 kJ energie 655 kJ

SALÁMY salám vysočina 100 g salám šunkový 100g tuky 40g tuky 13g energie 1814 kJ energie 739 kJ

Tuky – jak vybírat

Kriteria pro hodnocení tuků -nízký obsah SFA (pro KVO – snaha co nejvíce omezit) -adekvátní obsah n3 a n6 (do 1:5 v celé stravě) -vysoký obsah MUFA -vysoký obsah vitaminu E -nízký obsah trans-forem mastných kyselin -odpovídající senzorické vlastnosti -široké použití v domácnosti

Kokosový tuk V současnosti hodně propagován Ve sportu MCT (C 6-12) rychle vstřebatelné (bez účasti žlučových kyselin) využitelné a vstřebatelné i při zátěži V kulinářských úpravách Stabilní (velký obsah SAFA) Zdraví ???? osoby s poruchou trávení (poškozená střeva) Obsah vit E, Zn Dobře vstřebatelné bez negat.vlivu na hladiny LDL pouze SAFA do C10: C8:5,7%, C10:4,9%, C12:47,8%, C14:17,9%, C16:10,5%, C18:3,12%

kešu mandle Lístové o. Vlašské o. Lněné s. pistácie slunečnice dýně para arašídy

Ztráty vitamínů E při zahřátí 30%15% olivový, slunečnicový, kokosový, řepkový, sójový Obsah vit E 50%DDD30%DDD slunečnicový, řepkový, sójový, kokosový, olivový

Mastné kyseliny, v tucích na trhu v České republice Medical Tribune 9/