Technika nás připravuje o přirozený pohyb Mobilní telefony a dálkové ovladače nás připravují o přirozený pohyb - chůzi ! 20 krát denně x 20 m = 400 m Celková vzdálenost/rok 400x365 = m 146 km = 25 hod chůze 1 hod chůze = kcal Ušetřená energie = kcal 0,4-0,8 kg tukové tkáně / rok
Nápoje ethylalkohol 1 g = 7 kcal = 29 kJ pivo 12 ° 0,500 litru = 725 kJ destilát 40% 0,050 litru = 586 kJ víno červené 0,200 litru = 562 kJ Coca-cola 0,200 litru 360 kJ Coca-cola light 0,200 litru 2 kJ = min ostré chůze (5 km /h) = 10 min ostré chůze (5 km/h)
Každý nápoj 400 kj
1 buchta (100 g) = 1654 kJ 200 ml káva neslazená = 34 kJ = 48 minut ostré chůze (5 km/h)
Dort ořechový s krémem (133 g) = 1528 kJ Zmrzlina smetanová ovocná (2 p.) = 660 kJ = 1 hodina 3 min ostré chůze (5km/h)
1 bulka (40 g) = 478 kJ 1 hamburger (60g) = 708 kJ = 34 minut 1 dalamánek (40g) = 427 kJ 2 plátky eidam (30 g) = 310 kJ obloha zelenina (20 g) = 20 kJ = 22 minut ostré chůze (5 km/h)
Párek drůbeží (50 g) = 328 kJ Rohlík (40 g) = 478 kJ Hořčice (20 g) = 97 kJ Zelenina (10 g) = 8 kJ = 25 minut ostré chůze (5 km/h)
Hranolky bramborové (100 g) = 1411 kJ Tatarská omáčka (50 g) = 994 kJ = 1 hod 9 min ostré chůze (5 km/h)
Toust - 1 plátek (20 g) = 236 kJ Máslo (10 g) = 283 kJ = 15 min ostré chůze (5 km/h)
100 g = 2,2 g vlákniny 100 g = kJ = cca 6 minut ostré chůze
100 g = 3,1 g vlákniny 100 g = 247 kJ = 7 minut ostré chůze
100 g = 1,3 g vlákniny 100 g = 197 kJ = 5,5 minuty ostré chůze
100 g = kJ < 3 minuty ostré chůze 1,0 g vlákniny/100 g 1,3 g vlákniny/100 g 1,9 g vlákniny/100 g
100 g = 2,6 - 2,8 g vlákniny 100 g = kJ < 4 minuty ostré chůze
100 g = 155 kJ = 4 minuty ostré chůze 100 g = 0,9 g vlákniny
100 g = 54 k J = 1,5 minuty ostré chůze
1 porce vařených brambor = 200 g = 766 kJ = 22 minut ostré chůze 1 porce bramborové kaše = 220 g = 892 kJ = 25 minut ostré chůze 1,6 g vlákniny/100 g
Potraviny Brambory (100g) 383 kJ Hranolky (100g) 1411 kJ
Potraviny Vepřová pečeně, knedlík, zelí 3951 kJ Kuře pečené, vařené brambory 2223 kJ
UZENINY párek pražský 100g párek drůbeží 100 g tuky 22 g tuky 9 g energie 1084 kJ energie 655 kJ
SALÁMY salám vysočina 100 g salám šunkový 100g tuky 40g tuky 13g energie 1814 kJ energie 739 kJ
Tuky – jak vybírat
Kriteria pro hodnocení tuků -nízký obsah SFA (pro KVO – snaha co nejvíce omezit) -adekvátní obsah n3 a n6 (do 1:5 v celé stravě) -vysoký obsah MUFA -vysoký obsah vitaminu E -nízký obsah trans-forem mastných kyselin -odpovídající senzorické vlastnosti -široké použití v domácnosti
Kokosový tuk V současnosti hodně propagován Ve sportu MCT (C 6-12) rychle vstřebatelné (bez účasti žlučových kyselin) využitelné a vstřebatelné i při zátěži V kulinářských úpravách Stabilní (velký obsah SAFA) Zdraví ???? osoby s poruchou trávení (poškozená střeva) Obsah vit E, Zn Dobře vstřebatelné bez negat.vlivu na hladiny LDL pouze SAFA do C10: C8:5,7%, C10:4,9%, C12:47,8%, C14:17,9%, C16:10,5%, C18:3,12%
kešu mandle Lístové o. Vlašské o. Lněné s. pistácie slunečnice dýně para arašídy
Ztráty vitamínů E při zahřátí 30%15% olivový, slunečnicový, kokosový, řepkový, sójový Obsah vit E 50%DDD30%DDD slunečnicový, řepkový, sójový, kokosový, olivový
Mastné kyseliny, v tucích na trhu v České republice Medical Tribune 9/