Regionální politika a ekonomika Historie a vývoj Regionální politiky v EU 6 základních etap RP: 1958 – 1973 1974 – 1985 1986 – 1993 1994 – 1999 2000 –

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
Advertisements

Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Regionální politika.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
VŠFS Bloková výuka Letní semestr 2013 Praha. PředstaveníObsah kurzuStudijní povinnostiÚvod do fondů EU.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
EU.
Regionální politika Problémové regiony ve vybraných členských zemí EU
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
1 VŠFS – kombinované studium bakalářské – Základy práva ES/EU Regionální a strukturální politika EU
1 VŠFS – kombinované magisterské studium Prameny práva ES – právo EU Dodatky k politikám EU Regionální a strukturální politika EU
Regionální politika a strukturální fondy 22. září 2014
Členství ČR v EU II. Pozice ČR v regionální politice EU (do roku 2006) 9. března 2009.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
FONDY EU Programové období
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 SF a FK ( )
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
1 VŠFS – KS LS 2006/2007 Konzultace Strukturální fondy EU.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
FONDY EU Programové období
Strukturální politika EU Vědomé zásahy regulativní povahy do autonomního fungování tržních sil Cíl: –Dosáhnout strukturálních změn, které by trh sám vytvořil.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Regionální politika a strukturální fondy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Politika zaměstnanosti a její naplňování prostřednictvím ESF se zaměřením na Cíl 1 KONVERGENCE Autor: Mindlová Lenka Jihočeská univerzita v ČB
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Regionální a strukturální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek. Obsah přednášky:  Fondy předvstupní pomoci  PHARE  ISPA  SAPPARD.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Politika hospodářské a sociální soudržnosti Mgr. Oldřich Hájek.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek. PREP – 4. přednáška Dnešní témata Regionální teorie Historie a vývoj Regionální politiky v EU Principy regionální.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Politika hospodářské a sociální soudržnosti
Jednotná měnová politika
Příprava České republiky na vstup do Evropské unie – regionální pohled“ Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální a strukturální politika
Historie vývoje regionální politiky
Úvod, základní principy a cíle
Hospodářská a sociální soudržnost EU
Strukturální politika
Evropské hospodářství
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
Podpora podnikání ze SF
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
Transkript prezentace:

Regionální politika a ekonomika Historie a vývoj Regionální politiky v EU 6 základních etap RP: 1958 – – – – – – 2013

Regionální politika a ekonomika Historie a vývoj Regionální politiky v EU 1. období 1958 – 1973 Počátky evropské integrace Vysoká homogenita regionů a ekonomik Negativními výjimkami pouze některé regiony ve Francii, Itálii a ostrovy „vládne“ neoklasická ek. teorie, společný trh a mobilita výrobních faktorů bude automaticky vyrovnávat reg. disparity 1958 začala fungovat Evropská investiční banka 1958 založen ESF

Regionální politika a ekonomika 2. období 1974 – 1985 Toto období je charakteristické zvýšením míry heterogenity mezi členskými státy a růstem disparit mezi regiony 1973 „západní rozšíření“ o Velkou Británii, Irsko a Dánsko Nastávají ekonomické problémy a strukturální krize zejména ve starých průmyslových regionech 1974 založen „Evropský fond reg. rozvoje“ Objevují se první projekty přeshraniční spolupráce

Regionální politika a ekonomika Historie a vývoj Regionální politiky v EU 3. období 1986 – schválen Jednotný evropský akt, který, který stanovil úkol dokončení Společného vnitřního trhu k Společný vnitřní trh prohloubí regionální disparity, což si vyvolá potřebu silnější regionální politiky Jižní rozšíření 1981 Řecko a 1986 Španělsko a Portugalsko 1988 provedena reforma regionální politiky. Byly definovány principy strukturální politiky, koncentrace na vybrané Cíle, programování, doplňkovost, partnerství, monitorování a evaluace

Regionální politika a ekonomika Historie a vývoj Regionální politiky v EU 4. období 1994 – vstoupila v platnost Maastrichská smlouva, ve které byla zakotvena PHSS EU Celkový objem finančních prostředků činil 200 mld. €, přičemž 185 ml. € na Strukturální fondy a 15 mld. € na Kohezní fond 1995 vznik šestého cíle pro severské regiony Finska a Švédska Podpora rozvoje a strukturálních změn regionů s extrémně nízkým zalidněním Vznikly 2 nové fondy Kohezní fond – pro Špan., Portugalsko, Řecko a Irsko Finanční nástroj pro podporu rybolovu 1994 dokument Evropa2000+

Regionální politika a ekonomika Historie a vývoj Regionální politiky v EU 5. období 2000 – 2006 Zvýšení transparentnosti intervencí Posílen princip koncentrace Místo 6(7) Cílů existují jen 3 Cíle CÍL 1: PODPORA ROZVOJE A STRUKTURÁLNÍCH ZMĚN V ZAOSTÁVAJÍCÍCH REGIONECH CÍL 2: PODPORA EKONOMICKÉ A SOCIÁLNÍ KONVERZE STRUKTURÁLNĚ POSTIŽENÝCH REGIONŮ CÍL 3: ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ 3 Iniciativy společenství a 4 formy pomoci a) Iniciativy členských států b) Iniciativy Společenství c) Inovační opatření a technická pomoc Od roku 2000 pro kandidátské země vytvořeny fondy předvstupní pomoci

Regionální politika a ekonomika Cíle pro období – 2013 Konvergence Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost Evropská teritoriální spolupráce ERDF, ESF Reforma strukturální politiky

Deset nejvyššíchDeset nejnižších Region (země) % % Vnitřní Londýn (GB)315 Vojvodství Lublinské (PL)32 Brusel hl. m. (BE)234 Vojvodství Podkarpatské (PL) 33 Lucembursko (LUX)213 Vojvodství Varmiňsko- mazurské (PL) 34 Hamburk (DE)188Vojvodství Podleské (PL)35 Île de France (FR)176Vojvodství Svatokřížské (PL)36 Vídeň (AT)174Észak Magyaroszág (HU)37 Berkshire, Buckinghamshire & Oxfordshire (GB) 162Vojvodství Opolské (PL)37 Samosprávná provincie Bolzano (IT)160Eszag-Alföld (HU)38 Stockholm (SWE)158Východní Slovensko (SK)39 Horní Bavorsko (DE)158Lotyšsko (LV)39

Region % Česká republika 67,6 Praha 152,8 Střední Čechy 55,3 Jihozápad 61,1 Severzápad 53,9 Severovýchod 56,7 Jihovýchod 59,8 Střední Morava 52,4 Moravskoslezsko 56,5