Téma: Gotika v českých zemích Vypracovala: Ing. arch. Marie Nosková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jindřichův Hradec. Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/
Advertisements

KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNĚ
Znojmo
Velká výprava za krásami českého gotického středověku a nádherou českého baroka Mons Cuthna – Kuttenberg – Kutná Hora 9. června a 6. ročník ZŠ.
GOTICKÁ KULTURA.
Doc.Ing.arch. Naděžda Menšíková, CSc.
ZAJÍMAVÉ SNÍMKY z BRNA Rok 2014.
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
OD STŘEDOVĚKU PO RENESANCI
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Gotická kultura.
DUM (digitální učební materiál)
Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Gotická kultura.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK 1200 – 1400.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Město a příměstské oblasti Obec, kde žiji. Město Většina obyvatel žije ve městech a v příměstských oblastech. Na předměstích byla postavena velká sídliště.
Ve znamení gotického slohu
VY_12_INOVACE_91 Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová.
BEZDĚZ.
Česká gotika.
GOTIKA.
Gotika.
Významné budovy v Žatci
Gotická architektura v Čechách
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Brno.
Románský sloh VY_32_INOVACE_ 01 Románský sloh.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _14_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Umělecký sloh vrcholného středověku
České země ve středověku
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Románský sloh.
NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ MATERIÁLY DRUHY STAVEB
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Umění a lidská tvořivost: Umění a lidská tvořivost: románský a gotický styl OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
Kutná hora Lilit Sahakyan. Kutná hora ● Chrám sv. Barbory ● Starodávná kašna ● Kostel sv. Jakuba ● Valašský dvůr ● Morový sloup.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_05_Románské umění TEMA: Dějepis.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_28_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Pozdní gotika.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_ 32_ INOVACE _04_10_gotická architektura
Hrady-uspořádání, vývoj, dělení
pol. 12. století - konec 15. stol.
GOTIKA.
Putování po českých krajích.
Gotika Bolfíková Nikola.
VY_32_INOVACE_206_Gotika Šablona Identifikátor školy:
Pozdně gotická architektura v Čechách
Vzdělanost Pozdní gotika
Metodický list / anotace:
Česká republika - Kutná Hora
Dějiny umění Úvod do dějin umění - architektura 1.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Město a příměstské oblasti
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1 PhDr. Tomáš Jeřábek Gotika na Moravě.
Románská architektura v Čechách
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Gotické památky v Čechách
Transkript prezentace:

Téma: Gotika v českých zemích Vypracovala: Ing. arch. Marie Nosková

Období rozvinutého feudalismu – 13. – 15. století Vznikají města dvojím způsobem: 1) živelným narůstáním osad, v podhradí, na křižovatkách cest, kolem klášterů apod. = vzniklá města (Kutná Hora) 2) zakládáním na „zeleném drnu“, mají jasný půdorysný rozvrh, obdélníkové náměstí a šachovnicovou síť ulic = kolonizační, založená města (Vysoké Mýto)

Města byla obehnána hradbami (náspy, valy, příkopy, hradby, bašty, brány) Ve městech se rozvíjí řemeslo a obchod Na náměstí - kašna – zásobárna pitné vody a ochrana proti požáru - tržiště - radnice

Světská architektura Měšťanský dům (hloubková dispozice) v přízemí - mázhaus (dílna, obchod) - průjezd - komora v patře - černá kuchyně - ložnice

Gotický hrad = opevněné sídlo feudála části: palác, kaple, obranná věž, hradby, obydlí pro služebnictvo, hospodářské budovy, hladomorna

Gotický klášter části: konvent (obytná část), rajský dvůr s ambitem, hospodářské budovy

Sakrální architektura Venkovské kostelíky – emporové (vyvýšená tribuna) Městské a klášterní chrámy – baziliky Chrám sv. Jakuba Většího v Jihlavě Týnský chrám v Praze

Katedrály – dispozičně baziliky, velká výška a hloubka, katedrální opěrný systém 1) Chrám sv. Víta 2) Chrám sv. Barbory 3) Chrám sv. Bartoloměje v Praze v Kutné Hoře v Kolíně

Použité zdroje: