NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_TĚLESNÁ VÝCHOVA 6.- 9._1.ZIMNÍ SPORTY TEMA: ZIMNÍ SPORTY ČÍSLO PROJEKTU:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Advertisements

Předpokládaný počet účastníků:  1050 sportovců  238 trenérů  28 vedoucích výprav  cca 250 VIP hostů.  celkem cca Krajské výpravy:  všech 14.
Historie lyžování.
Tato prezentace byla vytvořena
Historie zimních olympijských her!!
Seznam sportů Seznam sportů Alpské lyžování (10) Alpské lyžování (10)Alpské lyžováníAlpské lyžování Biatlon (10) Biatlon (10) Biatlon Biatlon Boby (3)
S P O R T Y Z I M N Í.
příprava na dopolední výcvik
ROZDĚLENÍ LYŽOVÁNÍ.
JÍZDA V BOULÍCH.
ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ.
1 Netopilová Simona 4.I. 2 INFORMACE Naše cestovní kancelář Vám nabízí bohaté využití pro začínající i zkušené na více než 20 km upravovaných sjezdových.
RYCHLOSTNÍ LYŽOVÁNÍ.
< < < < < < < <<< <<<
VYBAVENÍ PRO BĚH NA LYŽÍCH
TOČIVÉ DISCIPLÍNY 2.
LYŽOVÁNÍ disciplíny.
RYCHLOSTNÍ DISCIPLÍNY 2
LYŽOVÁNÍ.
Běžecké lyže Běžecké lyže se od sebe navzájem liší vzhledem, tvarem, hmotností, a jízdními vlastnostmi Jízdní vlastnosti lyží vyplývají z jejich vlastností.
SHORT TRACK.
Lyžařská výzbroj Výběr lyží Jak jsem schopný lyžař ? - začátečník
KLASICKÉ LYŽOVÁNÍ.
Zimní sporty.
RYCHLOSTNÍ DISCIPLÍNY
TOČIVÉ DISCIPLÍNY.
Tato prezentace byla vytvořena
ALPSKÁ KOMBINACE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_415_Skype AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
HISTORIE LYŽOVÁNÍ.
SKATEBOARDING a SNOWBOARDING.
R EGENERACE : JÍZDA V BOULÍCH Vypracovala: Kylarová Lenka,
Techniky běžeckého a sjezdového lyžování
Metodika jízdy v obřím slalomu a slalomu Nápravná cvičení pro odstraňování chyb v technice Jan Fiedler.
Snowboarding Šárka Kneblová.
PČ_003_Práce s drobným materiálem_Stojánek na ubrousky
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Monika Jáglová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4B_09_Česká.
Snowboarding. Snowboard  je prkno pevně připnuté k nohám jezdce, určené k sportovnímu využití na sněhu  dlouhé je přibližně cm (mělo by jezdci.
MEZINÁRODNÍ LYŽAŘSKÁ FEDERACE francouzsky Fédération Internationale de Ski jje hlavní mezinárodní organizace lyžařských sportů, bbyla založena během.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Autor: Mgr. Kateřina Stehlíková Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJS.2.Ste.41_Olympiada_.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_15_Vědomostní soutěž TÉMA.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_12_Výzbroj a výstroj TÉMA.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Zimní sporty Ověřeno: 2. ročník, Cílová skupina: žák základní školy praktické VY_32_INOVACE_24_Zimní sporty_Člověk.
Název školy, adresa: Základní škola a mateřská škola Kamenný Přívoz, Kamenný Přívoz 53, Kamenný Přívoz Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:
Lyžování jako sport. Lyže vs. SNOWBOARD Lyžování je zimní sport spočívající v pohybu člověka vlastní silou po sněhu pomocí lyží, páru dlouhých úzkých.
SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s. AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_215_FYZIKA_KLADKA TÉMA: KLADKA ČÍSLO.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_70_PRV1
jen pro vnitřní potřebu
Charakteristika linie jízdy a výkonnost Autoři: Jörg Spörri, Josef Kröll, Ch. Schiefmüller, Erich Müler 2010 International Congress on Science and Skiing.
Anotace Prezentaci slouží jako úvod do nové kapitoly: Svalová soustava
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
VY_32_INOVACE_14_ZIMNÍ SPORTY_ukázky zimních sportů
Instruktor lyžování III.třídy (50) jen pro vnitřní potřebu
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Druhy trojúhelníků, těžnice, výšky, střední příčky
Instruktor IV.třídy (Praktikant) jen pro vnitřní potřebu
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
Zimní olympijské hry Klikej.
Anotace Prezentace slouží k úvodní hodině do tématického celku: nervová soustava Je určena pro žáky 8. ročníku ZŠ.
Státní symboly státní znak velký a malý státní vlajka státní hymna
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Název školy: Základní škola T. G
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_TĚLESNÁ VÝCHOVA _1.ZIMNÍ SPORTY TEMA: ZIMNÍ SPORTY ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

SEZNÁMIT ŽÁKY S RŮZNÝMI ZIMNÍMI SPORTY, VYSVĚTLIT ROZDÍLY MEZI REKREAČNÍM A ZÁVODNÍM ZIMNÍM SPORTOVÁNÍM.

ZIMNÍ SPORTY ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ SEVERSKÉ LYŽOVÁNÍ SNOWBOARDING BRUSLENÍ, RYCHLOBRUSLENÍ A KRASOBRUSLENÍ DALŠÍ ZIMNÍ SPORTY

ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ  Alpské lyžování někdy nazýváme také sjezdové lyžování  Lyžuje se na sjezdovkách – upravených kopcovitých terénech ( upravuje se rolbou)  Obtížnost sjezdovek se označuje barvami – modrá, červená a černá ( nejtěžší)  K rychlému pohybu ze svahu se používají sjezdové lyže – ploché, širší a kratší, na které se upínají pevné boty  Lyžařské hůlky pomáhají udržovat rovnováhu  Každý lyžař by měl používat helmu – bezpečnost  Na vrcholek sjezdovky se dostaneme lanovkou či vlekem

DISCIPLÍNY ZÁVODNÍHO SJEZDOVÉHO LYŽOVÁNÍ  Závodník se snaží o projetí dané trati ze svahu dolů v co nejkratším čase. Trať je na svahu vyznačena bránami, které závodníci musí projet způsobem odpovídajícím pravidlům konkrétní disciplíny. 1.SLALOM - tratˇ je nejkratší ze všech disciplín, má brány nejblíže u sebe, krátké oblouky v rychlém sledu, závod se jezdí dvoukolovým systémem, časy se sčítají 2. OBŘÍ SLALOM - trať pro obří slalom je delší než pro slalom a brány jsou dále od sebe, delší oblouky ve volnějším sledu, závod se jezdí dvoukolovým systémem, časy se sčítají 3.SUPER OBŘÍ SLALOM - delší než pro obří slalom a brány jsou také dále od sebe, obsahuje také skoky a sjezdové pasáže, se jezdí se jednokolovým systémem. 4. SJEZD - nejrychlejší disciplína, nejdelší, náročné oblouky, dlouhé skoky, jednokolový systém. 5. KOMBINACE - skládá se z jednoho kola sjezdu a jednoho kola slalomu, časy se sčítají

SEVERSKÉ LYŽOVÁNÍ  Severské lyžování někdy nazýváme také běh na lyžích  Běžecké lyže jsou užší a delší, běžecké boty se upevňují pouze za špičky  Běžecké hůlky jsou delší a lehčí, slouží k odrazu  K pohybu na běžkách se používají dvě základní techniky: tzv. klasický běh a tzv. bruslení  K severskému lyžování se řadí ještě skoky na lyžích a severská kombinace ( skoky + běžky)  Běhání na lyžích patří stále více k nejoblíbenějším zimním sportům  Sněžnice – slouží k pohodlné chůzi v hlubokém sněhu

SNOWBOARDING  Snowboardista stojí oběma nohama na jedné široké lyži, stojí bokem  Snowboard nemá rozdíl v přední a zadní částí – můžeme se na něm pohybovat libovolným směrem  Byl vynalezen v USA, v roce 1998 byl zařazen mezi olympijské sporty  Snowboardové disciplíny :  1. alpské disciplíny (tvrdé vázání) - paralelní slalom, paralelní obří slalom, obří slalom, super-g 2. free disciplíny (měkké vázání) - U-Rampa atd.

BRUSLENÍ A KRASOBRUSLENÍ  Bruslení je pohyb na hladkém a kluzkém ledě pomocí bruslí s ostrými noži  Bruslit můžeme na zamrzlých vodních plochách nebo na krytých kluzištích  Brusle s kostěnými noži pochází z Finska, první brusle s ocelovými noži se začaly vyrábět před šesti sty lety  Rychlobruslení je sport, při kterém se závodí kolem obvodu kluziště, používají se brusle s velmi dlouhými noži Závodní disciplíny:500 m,1000 m,1500 m, 300m,štafety o Krasobruslení je druh bruslařského zimního sportu, ve kterém je kladen důraz na umělecké ztvárnění piruet, skoků a kroků za doprovodu hudby disciplíny : jednotlivci (muži, ženy), sportovní páry a tance na ledě

DALŠÍ ZIMNÍ SPORTY  Ledolezení – lezení po zamrzlém vodopádu pomocí ostrých cepínů a ozubených maček  Sáňkování – sjíždění po zasněžených kopcích na saních  Psí spřežení – tažná smečka bývá tvořena severskými plemeny ( husky, malamut), spřežení řídí psovod neboli mašér

OTESTUJ SI ZNALOSTI! 1. Sjezdové lyžování se nazývá také ……………. lyžování 2. Jakými barvami se označuje obtížnost sjezdovek 3. Na kolik kol se jezdí obří slalom 4. Jaké disciplíny patří k severskému lyžování 5. Jak se nazývá pomůcka, která slouží k pohodlné chůzi v hlubokém sněhu 6. Kde byl vynalezen snowboard a v kterém roce byl zařazen mezi olympijské sporty 7. V kterém státě byly vyrobeny první brusle s kostěnými noži 8. Které disciplíny patří do krasobruslení 9. Které sportovní pomůcky jsou potřebné při ledolezení 10. Kdo je to mašér

CITACE  Alpské lyžování. In: Wikipedia: the free encyclopedia [ San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ].  Severské lyžování. In: Wikipedia: the free encyclopedia [ San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ].  Snowboarding. In: Wikipedia: the free encyclopedia [ San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ].  Rychlobruslení. In: Wikipedia: the free encyclopedia [ San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ].  Krasobruslení. In: Wikipedia: the free encyclopedia [ San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit  VÍT MALINOVSKÝ. Sport: otestuj si znalosti. první. praha: svojtka,  Psí spřežení. In: Wikipedia: the free encyclopedia [ San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ].