KULTURA MEZIVÁLEČNÉHO OBDOBÍ. 20. LÉTA SVĚT -= „zlatá léta“ -období hospodářské prosperity -svět se zotavuje z první světové války a věří, že další.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Významný avantgardní malířský a sochařský směr z počátku XX. století
Advertisements

Kultura mezi válkami Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Prvorepublikový film Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
KUBISMUS a Pablo Picasso.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
KULTURA A VZDĚLANOST ZA 1. REPUBLIKY
20.Léta 20. století „zlatá éra“.
Funkcionalismus I. polovina 20. století.
VY_32_INOVACE_1C2 FUTURISMUS.
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÝ SMĚR
Umělecké slohy a moderní umění 6. Romantismus a Secese
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Moderní umělecké směry KUBISMUS
Umělecké směry 20. století
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Umělecké slohy a moderní umění 6. Moderní a současné umění
Umělecké směry 20. století
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
VY_32_INOVACE_3D.9.02 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Hospodářský a sociální vývoj v ČSR
FUNKCIONALISMUS Jana Bobčíková.
Vznik Československa a jeho vývoj (1918 – 1929)
Poezie ve světové literatuře
ARCHITEKTURA PRVNÍ REPUBLIKY aneb MEZINÁRODNÍ SLOH JE NÁM VLASTNÍ
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČESKÉ MEZIVÁLEČNÉ DRAMA
Funkcionalismus v Liberci
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
KUBISMUS.
KUBISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
HISTORICKÉ STAVEBNÍ SLOHY A JEJICH PROJEVY V LIDOVÉ ARCHITEKTUŘE
Futurismus Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Dadaismus.
ZŠ Řevnice Školní Řevnice
Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: OD PROSPERITY KE KRIZI – hospodářský rozkvět a nový životní styl ve světě Autor: Mgr. Pavla Rosyvková.
Umění a věda První republiky
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._MEZIVALECNE_CESKE_DRAMA_PR EZENTACE_16 Název školyStřední.
Moderní a současná architektura Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_16 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Název.
Kultura meziválečného období
17. stol. - ve znamení vědy a pokroku na evropském území nedochází k velkým válkám myslitelé vystupující proti velkému vlivu šlechty a církve na královskou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_15_ČSR.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_5B_9_Kultura mezi válkami Téma:
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text se zabývá meziválečným obdobím v české literatuře,
Kubismus Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
S AMOSTATNÉ Č ESKOSLOVENSKO Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby trvání prvního samostatného.
POEZIE 1.POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1.pol. 20. stol. Datum vytvoření
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, Kubismus v malířství Autor: Mgr. Olga Pasovská.
KUBISTICKÉ POPRSÍ – OTTO GUTFREUND
TÉMA: KULTURA A ŽIVOT V PŘEDVÁLEČNÉM ČESKOSLOVENSKU
VY_32_INOVACE_D9.10 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-12
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
Divadlo mezi válkami.
Kultura v předválečném Československu
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
Česká společnost
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Kultura meziválečného období
Kultura a věda mezi válkami
KUBISMUS.
DADAISMUS.
Transkript prezentace:

KULTURA MEZIVÁLEČNÉHO OBDOBÍ

20. LÉTA

SVĚT

-= „zlatá léta“ -období hospodářské prosperity -svět se zotavuje z první světové války a věří, že další nebude -lidé se opět „učí“ bavit

-vznikala kina -Hollywood -éra němého filmu -Charlie Chaplin, Laurel a Hardy

-jazz -gramofonové desky -umění dostupné všem -literatura zpracovávala zejména období války : E.M. Remarque, A. Zweig, E. Hemingway -mění se postavení žen – získaly volební právo, začaly nosit krátké vlasy, kalhoty (emancipace) -Emancipace = znamená vyproštění ze závislosti na někom nebo na něčem, získání svobody, společenské nezávislosti, rovných práv

-revoluce v dopravě : * sériová automobilová výroba ( Ford) * civilní letecká doprava

ČSR

-po vzniku ČSR velký rozvoj kultury i školství * 1919 nové univerzity – v Brně a v Bratislavě -literatura – zachycuje hrůzy první světové války a nebezpečí nacismu : * Jar. Hašek – Dobrý voják Švejk * K. Čapek – Krakatit, Matka, Bílá nemoc, R.U.R. * divadlo – Voskovec, Werich -výtvarné směry - kubismus, futurismus, dadaismus

-film -filmová studia na Barrandově -filmové hvězdy Vlasta Burian Adina Mandlová Oldřich Nový Lída Baarová

Kubismus Pablo Picasso Josef Lada architekt Josef Gočár

KUBISMUS -avantgardní (pokrokový, průkopnický) umělecký směr -důležitý prostor -předmět nezobrazován pouze z jednoho úhlu, ale z mnoha současně -předmět rozkládán na jednoduché geometrické tvary, nejčastěji krychle a ty skládány do obrazů

architektura sochařství

Koupelna ve stylu kubismu

FUTURISMUS -avantgardní (pokrokový, průkopnický) umělecký směr -odmítá jakoukoli tradici -cílem bylo ukázat moderní uspěchanou a rušnou dobu, kterou nekritizovali, ale která se jim líbila - častým námětem byla technika - futurismus schvaloval válku (jen ta očistí společnost od starých nešvarů) Umberto BoccioniMěsto se probouzí

Hluk vnikl do domů

FUNKCIONALISMUS -architektonický sloh (moderní architektura) -domy jednoduché, ne zdobené, funkční! -nové stavební materiály: ocel, beton Vila Tugendhat v Brně

Baťův mrakodrap ve Zlíně Vila Praha 6

Dánsko