Role genetiky při vyhledávání pacientů se zvýšeným rizikem nádorových onemocnění - vzácné nádorové syndromy MUDr.Věra Hořínová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prediktivní a prognostická patologie
Advertisements

Získané chromozomální aberace
Lékařská genetika je široce interdisciplinární obor preventivní medicíny. Snaží se odhalovat příčiny závažných dědičných onemocnění.
Klíčová slova: Mendelistická genetika
GENETICKÉ PORUCHY V PATOLOGII
Lékařská genetika a neurologie
Renata Gaillyová LF MU 2006/2007
PRAKTIKUM č.16 GENEALOGIE AUTOSOMÁLNÍ DĚDIČNOST
Výpočty rizik monogenních chorob
Chromozomální abnormality u nádorů
Renata Gaillyová 1/2008 OLG FN Brno
Testování genetických predispozic k zhoubným nádorům v ČR Anna Křepelová Ústav biologie a lékařské genetiky FN v Motole Jihlava.
Pokroky v radioterapii maligních lymfomů MUDr.Kateřina Dědečková Ústav radiační onkologie Nemocnice na Bulovce a 1.LF UK, Praha Proton Therapy Center,
Vrozená nervosvalová onemocnění v dětském věku (Duchenneova svalová dystrofie /spinální svalová atrofie) MUDr. Jana Haberlová Ph.D. Klinika dětské neurologie.
Teoretické principy šlechtění a selekce Tomáš Kopec.
Oční vady. Krátkozrakost Dalekozrakost Šedý zákal Zelený zákal Vetchozrakost Šilhání Astigmatismus Tupozrakost Barvoslepost.
CRI DU CHAT SYNDROM Cipovová Michaela Řehořová Barbora Tušinovská Ludmila Vaclaviková Mária Vaníková Dana Vejvodová Andrea.
Poruchy glukozové tolerance v těhotenství Zdravotní výbor PSP MUDr.Pavel Antonín.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
SF/HR Srdeční frekvence/Heart rate. při vypuzení systolického objemu krve ze srdce do srdečnice se rozšíří pružný začátek aorty při následující diastole.
Schizofrenie. Psychóza = nemoc duše Schizofrenie se řadí do jedné ze tří skupin psychóz - funkční psychózy. Realita se stává cizí. Mění způsob, jakým.
Z čeho mají genetici radost V. Hořínová V. Hořínová Genetická ambulance Jihlava Genetická ambulance Jihlava.
Genetika. Genetika – nauka o dědičnosti a proměnlivosti.
Downův syndrom (Numerická chromozomální aberace 21. chromozomu) Syndrom vývojových vad se slabomyslností a velmi charakteristickým klinickým vzhledem.
Klinická genetika, genetické poradenství, cytogenetika, DNA diagnostika (od pacienta k DNA a zpět) OLG FN Brno LF a PřF MU 2015 Renata Gaillyová.
Současný stav klinické genetiky a její perspektivy v klinické medicíně.
Roboticky asistovaná laparoskopická radikální prostatektomie Současný přínos z hlediska vědeckých důkazů Kde je příčina opakovaných diskusí? Budoucnost.
Lékařská genetika Renata Gaillyová OLG FN Brno, LF MU.
Denisa Štěrbová KHS kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluZáklady.
GENETIKA POHLAVNÍ CHROMOZÓMY HETEROCHROMOZÓMY X A Y.
Lucia Neupauerová, Jana Kopuletá , Kamila Matušková, Simona Peňáková
Huntingtonova choroba
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_01
Downův syndrom Vypracovali: Radek Otáhal, Lukáš Opatřil, Ján Motešický, Zdislava Nováková, Jakub Mituník, Prezentuje: Timotej Pažitný.
Prader-Willi syndrom Petra Herrmannová Miriama Hlavatá
Fetální alkoholový syndrom (FAS)
Syndrom fragilního X chromosomu (syndrom Martinův-Bellové)
Genetika dědičných neuropatií
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Genetická vyšetření u dědičných neuropatií
Lékařská genetika Renata Gaillyová.
Renata Gaillyová OLG FN Brno 2010
Vrozené chromosomové aberace VCA Klinické příznaky
Lékařská genetika a onkologie
Kostní nádory jako opomíjená příčina obtíží v oblasti kolenního kloubu
Vrozené chromosomové aberace VCA Klinické příznaky
Angelmanův syndrom (AS)
Organizace lidského genomu, mutace a instabilita lidské DNA
Wolf-Hirschhorn syndrom
A. Mrkvičková, K. Pernicová, R. Řezáč, S. Schniererová, D. Šabatová
GENETICKÉ RIZIKO FAKTORŮ VNĚJŠÍHO PROSTŘEDÍ
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
Genetické vyšetření a genetické poradenství u onkologických onemocnění
Klinická genetika, genetické poradenství, cytogenetika, DNA diagnostika (od pacienta k DNA a zpět) LF MU 2011 Renata Gaillyová.
ZDRAVÍ JAKO HODNOTA.
Karcinogenéza - 2 Prednáška z patologickej fyziológie
1 ze 400 lidí je nositelem germinální mutace způsobující LS
Genetické patologické stavy
Struktura genomu a jeho interakce s prostředím
Exonové, intronové, promotorové mutace
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Genetika.
Úloha SÚJB při uznávání nemoci z povolání způsobené ionizujícím zářením (NzP) seminář SÚJB Hana Podškubková, OLO.
Inkontinence Michaela Matoušková.
Význam zapojení žáků s dlouhodobým onemocněním v pohybových programech na ZŠ a SŠ Mgr. Tomáš Vyhlídal Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci.
VY_32_INOVACE-4-12-BIO -9. VY_32_INOVACE-4-12-BIO -9.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Role genetiky při vyhledávání pacientů se zvýšeným rizikem nádorových onemocnění - vzácné nádorové syndromy MUDr.Věra Hořínová

Syndromy a onkologická problematika Syndromy spojené se zvýšeným rizikem onkologickým onemocněním onemocnění Syndromy spojené se zvýšeným rizikem onkologickým onemocněním onemocnění Onkologické onemocnění u genetického syndromu, které primárně není spojené s onkologickým rizikem, ale znamená léčebný a etický problém – PMR Onkologické onemocnění u genetického syndromu, které primárně není spojené s onkologickým rizikem, ale znamená léčebný a etický problém – PMR

Klinická diagnostika syndromu  Anamnéza  Genealogie  Klinickogenetické vyšetření  Pomocná vyšetření laboratorní, rtg, neurologická….  Specifická vyšetření genetické diagnostiky (cytogenetická, DNA analýzy, FISH…)  Cílem je stanovit přesnou klinickou – syndromologickou diagnosu a vyslovit genetickou prognosu i prognosu quoad vitam a sanationem

Klinickogenetické vyšetření Degenerativní stigmata Drobné odchylky od normy, které se izolovaně vyskytují v normální populaci i u zcela zdravých jedinců, ale vždy jsou pro genetika znakem, kterému je třeba věnovat pozornost a všímat si především jejich mnohočetného výskytu u jednotlivce případně kombinace s dalšími zdravotními problémy. Drobné odchylky od normy, které se izolovaně vyskytují v normální populaci i u zcela zdravých jedinců, ale vždy jsou pro genetika znakem, kterému je třeba věnovat pozornost a všímat si především jejich mnohočetného výskytu u jednotlivce případně kombinace s dalšími zdravotními problémy.

Degenerativní stigmata  hyper / hypo - telorismus  mongoloidní / antimongoloidní postavení očních štěrbin  srostlé obočí, dlouhé řasy  nízká vlasová hranice  dlouhé philtrum  klenuté čelo  vpáčený kořen nosu  nízko posazené dysplastické ušní boltce, apendixy před tragem

Hypotelorismus

Epicanthy

Hypertelorismus + epikanty

Hypertelorismus - Jacqie Kenedy

Jackie Kenedy

Romy Schneider

Hypertelorismus + antimongoloidní postavení očních štěrbin

John Updike

Mikromandibula

Stigmatizovaný fenotyp x normální fenotyp

Degenerativní stigmata  opičí rýha  nadpočetné prsty  Srostlé prsty  hypertrichosa  pterygia  hypospadie

Opičí rýha

Syndromologie  Syndrom je soubor charakteristických příznaků u daného postižení. Při jeho vzniku může mít vliv jeden nebo více genů.  V genetice stanovujeme často diagnosu a prognosu na základě komplexu odchylek od normy (stigmat), aniž je známa etiologie postižení.

Hypertelorismus + mikromandibula

Syndrom Seathre Chotzen AD mutace v genu pro transkripční faktoru TWIST 10q26, 7p21

Syndromy spojené se zvýšeným rizikem onkologického onemocnění

Downův syndrom ALL

Recklinghausenova neurofibromatosa Mutace v genu pro neurofibrin NF1 na 17q11.2 Mutace v genu pro neurofibrin NF1 na 17q11.2 AD, 50% de novo,1: AD, 50% de novo,1: Skvrny cafe o le, neurofibromy Skvrny cafe o le, neurofibromy Makrocephalie, hypertelorismus, skoliosa Makrocephalie, hypertelorismus, skoliosa Optic glioma,Meningioma,Hypothalamic tumor Neurofibrosarcoma, Rhabdomyosarcoma, Duodenal carcinoid Somatostatinoma Parathyroid adenoma Pheochromocytoma Pilocytic astrocytoma Malignant peripheral nerve sheath tumors Tumors at multiple other sites including CNS Optic glioma,Meningioma,Hypothalamic tumor Neurofibrosarcoma, Rhabdomyosarcoma, Duodenal carcinoid Somatostatinoma Parathyroid adenoma Pheochromocytoma Pilocytic astrocytoma Malignant peripheral nerve sheath tumors Tumors at multiple other sites including CNS

Recklinghausenova neurofibromatosa

Tuberosná sklerosa Mutace v genu TSC1 na 9q34.13 heterogenita Mutace v genu TSC1 na 9q34.13 heterogenita AD, 75% de novo 1: AD, 75% de novo 1: Adenoma sebaceum, cafe o le skvrny, uzlíky pod nehty, skvrnky na sítnici, rhabnomyom prenatálně! epilepsie, PMR, Adenoma sebaceum, cafe o le skvrny, uzlíky pod nehty, skvrnky na sítnici, rhabnomyom prenatálně! epilepsie, PMR, Hamartomy CNS, myocardial rhabdomyom, renal carcinom, giant cell astrocytoma Hamartomy CNS, myocardial rhabdomyom, renal carcinom, giant cell astrocytoma

Tuberosní sklerosa

Retinoblastom Mutace v genu RB1 na 13q14.2 Mutace v genu RB1 na 13q14.2 AD, somatická mutace, 1: AD, somatická mutace, 1: % dědičných nebo nová zárodečná mutace, 60% somatická unilaterální 40% dědičných nebo nová zárodečná mutace, 60% somatická unilaterální Retinoblastom, osteogenní sarkom, leukemie, lymphom, Ewingův sarkom Retinoblastom, osteogenní sarkom, leukemie, lymphom, Ewingův sarkom

Retinoblastom

Peutz Jeghers syndrom Mutace v genu STK1 Mutace v genu STK1 AD AD 95% hyperpigmentové skvrny, nosní polypy, polyposa od žaludku po rektum 95% hyperpigmentové skvrny, nosní polypy, polyposa od žaludku po rektum Gastrointestinal carcinoma Breast cancer (ductal) Thyroid cancer Lung Pancreatic cancer Uterine cancer Sertoli cell testicular tumors Ovarian sex cord tumors Gastrointestinal carcinoma Breast cancer (ductal) Thyroid cancer Lung Pancreatic cancer Uterine cancer Sertoli cell testicular tumors Ovarian sex cord tumors

Peutz –Jeghers syndrom

Neurokutánní melanosa - fakomatosa Sporadická, etiologie? Sporadická, etiologie? Maligní melanom Maligní melanom

Neurokutánní melanosa

Poruchy reparace DNA

Bekwith Wiedemann syndrom AD heterogenní duplikace nebo delece 11p15.5, 1: AD heterogenní duplikace nebo delece 11p15.5, 1: Makroglosie, makrosomie, hypoglykemoe, exopthalmus, omphalokéla, névus flameus Makroglosie, makrosomie, hypoglykemoe, exopthalmus, omphalokéla, névus flameus Wilms tumor Hepatoblastoma Adrenal carcinoma Gonadoblastoma Wilms tumor Hepatoblastoma Adrenal carcinoma Gonadoblastoma

Beckwith-Wiedemann syndrom

Bekwith-Widemann syndrom

Fanconyho anemie AR AR Zlomy chromozomů po mitomicinu C Zlomy chromozomů po mitomicinu C Radiální aplasie, hypoplasie palce, VVV ledvin, mikropthalmie,PMR Radiální aplasie, hypoplasie palce, VVV ledvin, mikropthalmie,PMR Anemie, trombocytopenie… Anemie, trombocytopenie… Leukemie Leukemie

Fanconiho Anemie

Sotos syndrom - cerebellární gigantismus sporadický PMR Wilmsův tumor

Sotos syndrom

Xeroderma pigmentosum AR PMR,růst. retardace Kožní nádory

Ataxia Telangiectasia AR, lymfomy,leukemie

Ataxia telangiectasia

Bloomův syndrom AR Malý vzrůst, mikrocepalie, fotosensitivita Leukemia Lymphoma Adenocarcinoma Squamous cell carcinoma Hypersensitivity to chemotheraphy

Rothmund-Tomson Syndrome AR, malý vzrůst, sarkomy karcinomy

NBS - syndrome

Progerie - klasická

Progerie Hutchinson Cliford

Neublížit agresivnní onkologickou terapií !!!!!!

Syndromy a onkologická problematika Onkologické onemocnění u genetického syndromu, které primárně není spojené s onkologickým rizikem, ale znamená léčebný a etický problém – PMR Onkologické onemocnění u genetického syndromu, které primárně není spojené s onkologickým rizikem, ale znamená léčebný a etický problém – PMR

Smith Lemli Opitz syndrom Onkologické onemocnění u genetického syndromu spojeného s těžkou psychomotorickou retardaci Onkologické onemocnění u genetického syndromu spojeného s těžkou psychomotorickou retardaci Etický problém Etický problém

Smith Lemli Opitz syndrom