 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Lupa, mikroskop, dalekohledy Název školy:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Advertisements

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
OPTICKÉ PŘÍSTROJE 3. Dalekohledy.
Dalekohledy (Učebnice strana 121 – 123)
Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)
Optické přístroje Miroslav Andrle Petr Neugebauer.
Optické přístroje.
Užití čoček v praxi Lupa (wikipedie)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
zpracovaný v rámci projektu
Oko jako optická soustava, optické přístroje
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Spojka a rozptylka ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Optické odečítací pomůcky, měrení délek
19. Zobrazování optickými soustavami
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE 3. Dalekohledy Podmínky používání prezentace
DALEKOHLEDY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Fyzika Čočky.
Fyzika 2 – ZS_3 OPTIKA.
Dalekohledy.
Digitální učební materiál
Dalekohledy.
Lom světla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , červen.
LUPA A MIKROSKOP Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
LUPA A MIKROSKOP Téma: Obrázky Studijní text
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Mikroskop
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lupa
Optický dalekohled či teleskop = přístroj k optickému přiblížení pomocí dvou soustav čoček nebo zrcadel Hlavní parametry optických přístrojů - světelnost.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení kulových zrcadel na dutá a vypuklá. Zobrazení kulovými zrcadly.
Dalekohledy Kepplerův dalekohled Galileův dalekohled Newtonův dalekohled.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zákonu lomu. Rozdělení čoček na spojku a rozptylku. Naučení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák odpovídá na připravené otázky. Žák sám tvoří odpovědi, nebo vybírá z daných možností tu správnou.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
Mikroskop. poprvé sestaven v roce 1590 v Nizozemsku Zachariasem Jansenem.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Fyzika - optické přístroje subjektivní Autor:
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_16_F9_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Světelné jevy Základní škola Libina, příspěvková.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Investice do rozvoje vzdělávání.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Lupa slouží k pozorování malých blízkých předmětů spojná čočka s ohniskovou vzdáleností do 25 cm zvětšuje 10x předmět.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Užití čoček TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
Optické přístroje - dalekohledy
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Těžiště a stabilita těles, Skládání sil
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Dalekohled Optické přístroje Název školy
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
GEOMETRICKÁ OPTIKA Oko, přístroje.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Optické přístroje, mikroskop a související témata Jana Jurmanová.
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
Čočky Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Transkript prezentace:

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Lupa, mikroskop, dalekohledy Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 01/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.9.A_20_lupa_mikroskop_dalek ohled Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA

 velikost i vzdálenost předmětů posuzujeme podle zorného úhlu,  je to úhel mezi paprsky, které vycházejí z okrajových bodů předmětu a vnikají do našeho oka,  předmět (detaily na předmětu) vidíme tehdy, jestliže ho vidíme pod zorným úhlem alespoň 1 ´

Výškový úhel: Hloubkový úhel: Zorný úhel: Úhel periferního vidění:

Předmět umístíme mezi lupu a její ohnisko. Obraz: zdánlivý, přímý, zvětšený. Lupa zvětší zorný úhel. Použití:  v laboratořích při pozorování rostlin, drobných živočichů, minerálů,  při čtení údajů na stupnicích přesných měřicích přístrojů,  při čtení drobného písma,  ve filatelii apod.

 použití v biologii, lékařství, mineralogii atd.,  v mikroskopu jsou použity dvě soustavy spojných čoček,  spojka blíže předmětu se nazývá OBJEKTIV,  spojka, do níž se díváme okem, je OKULÁR mikroskopu

 Optický dalekohled či teleskop je přístroj k optickému přiblížení pomocí dvou soustav čoček nebo zrcadel: objektivu a okuláru, jímž se obraz pozoruje.  Podle konstrukce se optické dalekohledy dělí na :  REFRAKTORY, jejichž objektiv je tvořen čočkou nebo soustavou čoček  REFLEKTORY, jejichž objektiv je tvořen zrcadlem

 dalekohledy astronomické,  dalekohledy pozemní (terestrické) včetně zaměřovacích a geodetických,  divadelní kukátka,  triedry a další.

1 - objektiv, 2 - okulár, 3 - oko, 4 - předmět, 6 - zvětšený obraz, 7 - tubus; f 1 - ohnisková vzdálenost objektivu, f 2 - ohnisková vzdálenost okuláru.

obraz předmětu je:  ZVĚTŠENÝ,  PŘEVRÁCENÝ,  ZDÁNLIVÝ

Aby obrazy pozorovaných předmětů byly přímé, mezi OBJEKTIV A OKULÁR se vloží DVA OPTICKÉ PRAVOÚHLÉ HRANOLY. Jeden hranol převrací obraz stranově a druhý výškově = TRIEDR

1-objektiv 2, 3 –hranoly 4 – okulár

K astronomickým účelům poprvé použil dalekohled v roce 1606 Galileo Galilei. Jan Kepler zkonstruoval dalekohled v roce Galileo GalileiJan Kepler

 na oběžnou dráhu Země ho do výše 600 km vynesl v roce 1990 americký raketoplán Discovery,  předává na Zemi obrazy vesmíru neovlivněné zemskou atmosférou,  umožňuje pořizovat velmi ostré snímky vesmírných těles,  přispěl k mnohým klíčovým objevům, které pomohly astronomům lépe porozumět základním problémům astrofyziky.  velmi ceněné jsou například snímky tzv. Hubbleových hlubokých polí s nejvzdálenějšími objekty, které zatím lidstvo bylo schopno ve vesmíru pozorovat.

Hubbleovo hluboké pole

 doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 9. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2008, ISBN  galerie office  [cit.: ]  [cit.: ]  [cit.: ]  [cit.: ]  [cit.: ]  [cit.: ]  Opticke_zobrazeni_mikroskop.svg.png [cit.: ] Opticke_zobrazeni_mikroskop.svg.png  [cit.: ]  [cit.: ]  [cit.: ]  m_Telescope3%2C_Ond%C5%99ejov_Astronomical.jpg [cit.: ] m_Telescope3%2C_Ond%C5%99ejov_Astronomical.jpg  [cit.: ]  [cit.: ]  [cit.: ]  [cit.: [cit.: ] [cit.: ]

1) Žák uvede příklady využití lupy, mikroskopu a dalekohledu. 2) Žák uvede příklady vlastních zkušeností s prací s mikroskopem. 3) Popis zorného úhlu při pozorování předmětu bez lupy a s lupou. 4) Žák znázorní a vznik obrazu v mikroskopu a dalekohledu. 5) Žák charakterizuje obraz vytvořený v mikroskopu a dalekohledu. 6) Ukázka některých dalekohledů. 7) Hublleův vesmírný dalekohled.