R OMÁNSKÁ A GOTICKÁ KULTURA Andrea Jandová Klára Justová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GOTICKÁ KULTURA.
Advertisements

Románský sloh Štěpán Vališ,Ondra Turek 2010.
Románské umění 11. – 13. století.
Románské umění.
Románská kultura 10. – 12. století
ROMÁNSKÝ SLOH Mgr. Lenka Venclová 2010.
Základní škola Bohutín, okres Příbram
Románská kultura.
Umění raného středověku
Románská kultura 10. – 12. století
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
OD STŘEDOVĚKU PO RENESANCI
Gotická kultura a vzdělanost
Středověká kultura Románský sloh
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
ROMÁNSKÁ KULTURA ARCHITEKTURA.
Románský sloh.
Románská kultura ve světě
Gotická kultura.
ROMÁNSKÁ KULTURA.
DUM (digitální učební materiál)
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.17 Anotace: Prezentace se zaměřuje na počátky a rozvoj česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí umělecké styly.
VY_32_INOVACE_3D.7.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA
GOTIKA Vznik a vývoj gotiky Pojem "gotický" poprvé použili v 15. století italští humanisté Filarete a Manetti a po nich v 16. století Vasari k označení.
Gotická kultura.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK 1200 – 1400.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Románský sloh Jde o kulturu raně křesťanské civilizace od 11. do 13. století. Navazovala na kulturu římskou + germánské či slovanské prvky. Jediným nositelem.
Ve znamení gotického slohu
Gotika 12 st. – 16 st..
GOTIKA.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Poznám gotické umění ? 7. ročník.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
kultura století název odvozen od slova romanus = římský
Románský sloh VY_32_INOVACE_ 01 Románský sloh.
Gotická kultura.
Umělecký sloh vrcholného středověku
Románská kultura.
Románský sloh.
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_07 TÉMA: Gotické umění.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
VY_32_INOVACE_215_Románské umění Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_05_Románské umění TEMA: Dějepis.
12. – 16. století.  Dějepis – kultura v dějinách  Šablona : III/2  Pořadové číslo :  Autor : Mgr. Soňa Blažková  Škola : ZŠ Choltice  Klíčová.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
pol. 12. století - konec 15. stol.
GOTIKA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Gotická kultura TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Dějiny ČR – románský sloh
Gotika Bolfíková Nikola.
VY_32_INOVACE_206_Gotika Šablona Identifikátor školy:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_ 32_ INOVACE _03_10_gotická kultura
Architektura do začátku 20. století.
Lucie Ivachňuková Lucie Houdková
Gotika Vzdělanost. Gotika Vzdělanost Kdy: 12. století Kde vznikla: Francie Hrad Bezděz.
Románský sloh.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Gotika.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_19
Transkript prezentace:

R OMÁNSKÁ A GOTICKÁ KULTURA Andrea Jandová Klára Justová

R OMÁNSKÁ KULTURA Róma = Řím (Romanos = římský) Napodobování starověkého Říma (antika, Byzanc) Od 11. Století v Itálii a poté se rozšiřovala České země – pol. 13. Stol

P ÍSEMNOSTI Ručně přepisovány v klášterech – vysoká cena Náboženské příběhy Legendy – např. Panonské legendy, legendy o Sv. Václavovi a jeho babičce Sv. Ludmile Letopisy (anály) – o přírodních pohromách, válkách, úrodě

P ÍSEMNOSTI Kroniky – popisující dějiny – např. Kosmova kronika Eposy – hrdinské zpěvy o činech rytířů – např. Píseň o Rolandovi, Tristan a Isolda

M ALÍŘSTVÍ Nástěnné a deskové malby Vyobrazení Krista v mandorle Fresky – výjevy z Bible a života světců Byly určeny prostým lidem, kteří neuměli číst

M ALÍŘSTVÍ Nejzajímavější - ve francouzském kostele St. Savin-sur-Gartempe, v Čechách – Rotudna sv. Kateřiny ve Znojmě

A RCHITEKTURA Západní, jižní a střední Evropa Východní – ovlivněna byzantským stylem Charakteristické znaky Silné zdi – úkryt a obrana Půlkruhový nelomený oblouk Křížová klenba

A RCHITEKTURA Rotundy Jednoduchá stavba kruhového půdorysu kuželovitá střecha často stavěné na místech, kde si křesťané připomínali významné události Mívaly jednu i více apsid Rotunda sv. Jiří na Řípu

K LÁŠTERY A BAZILIKY Obdelníková stavba Vnitřní prostor rozdělen sloupořadím do tří i více lodí Strop ze dřeva Původně jako tržiště Soudní budova Osvětlovala okna umístěná v horní části zdí Součástí bývaly věže

K LÁŠTERY A BAZILIKY Bazilika sv. Jiří na Pražském hradě Klášter Conques – Francie

K LÁŠTERY A BAZILIKY Kostel sv. Michala v Hildesheimu – Německo Klášter Jerpoint - Irsko

D ALŠÍ STAVBY Světské stavby Hrady – pevnost Tvořily ho hradby, hradní příkop, věže, obytný palác Sídlili v něm panovníci nebo jejich správci Dále – tvrze, radnice a mosty

H UDBA Liturgický zpěv Chvalozpěvy Hymny Později gregoriánský chorál

M ÓDA Muž - svrchní oděv tunika s rovnými rukávy, kalhoty či spíše punčochy, plátěná košile, plášť sepnutý sponou, polovysoké boty s prodlouženými špičkami

M ÓDA Žena - barevný a zářivý oděv, zakrytá celá postava, tunika, široké rukávy, bohaté zdobení lemů, plášť, sukně, několik rouch přes sebe

G OTICKÁ KULTURA Vznik – druhá polovina 12. století ve Francii. Rozšíření gotiky především do centrální a západní Evropy. Na našem území ve druhé polovině 13. století. Gotika poznamenala Evropu do 15. století, někde až do 16. století (například ve střední Evropě a v Německu) → poté se v Itálii a Francii začala prosazovat renesance.

Gotika vycházela ze stejných kořenů jako kultura románská, později se ovšem odklonila. → název „gotika“ podle germánského kmene Gótů.

Š KOLY Prvotním účelem bylo vzdělání kněží. Nově vznikaly i školy pro měšťanstvo (čtení, psaní, počítání, výuka latiny). Do nově vzniklých škol chodily děti především z vyšších vrstev. Od 20. let 13 století se začaly zakládat v Evropě univerzity mající zpravidla 4 fakulty – artistickou (filozofickou), teologickou, lékařskou a právnickou. Univerzity v Itálii, Francii, Anglii, Španělsku.

V Itálii – Padova 1222, Neapol 1224, Siena 1245

Ve Francii – Montpellier 1220, Sorbonna 1160 (jméno od r. 1257)

Typy vzdělání: Bakalář (ve 28 letech) Magistr (ve 30 letech) – mohl sám vyučovat Doktor teologie (ve 32 letech) – povýšen do šlechtického stavu.

L ITERATURA Od roku 1200 texty nejen v latině, ale i v národních jazycích. Tématika již nebyla zaměřena pouze nábožensky. Rozvoj epiky i lyriky. Dalimilova kronika (po roce 1300), kronika Zbraslavská, Husitská kronika apod. Nestorův letopis, Román o lišákovi, Skladby o Enšpíglovi.

M ALÍŘSTVÍ Hlavní náměty – legendy ze života svatých, přírodní objekty, zobrazení zátiší, krajinomalby. Typická pro gotiku je malba na sklo. Nově proniká do malířství všední život, zobrazení více osob, reálné zachycení utrpení. Deskové obrazy – na dřevěné desky malované Fresky – obrazy malované na vlhké omítky

Hlavní centra – Itálie, Francie, dnešní Nizozemí Duccio di Buoninsegna (1311) Bratři z Limburka ( )

V českých zemích došlo k velkému rozvoji malby ve 14. století → na dvoře Karla IV. působil Mistr Theodorik.

HUDBA Hudba v gotickém stylu vznikla na území Francie (12. – 14. století, u nás 15. století). Období křížových výprav do Orientu → kontakt s tamější kulturou se projevil i v hudbě. Nové nástroje byly především arabského původu. → loutny, flétny, bicí a strunné nástroje, tamburíny (daidry), housle (rybebky)

MÓDA Muži – dlouhé špičky bot, dlouhé rukávy, vyšší límce.

Ženy – šaty s rozšířenými rukávy, čepec (často do tvaru kužele, se závojem, rouškou).

A RCHITEKTURA Stavby vysoké – konstrukce opěrného systému, křížové klenby,mohutné pilíře, sloupové podpěry Mohutné chrámy, katedrály – opevnění, nedobytné hrady, mosty, tvrze. Nejvyužívanějším materiálem byl kámen. Vysoká okna s lomeným obloukem, mnoho ozdobných prvků (prohlubně, výčnělky, fiály – drobné věžičky, chrliče, rozety apod.)

Saint Chapelle Opěrný systém Notre – Dame

Fiály – katedrála sv. Barbory rozeta chrlič

Vedle maleb na stěnách interiérů se objevují také sochy ze dřeva a kamene, dále je prostor vybaven kovotepeckými či zlatnickými díly. Občas se architektura gotiky dělí na 3 období: Raná Vrcholná Pozdní

Raná gotika – doba Přemyslovců

Vrcholná gotika – doba Lucemburků

Pozdní gotika – vladislavská

S OCHAŘSTVÍ Zdobení oltářů. Používané především lipové dřevo. Sochy vázané na architekturu → nestály samostatně. V průčelí se po obou stranách tesaly sochy apoštolů. Vznikla plastika. Časté zobrazování madony s Ježíškem. Díla strnulá a nedynamická, ve tváři zachycení pocitů.

ZÁVĚR Pro gotiku je typické odlehčení. Rozmach vzdělanosti nejen v církvi. Obrácení myšlení od pozemského strádání k víře v Boha. Rozvoj měst, využití dokonalejších nástrojů. Zvednutí životní úrovně.