Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastnosti kapalin a plynů
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
Atmosféra Země.
VY_32_INOVACE_19 - ATMOSFERICKÝ TLAK
Abiotické podmínky života
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
VY_52_INOVACE_Z.6.24-atmosféra, počasí-prezentace
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Mechanické vlastnosti plynů
Vrstvy atmosféry.
Atmosférický tlak a jeho měření
Plyny.
Mechanické vlastnosti plynů
Počasí.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Plyny.
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
Hydromechanika.
ATMOSFÉRA.
Tlak.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Atmosféra VY_32_INOVACE_00_ATMOSFÉRA autor: Helena Nováková
Atmosféra.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Atmosféra Adéla Hegarová.
Atmosféra Filip Bordovský.
Atmosféra Země a její složení
DiFy - P , Fyzika jako vyučovací předmět RVP a ŠVP Časová dotace pro fyziku na ZŠ Význam fyziky pro všeobecné vzdělání.
PLYNY Vlastnosti látek plynných Tlak vzduchu Torricelliho pokus
PLYNY.
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Mechanické vlastnosti plynů
Vznik a vývoj atmosféry Země
 malé síly mezi molekulami + velké vzdálenosti,  neustálý a neuspořádaný pohyb částic,  tekuté,  rozpínavé,  stlačitelné,  nemají stálý tvar, nemají.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Kapaliny.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Atmosférický tlak Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ,
Atmosférický tlak AEROSTATIKA nauka o vzduchu v klidu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
Archimédův zákon pro plyny
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_27_FYZIKA
Atmosféra Země.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_14 Mechanické.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7. Vl
Atmosférický tlak atmosféra je vrstva vzduchu okolo naší Země
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Atmosférický tlak a jeho měření
ATMOSFÉRA.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jediná obyvatelná planeta naší sluneční soustavy.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie. Ale také pro nejmenší částice látky – atomy, ionty, molekuly

Vlastnosti plynů

Atmosférický tlak a jeho měření

Atmosférický tlak je podobně jako hydrostatický tlak způsoben vlastní tíhou vzduchu (hydrostatický samozřejmě kapaliny) Vypočítáme jej podobně jako hydrostatický p a = h.ρ.g Problém je v tom, jak určit hustotu vzduchu, jestliže jeho hustota se stoupající nadmořskou výškou klesá. Říkáme, že „vzduch je řidší“. A také jak určit výšku vzduchu. Ten vlastně postupně přechází do meziplanetárního prostoru Proto na to musíme jinak A jak, na to přišel Torrielli 1644

Atmosférický tlak a jeho měření

Výpočet atmosférického tlaku Jaký je atmosférický tlak, je-li výška sloupce rtuti v tlakoměru 745 mm. Hustota rtuti je kg/m 3 Výsledek vyjádři v hPa h = 745 mm = 0,745 m Ρ = kg/m 3 g = 10 N/kg p a = ? p a = h.ρ.g p a = 0, = ,15 Pa = 1009,25 hPa. Atmosférický tlak je 1009,25 hPa Opakování – výpočet vztlakové síly a atmosférického tlaku 1. Vypočítej, jak velkou vztlakovou silou působí voda na člověka, jehož objem je 72 dm 3 2. Vypočítej, jaký je atmosférický tlak, je-li výška rtuťového sloupce 760 mm.

Opakování – výpočet vztlakové síly a atmosférického tlaku Vypočítej, jak velkou vztlakovou silou působí voda na člověka, jehož objem je 72 dm 3 Ρ = kg/m 3 V = 72 dm 3 = 0,072 m 3 g = 10N/kg F vz = ? F vz = V. ρ. g F vz = 0, = 720 N Voda působí na člověka silou 720 N Vypočítej, jaký je atmosférický tlak, je-li výška rtuťového sloupce 760 mm. h = 760 mm = 0,76 m Ρ = kg/m 3 g = 10N/kg p a = ? p a = h. ρ. g p a = 0, = Pa Atmosférický tlak je Pa

Atmosféra Země Atmosféra Země. Pohled na oblačnost ze stratosféry velké výšky – odhadem 50 km

Atmosféra Země Tloušťka je několik set km Hustota se stoupající výškou se zmenšuje. Postupně přechází do mezi- planetárního prostoru. Nemá přesnou hranici. Správné české názvy: 1.Troposféra 2.Stratosféra 3.Mezosféra 4.Termosféra 5.Exosféra

Atmosféra Země Tloušťky jednotlivých vrstev jsou orientační. Velmi důležitá pro život je ozónová vrstva, která je ve stratosféře, ve výšce 25 – 30 km. Ta nás chrání Před škodlivými účinky UV záření (ultrafialového)

Atmosféra Země Pro nás je nejdůležitější troposféra. Jednak jsou zde nejlepší podmínky pro život, také zde probíhají veškeré meteorologické děje. Teplota postupně klesá od +25 o C do -60 o C.

Atmosféra Země

Zajímavé jsou změny teploty. To že se teplota se se stoupající nadmořskou výškou zmenšuje, platí jen pro troposféru.

Atmosféra Země Úkol: charakterizuj jednotlivé vrstvy atmosféry ( v jaké výšce se nachází, čím je pro nás důležitá, čím je tvořena, jaká je zde teplota. Přidejte i exosféru