Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Novověk: Italská renesance a humanismus Tematická oblast: Český jazyk a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Advertisements

R ENESANCE SE VYZNAČUJE ZESVĚTŠENÍM ( OPROTI GOTICE, KDY VEŠKERÉ UMĚNÍ BYLO PODŘÍZENO CÍRKVI ), ČLOVĚK SE SVOU INDIVIDUALITOU, ROZUMEM, POZNÁVÁNÍM SVĚTA,
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
RENESANCE A HUMANISMUS
Dekameron Giovanny Boccaccio.
Italská renesanční literatura I Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Renesance Kristýna Strouhalová.
Hádej! Vyber si očima jeden objekt.
Renesance a humanismus
Renesance z francouzštiny renaissance = znovuzrození
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_ 06 _CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Renesance a humanismus v Itálii
Renesance a humanismus v Itálii. Renesance a humanismus v Itálii.
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
RENESANCE A HUMANISMUS
Kultura na počátku novověku
Renesance.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. května 2012
Autor: Vít Mika a Lubomír Kovařík
Renesance a humanismus
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Zopakuj si své znalosti! v Itálii. Kdo je autorem tohoto díla ve Florencii?
Renesance a humanismus
Literatura, architektura, výtvarné umění
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Kolektiv autorů: DĚJEPIS – Středověk a počátky novověku pro 7. ročník. Nová škola Válková, V.:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Renesance – Itálie, Francie, Španělsko
renesance a humanismus
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Antická literatura: Římská literatura Tematická oblast: Český jazyk a literatura.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): České baroko: Oficiální katolická literatura Tematická oblast: Český jazyk.
Období raného novověku je vymezeno obdobím mezi 15. a 17. stoletím Objevení Ameriky - Kolumbus - Bahamy Změny politické (proměny absolutismu), společenské.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Arnošt Lustig Tematická oblast: Česky jazyk a.
14. – 16. století. Dějepis – Kultura v dějinách Šablona: III/2 Pořadové číslo : 1.3 Renesance a humanismus Autor : Mgr. Soňa Blažková Škola : Základní.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Romantismus ve světové literatuře: Německo, Anglie, USA Tematická oblast:
Renesanční umění Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Renesance Yuliya Mechsheryakova, Kristina Nesterenko.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_20_Renesance a humanismus Téma:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_31_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Italská renesance.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_0704_humanismus Téma: Humanismus, Leonardo da Vinci Číslo.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Realismus v české literatuře: Karel Havlíček Borovský Tematická oblast:
Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Jan Otčenášek
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Významní představitelé renesanční literatury
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Renesance
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Šablona III/2 EVROPA NA PRAHU NOVOVĚKU Mgr. Lucie Opltová – 1
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Italská renesance TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Literatura období humanismu a renesance
RENESANCE A HUMANISMUS - 1
Humanismus a renesance počátek 14. století – počátek 17. století
Renesance a humanismus
RENESANCE A HUMANISMUS
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vojtěch Kawan Název materiálu:
Název prezentace (DUMu):
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
Italská renesance a humanismus
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Renesance a humanismus
Literatura v období renesance
Renesance a humanismus
Transkript prezentace:

Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Novověk: Italská renesance a humanismus Tematická oblast: Český jazyk a literatura pro I. ročník oboru Krajinář Ročník:1. ročník Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku:prosinec 2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

ANOTACE Estetické vzdělávání významně přispívá ke kultivaci člověka, vychovává žáky ke kultivovanému jazykovému projevu a podílí se na rozvoji jejich duchovního života. Záměrem této sady výukových materiálů s názvem: Český jazyk a literatura pro I. ročník oboru KRAJINÁŘ je utvářet kladný vztah k materiálním a duchovním hodnotám, prohloubit a kultivovat jazykový projev žáků. Žáci získají přehled o hlavních jevech a pilířích v české a světové literatuře od počátku starověku do poloviny 19. století. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě reflektují tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Český jazyk a literatura na SOU Uherský Brod. Tato prezentace se věnuje italské renesanční literatuře.

NOVOVĚK ITALSKÁ RENESANCE A HUMANISMUS

Renesance slovo francouzského původu, znamená znovuzrození (snaha o obrození antiky) je umělecký sloh a historická epocha trvající od 14. do 17. století Arkáda ve dvoře Melantrichova renesančního domu zbořeného v roce 1893

Humanismus „Mírou všech věcí je člověk, jsoucích že jsou, nejsoucích že nejsou.“ (Prótagoras) znamená úctu a vážnost k lidské důstojnosti vyjadřuje nový ideál vzdělání (na místo poznávání Boha staví poznávání člověka) do popředí zájmu se dostávají humanitní vědy (filozofie, filologie, historie), přírodní vědy se rozvíjejí později označuje určitý vzdělanostní a životní program, nezávislý na časovém určení

Podněty k rozkvětu humanismu a renesance přírodní a astronomické objevy - lidstvo se zbavilo fantastických představ a pověr o neznámých zemích byla otřesena autorita církve - změna geocentrického názoru (Země je středem vesmíru) na heliocentrický (Slunce je středem vesmíru - M. Koperník, G. Galilei) rozvoj věd o člověku vynález knihtisku - Němec Johannes Gutenberg přechod od feudalismu ke kapitalismu

Tisk v 16. století

Výtvarné umění umělci se zaměřovali na zobrazování skutečného života iniciátorem renesanční architektury byl Filippo Brunelleschi / /, vděčíme mu za objev perspektivy představitelem florentského sochařství byl Donatello /kolem / - svým sochám vepsal do tváře lidské vlastnosti (např. Svatý Jiří) Svatý Jiří ve výklenku kostela

Kupole katedrály Santa Maria del Fiore je jednou z nejvýznamnějších staveb Filippa Bruneleschiho

Sandro Botticelli / / Zrození Venuše

Leonardo da Vinci / / Poslední večeře

Michelangelo Buonarroti / / Pieta

Raffael Santi / / Sixtinská Madona

Představitelé italské renesanční literatury Dante Alighieri / / /aligjéri/ Francesco Petrarca / / Giovanni Boccaccio / /

Dante Alighieri Jeho tvorbu poznamenala láska k dívce Beatrici, kterou poznal už jako osmiletý. Ve svých osmnácti letech se do ní zamiloval, svou lásku však tajil a když jeho milovaná zemřela /patrně po nešťastném porodu ve věku necelých 25 let/, zvolil si ji jako svůj básnický ideál nejvýznamnější dílo: Božská komedie

Božská komedie duchovní epos je pokusem o zobrazení celého tehdy známého světa dílo má tři části: Peklo, Očistec a Ráj. Dante je v první části doprovázen Vergiliem. Ve druhém dílu se Dante dostává do Očistce / má podobu ostrova s horou/- na jeho konci, v rajském lese, se Danta ujímá Beatrice. hlavní rysy renesanční literatury: * autor je sám hlavní postavou eposu * zachycení prožitku lásky * obdiv k antické vzdělanosti

Francesco Petrarca / / dopisoval si a osobně se setkal s králem Karlem IV. velmi dobře znal Homérovy eposy slávu mu přinesly básně, které považoval za nehodnotné a které chtěl původně zničit - tyto básně tvoří tzv. Zpěvník: obsahuje básně věnované jeho celoživotní lásce Lauře, italské šlechtičně, manželce Hugona de Sade jeho oblíbeným žánrem byly sonety - básně s ustálenou formou, rozdělené do čtyř slok, první dvě jsou čtyřveršové, druhé dvě tříveršové

Sonety Lauře Mír nenacházím, k válce síla není. A bojím se a doufám, žhnu, jsem led. Na nebe vzlétám, ležím na té zemi; a v dlaních nic, objímám celý svět. Vězní, kdo neotevře, nezamkne mi; nechce mi vlást, nesundá smyčku zpět. Smrt Amor nedá, pouta nesejme mi; nechce mě živého, nezprostí běd. Bez očí vidím, křičím bez jazyka; po zmaru prahnu, pomoc zaklínám. Nenávist k sobě, lásku k jiné zas. Pasu se v bolestech a v smích vzlykám. K životu, k smrti stejný odpor mám - a v tomto stavu, paní, jsme jen z vás.

Laura de Noves (také de Sade) Je známa především kvůli tomu, že jí své milostné básně věnoval Francesco Petrarca, přestože spolu milostný vztah neměli.

Giovanni Boccaccio / / byl označován za zakladatele renesanční novely / literární útvar delší než povídka, kratší než román, s překvapivým dějem/ proslavil se Dekameronem: * Sbírka sta novel - vyprávějí příběhy, které si po deset večerů vypráví deset mladých lidí, aby si ukrátili čas na venkovském sídle, kam se uchýlili z obavy před nákazou morem - převažují milostné příběhy, rozmarné a laškovné, podávající obraz mravů soudobé Itálie, která zjišťuje, že pozemský život má své radostné stránky.

Kontrolní otázky Vyjmenujte hlavní rysy renesanční literatury. Který vynález byl pro rozvoj literatury a vzdělanosti nejpodstatnější? Jaký je rozdíl mezi novelou a sonetem? Kde se renesance zrodila? Kdo je autorem Božské komedie?

Seznam obrázků RUM. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SANDIK. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KOLOSSOS. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JASTROW. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RNT20. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DCOETZEE. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _Google_Art_Project_-_edited.jpg _Google_Art_Project_-_edited.jpg APOLOX300. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _The_Last_Supper_% %29.jpg _The_Last_Supper_% %29.jpg

Seznam obrázků ERGOSUM88. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _edit.jpg DUROVA. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ROTATIONAL. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Seznam zdrojů MILIČKA, Karel. Světová literatura. Vyd. 2., V nakl. Baronet 1. Praha: Baronet, 2002, 312 s. ISBN Česká literatura od počátků k dnešku. 1. vyd. Praha: Lidové noviny, 1998, 1048 s. ISBN NEZKUSIL, Vladimír. Česká a světová literatura pro 1. ročník středních škol: nejstarší literární památky : počátky českého národního obrození. 2. vyd. Praha: Fortuna, 2002, 149 s. ISBN POCHOBRATSKÁ, Verča. [online]. [cit ]. Dostupné z: jazyk.cz/citanka/francesco-petrarca/sonety-laure.html