Základní výkony ve zdravotnictví 1 (SOL / VCA81) TÉMATA: 1a) Asepse a její zásady ve zdravotnických zařízeních 1b) Nozokomiální nákazy 1c) Bariérová péče.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

3.LF UK - Všeobecná sestra kombinované studium 2010
ZAVEDENÍ NOSOGASTRICKÉ SONDY
Zdravotnická zařízení na území města Ostravy
Hygienická péče o nemocné dle Virginie Hendersonové
Konference se zaměřením
OŠETŘOVÁNÍ DEKUBITŮ A OPRUZENIN
Malý chirurgický zákrok-extirpace lipomu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Projekt Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně „Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe“ reg.č. CZ.1.07/1.1.00/
 je to akutní onemocnění - dojde k zánětlivým změnám v plicní tkáni - má různé příčiny: infekce bakteriemi, viry, plísněmi, parazity nejčastěji šířením.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
ORTOPEDICKÁ KLINIKA JIP, Fn BRNO MEITNEROVÁ HELENA
autor: Soppeová Dana Mrázková Barbora
Prevence nozokomiálních nákaz na OCSS FN Hradec Králové
Dana Miklicová Šárka Eliášová FN u sv. Anny v Brně
ZAVEDENÍ NOSOGASTRICKÉ SONDY
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_HRUBA_11.
PERIKARDIÁLNÍ PUNKCE CHLEBKOVÁ SILVIE.
RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011
ZAVEDENÍ NASOGASTRICKÉ SONDY
Lumbální punkce Slavíková Lenka DiS..
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
ANTIBIOTICKÁ LÉČBA INFEKCÍ MOČOVÉHO TRAKTU
INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ.
Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře
Dana Miklicová FN u sv. Anny v Brně
Srovnání klasického a jednorázového rouškování
Bariérová ošetřovatelská péče
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
OŠETŘOVATELSTVÍ.
Dentimed s.r.o.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_14.
Bakalářské studium 158 Péče o základní potřeby
Punkční epicystostomie
Jsme členy odborných organizací:. O Společnosti Založení firmy 1993 Hlavní činnost: Komplexní zásobování ambulantní a ústavní sféry zdravotním a dezinfekčním.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_26.
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
Nozokomiální nákazy.
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
O Společnosti Založení firmy 1993 Hlavní činnost: Komplexní zásobování ambulantní a ústavní sféry zdravotním a dezinfekčním materiálem (více než 1500.
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
Význam sterilizace v ošetřovatelské péči 09
Bezpečnost práce v laboratoři
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Definice, základní pojmy
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Postup při přípravě injekce
MASARYKOVA UNIVERZITA
VYS_32_INOVACE_496_Dezinfekce NÁZEV ŠKOLY
Bezpečnost práce v laboratoři
Bezpečnost práce v laboratoři
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Infekční nemoci Bc. Veronika Halamová.
Infúze Infúze je podání většího množství tekutiny do organismu jinou cestou než trávicím ústrojím. Aplikuje se většinou přímo do krevního oběhu intravenózní.
Chirurgická propedeutika III. ročník
Nozokomiální nákazy.
Zásady hygieny rukou Věstník MZ ČR částka 5/2012 str.15  METODICKÝ NÁVOD - HYGIENA RUKOU PŘI POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE
Hygienické předpisy v gastronomii
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
MUDr. Ján Dudra, Ph.D., MPH RNDr. Eva Šťastná
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Základní výkony ve zdravotnictví 1 (SOL / VCA81) TÉMATA: 1a) Asepse a její zásady ve zdravotnických zařízeních 1b) Nozokomiální nákazy 1c) Bariérová péče 1d) Mytí a dezinfekce rukou 1e) Používání rukavic 1f) Manipulace se sterilním materiálem 1g) Příprava sterilní plochy k aseptickým výkonům

 definice  související pojmy (antisepse, dezinfekce, sterilizace)  základní aseptická opatření 1a) Asepse a její zásady ve zdravotnických zařízeních (ZZ)

Definice  naprostá nepřítomnost mikroorganismů a choroboplodných zárodků,  asepse dosáhneme pomocí sterilizace (aseptický = sterilní). Související pojmy Antisepse  soubor opatření a postupů,  cílem je zneškodnění původců nákaz na povrchu těla, sliznic a ve tkáních lidského těla,  antisepse je zajištěna pomocí aplikace antiseptik na povrch těla nebo do tělních dutin, do rány.

1a) Asepse a její zásady v ZZ Související pojmy Dezinfekce  ničení většiny mikroorganismů na neživých předmětech, materiálech, površích, ve vzduchu nebo ve vodě,  cílem je přerušit cestu nákazy od zdroje k vnímavému jedinci,  na rozdíl od antisepse při dezinfekci můžeme použít i relativně toxických prostředků, protože dezinfekce se neuskutečňuje na živých tkáních organismu. Sterilizace  souhrn opatření vedoucích k odstranění nebo zničení všech mikroorganismů i vyšších organismů a/nebo jejich možných forem.

1a) Asepse a její zásady v ZZ Aseptická technika  pracovní metoda s cílem zabránění šíření infekce a dosažení asepse. Základní aseptická opatření  hygienické mytí rukou a dezinfekce rukou před a po přímém kontaktu s pacientem,  používání ochranných pomůcek,  znečištěný materiál ukládat do nádob k tomu určených,  opatrná manipulace s nástroji jako prevence poranění,  zajištění sterilního prostředí při invazivních výkonech. *

1a) Asepse a její zásady v ZZ Základní aseptická opatření – pokračování  sledování povrchu kůže pacienta a jeho vitálních funkcí,  prevence dekubitů a jejich ošetřování,  izolace pacienta s infekčním onemocněním,  zabezpečení optimálního příjmu potravy a tekutin,  edukace pacienta i rodiny,  dodržování bariérové péče.

definice dělení cesty přenosu etiologie rizikové faktory prevence 1b) Nozokomiální nákazy

 jsou to nákazy vzniklé v přímé souvislosti s pobytem v nemocničním prostředí,  jsou důležitým indikátorem kvality péče,  nozokomiální infekce mohou postihnout nejen pacienty, ale i zdravotnický personál. Dělení  podle výskytu - specifické X nespecifické,  podle původu - exogenní X endogenní,  podle klinického projevu.

1b) Nozokomiální nákazy Dělení podle výskytu Nespecifické nozokomiální nákazy  infekce, které se běžně vyskytují i mimo zdravotnické zařízení a vlivem epidemiologické situace v daném regionu jsou přítomny i ve zdravotnickém zařízení (např. chřipka),  původci infekce jsou většinou dobře citlivá na ATB. Specifické nozokomiální nákazy  vznikají v nemocničním prostředí v souvislosti s diagnostickými nebo léčebnými výkony,  vyznačují se specifickým šířením, často vysokou odolností původce, odlišnými přístupy k předcházení a léčbě oproti mimonemocničním nákazám.

1b) Nozokomiální nákazy Dělení podle původu Exogenní nozokomiální nákazy  původce nákazy se nachází mimo organismus pacienta (personál, znečištěný vzduch, materiál… ). Endogenní nozokomiální nákazy  způsobeny vlastní mikrobiální flórou pacienta,  infekční původce je zanesen z kolonizovaného orgánu či slizničního povrchu do okolní tkáně nebo do jiného orgánu (např. střevní mikroorganizmy do dutiny břišní).

1b) Nozokomiální nákazy Dělení podle klinického projevu  infekce močových cest (asi 40 %),  infekce zanesená do chirurgické rány (asi 25 %),  respirační infekce – pneumonie (asi 20 %),  infekce krevního řečiště – bakteriémie (asi 10 %),  ostatní – např. gastroenteritida, sinusitida (do 10 %).

1b) Nozokomiální nákazy Cesta přenosu Přímá - je přítomen zdroj nákazy:  přímý kontakt – nejčastěji ruce personálu,  kapénková infekce. Nepřímá – zdroj není přítomen:  nespecifická vehikula – ovzduší, voda, strava, prádlo…,  specifická vehikula – operační rány, parenterální aplikace léků, katetrizace, umělá plicní ventilace atd. *

1b) Nozokomiální nákazy Etiologie:  bakterie,  viry,  houby,  parazité. bakterie Zdroj: staženo

1b) Nozokomiální nákazy Etiologie – bakteriální původci Gram pozitivní:  Staphylococcus aureus, včetně kmenů MRSA,  Streptococcus pyogenes, agalactiae, pneumoniae,  Clostridium perfringens, tetani. Gram negativní:  Escherichia coli,  Haemophilus influenzae,  Pseudomonas aeruginosa,  Enterococcus feacalis,  Klebsiella pneumoniae.

1b) Nozokomiální nákazy Etiologie – viroví původci:  adenoviry,  RS viry,  Herpetické viry, EB viry,  Coxsackie viry,  HAV, HBV, HCV,  HIV, AIDS. *

1b) Nozokomiální nákazy Etiologie – houby  Candida albicans  Aspergillus species Etiologie – paraziti  Pneumocystis carinii  Giardia lamblia

1b) Nozokomiální nákazy Rizikové faktory  věk (novorozenci, starší osoby),  základní onemocnění (DM, nemoci jater a ledvin, onkologické… ),  stav výživy (podvýživa, obezita, alkohol, kouření, drogy… ),  diagnostické a terapeutické výkony (i. v. vstupy, katetrizace moč. měchýře, operační drény, tracheostomie… ),  trauma (úrazy, popáleniny, dekubity… ),  specifická léčba (cytostatika, ATB, kortikoidy… ),  délka hospitalizace.

1b) Nozokomiální nákazy Prevence  mytí a dezinfekce rukou,  používání ochranných pomůcek,  dodržování zásad při manipulaci s prádlem,  dekontaminace biologického materiálu,  hygienická manipulace se stravou,  individualizace pomůcek,  izolace infekčních pacientů, nebo těch kteří jsou infekcí ohroženi,  zabránění vzniku infekčních aerosolů vhodnými ošetřovacími a úklidovými postupy,  úklid a dezinfekce prostředí.

definice základní pravidla 1c) Bariérová péče

 režimová opatření a postupy, kterými bráníme přenosu patogenních mikroorganismů mezi pacienty nebo na personál. Základní pravidla bariérové péče:  hygienické mytí rukou a dezinfekce rukou,  používání ochranných pomůcek,  čistota (osobní, prostředí, pacienta),  malý počet pacientů na pokoji,  používání individuálních pomůcek pro pacienty.

1c) Bariérová péče Základní pravidla bariérové péče  dekontaminace biologického materiálu, použitých pomůcek, nástrojů, zdravotnického materiálu…,  dodržování aseptických postupů při převazech,  dodržování zásad při manipulaci s prádlem (čistým i použitým),  hygienická manipulace se stravou,  izolace infekčního pacienta nebo naopak pacienta, který je infekcí významně ohrožen,  edukace pacientů i rodiny.

definice postup chirurgická dezinfekce rukou hygienická dezinfekce rukou 1d) Mytí a dezinfekce rukou

Mytí rukou  mechanické odstranění nečistoty a částečně i přechodné mikroflóry z pokožky rukou. Provedení  při viditelném znečištění,  po použití toalety,  před a po jídle. Ve všech ostatních klinických situacích můžeme použít hygienickou dezinfekci rukou. *

1d) Mytí a dezinfekce rukou Mytí rukou Postup:  ruce zvlhčit vodou,  nanést mycí přípravek a dobře rozetřít na rukou,  s malým množstvím vody napěnit,  vlastní mytí 30 vteřin,  dobře opláchnout tekoucí pitnou vodou,  do sucha utřít ručníkem pro jedno použití.

1d) Mytí a dezinfekce rukou Technika mytí rukou Zdroj: staženo

1d) Mytí a dezinfekce rukou Mytí rukou před chirurgickou dezinfekcí rukou  mechanické odstranění nečistoty a částečně i přechodné mikroflóry z pokožky rukou a předloktí před chirurgickou dezinfekcí. Provedení  před zahájením operačního programu. Postup  je shodný s postupem mytí rukou po dobu 1 minuty, rozšířený o mechanické mytí předloktí,  v případě viditelného znečištění s použitím kartáčku na okolí nehtů, nehtové rýhy a špičky prstů.

1d) Mytí a dezinfekce rukou Chirurgická dezinfekce rukou (CHDR)  redukce množství přechodné i trvalé mikroflóry na pokožce rukou a předloktí. Provedení  před zahájením operačního programu,  mezi jednotlivými operacemi,  při porušení celistvosti nebo výměně rukavic během operace.

1d) Mytí a dezinfekce rukou Chirurgická dezinfekce rukou (CHDR) Postup  vtírání alkoholového dezinfekčního prostředku v množství cca 10 ml po dobu 3-5 minut do suché pokožky rukou a předloktí:  směrem od špiček prstů k loktům,  od špiček prstů do poloviny předloktí,  od špiček prstů po zápěstí,  vtíráme až do úplného zaschnutí,  ruce musí být vlhké po celou dobu expozice,  ruce se neoplachují ani neutírají. *

1d) Mytí a dezinfekce rukou Hygienická dezinfekce rukou (HDR)  odstranění nečistoty a snížení množství přechodné mikroflóry na pokožce rukou mycími přípravky s dezinfekční přísadou. Provedení  před a po kontaktu s pacientem,  jako součást bariérové ošetřovatelské techniky,  po sejmutí rukavic,  po kontaktu s povrchy a předměty v bezprostřední blízkosti pacienta,  při ošetřování kontaminované části těla a přechodu na jinou část těla,  po náhodné kontaminaci rukou biologickým materiálem.

1d) Mytí a dezinfekce rukou Hygienická dezinfekce rukou (HDR) Postup  vtírání alkoholového dezinfekčního prostředku v množství cca 3 ml po dobu sekund do suché pokožky rukou až do úplného zaschnutí,  ruce se neoplachují ani neotírají,  technika shodná jako při mytí rukou.

1d) Mytí a dezinfekce rukou Zdroj: / staženo Kdy si dezinfikovat ruce

1d) Mytí a dezinfekce rukou Nejčastěji opomíjená místa při mytí rukou Zdroj: staženo

zásady používání jednorázových rukavic použití sterilních rukavic technika navlékání 1e) Používání rukavic

Použití jednorázových rukavic - rukavice jsou ochranná pracovní pomůcka, která:  zajišťuje mechanickou bariéru,  ↓ riziko přenosu infekce zdravotnickým personálem na pacienty a z pacientů na zdravotnický personál,  ↓ riziko kontaminace rukou zdrav. personálu biologickým materiálem. Zásady používání jednorázových rukavic:  před navléknutím rukavic provedeme hygienickou dezinfekci rukou,  rukavice navlékáme až po zaschnutí dezinfekčního přípravku, *

1e) Používání rukavic Zásady používání jednorázových rukavic – pokračování:  rukavice používáme vždy, hrozí-li potencionální riziko kontaminace biologickým materiálem,  rukavice nenahrazují hygienu rukou,  čistý pár rukavic pro každého pacienta,  výměna rukavic při jejich kontaminaci i při péči o jednoho pacienta (např. po hygienické péči před provedením převazů... ),  rukavice svlékat ihned po činnosti, pro kterou byly použity,  nepoužívat poškozené rukavice,  použité rukavice likvidovat jako infekční materiál,  neposkytují kompletní ochranu proti kontaminaci, po použití je nutná hygienická dezinfekce nebo mytí rukou.

1e) Používání rukavic Použití sterilních rukavic Indikace:  chirurgické výkony,  invazivní radiologické výkony,  zajišťování centrálních cévních vstupů,  výkony týkající se dutin (s výjimkou přirozeně nesterilních tělních dutin), např. katetrizace močového měchýře,  příprava parenterální výživy a chemoterapeutických přípravků,  sterilní převazy,  příprava sterilní plochy. *

1e) Používání rukavic Technika navlékání sterilních rukavic Zdroj: staženo

způsoby manipulace se sterilním materiálem zásady manipulace se sterilním materiálem 1f) Manipulace se sterilním materiálem

Rozeznáváme 2 způsoby manipulace se sterilním materiálem: 1.Podávkový způsob – chirurgické nástroje jsou uloženy ve sterilních kazetách, vytahují se pomocí podávkových kleští, 2.Bezpodávkový způsob – chirurgické nástroje nebo materiál jsou jednotlivě zabaleny.

1f) Manipulace se sterilním materiálem Zásady:  k manipulaci se sterilním materiálem přistupujeme po hygienickém mytí rukou nebo dezinfekci rukou a v čistém pracovním oděvu,  sterilní materiál vyjímáme z bubnu nebo obalu těsně před jeho použitím,  podávky z toulce vytahujeme středem, nesmíme se dotknout toulce,  nástroje podáváme úchopovou částí,  tampon držíme v podávkových kleštích za okraj,  do kazety nesmíme nikdy sáhnout rukou,  sterilní podávky držíme nad úrovní pasu,  sterilní materiál přidáváme do sterilního pole z výšky cm,

1f) Manipulace se sterilním materiálem Zásady – pokračování:  víko kazety odkládáme vnější částí na podložku a co nejrychleji opět uzavíráme,  štětičky namáčíme do sterilního roztoku jen jednou,  sterilní materiál, který vyjmeme z bubnu nebo obalu, nesmíme vrátit zpět ani pokud nebyl použit.

indikace k přípravě sterilního stolku základní pomůcky postup při přípravě sterilního stolku 1g) Příprava sterilní plochy k aseptickým výkonům

Indikace k přípravě sterilního stolku:  zavedení cévních vstupů (centrální žilní katetr, arteriální katetr),  tracheostomie,  hrudní drenáž,  malé chirurgické výkony,  rozsáhlejší převazy ran,  operační výkony atd. 1g) Příprava sterilní plochy k aseptickým výkonům

Základní pomůcky:  sterilní rouška + čepice,  sterilní rukavice,  sterilní plášť,  základní chirurgické nástroje (pinzeta, jehelec, nůžky),  sterilní čtverce a tampony,  2 stříkačky (10 ml),  jehla a šití,  miska na fyziologický roztok. Ostatní pomůcky dle typu výkonu. 1g) Příprava sterilní plochy k aseptickým výkonům

Zdroj: foto autora

Postup:  kontrola celistvosti stolku a je-li to možné nastavení výšky pracovní plochy,  stolek mechanicky očistíme a provedeme jeho dezinfekci,  na stolek pokládáme sterilní roušku odzadu dopředu,  na prostřený stolek pokládáme potřebné pomůcky z výšky cm,  2,5 cm od okraje roušky jsou považovány za nesterilní,  pokud potřebujeme vozík posunout, dotýkáme se pouze spodní části,  je-li potřeba (k výkonu nedojde ihned), připravený stolek překryjeme sterilní rouškou, kterou pokládáme zepředu dozadu. 1g) Příprava sterilní plochy k aseptickým výkonům

 Co je to bariérová péče?  Popište / předveďte techniku mytí rukou.  Jaké je základní vybavení sterilního stolku?  Jaký je rozdíl mezi přímým a nepřímým přenosem nozokomiální nákazy?  Kdy provádíme hygienickou dezinfekci rukou?  Co je asepse?  Vyjmenujte alespoň 5 zásad používání jednorázových rukavic.  Co jsou nozokomiální nákazy?  Vyjmenujte zásady bariérové péče.  Jaké způsoby dezinfekce a sterilizace používáte v domácnosti?  Kolik vody a kolik koncentrátu použijete pro přípravu 5 litrů 2% roztoku, jestliže je koncentrát 100%? Kontrolní otázky:

 KAPOUNOVÁ, Gabriela. Ošetřovatelství v intenzivní péči. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 350 s., [16] s. barev. obr. příl. Sestra (Grada). ISBN  KELNAROVÁ, Jarmila. Ošetřovatelství pro střední zdravotnické školy - 2. ročník. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2009, 228 s. ISBN  ROŠKOVÁ, Phdr. Silvia. Význam dezinfekce a sterilizace. Sestra [online] [cit ]. Dostupné z:  ROZSYPALOVÁ, Marie, Alena ŠAFRÁNKOVÁ a Renata VYTEJČKOVÁ. Ošetřovatelství I: pro 1. ročník středních zdravotnických škol. 2., aktualiz. vyd. Praha: Informatorium, 2009, 273 s. ISBN  VÍT, Mudr. Michael. Metodický návod na mytí rukou MZ. [online] vyd. [cit ]. Dostupné z:  VOKURKA, Martin a Jan HUGO. Velký lékařský slovník: Martin Vokurka, Jan Hugo a kolektiv. 9., aktualiz. vyd. Praha: Maxdorf, 2009, 1147, [12] s. ISBN  VYTEJČKOVÁ, Renata. Ošetřovatelské postupy v péči o nemocné II: speciální část. 1. vyd. Praha: Grada, 2013, 272 s., xvi s. obr. příl. Sestra (Grada). ISBN  ZOUHAROVÁ, Klára. Bariérová péče, zásady aseptického chování a postupů. [online] [cit ]. Dostupné z:  ZOUHAROVÁ, Klára. Nozokomiální nákazy. [online] [cit ]. Dostupné z:  OBRÁZKY * (není-li uvedeno jinak): pinterest.com, google.com (klíčová slova „operation“, „ok“, „guestion…“) Bibliografické citace zdrojů: