Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafická média ve vyučování dějepisu LS AR
Advertisements

MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Geometrická podstata map
KARTOGRAFIE.
ANOTACE Šablona:ICT AJ Zájmena Přivlastňovací a osobní zájmena Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk Tematický.
MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY
Mapa.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
ANOTACE ANOTACE Šablona: ICT Šablona: ICT Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Kartografie.
KARTOGRAFIE = nauka o mapách Mapa - zmenšený, zjednodušený
Mapové zobrazení.
Kartografická generalizace
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Druhy map.
MAPA A JEJÍ OBSAH.
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
MAPY.
ANOTACE ANOTACE Šablona: ICT Šablona: ICT Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
ICT VL Naše okolí 5.R Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6-31_ poloha_rozloha_CR
Podnebí Anotace Prezentace zpracovává téma Podnebí a podnebné pásy. Obsahuje pracovní list zaměřený na faktory ovlivňující podnebí. Autor Mgr. Hana Korečková.
Jak mapa vzniká v minulosti – ručním zakreslováním
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Základy kartografie Základní pojmy a třídění map Ing. Tomáš Dolanský.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Atlasová díla Bc. Jindřich Poledňák.
Anotace Žáci zvyšují slovní zásobu, učí se naslouchat krátkému textu a dále jej reprodukovat… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Naslouchat.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ICT VL Evropa – povrch 5.R.
ICT VL Naše okolí 5.R.  Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět  Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět  Tematický okruh: Místo, kde žijeme  Anotace:
Anotace Prezentace – Poloha a rozloha České republiky Autor Mgr. Michaela Eisenhammerová JazykČeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s novými informacemi.
Stavba těla živočichů Savci
ICT M 5.R. Desetinná čísla kolem nás
DRUHY MAP.
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
TVORBA TÉMATICKÝCH MAP
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
K ARTOGRAFIE – MĚŘÍTKO MAPY Autor: Hana Brýdlová.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_03_OBSAH MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Šablona. Anotace : výkladová prezentace věnující se Kanadě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Venclová Monika Název: VY_32_INOVACE_4B_15_Měřítko mapy Téma: 4B_VL4.roč.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 10 TEMA: Mapy – zobrazení povrchu Země.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE. GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský,
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EU_32_sada 2_14_PV_Druhy map a jejich využití_Duch
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_07_Mapy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Jak mapa vzniká v minulosti – ručním zakreslováním
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Geografická kartografie
Geografická kartografie
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
Opakování - mapy Vyber z uvedených slov 3 a vytvoř z nich definici
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE A TOPOGRAFIE
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Transkript prezentace:

Šablona

Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním kartografických prvcích Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: mapa, Země, kartografie Druh učebního materiálu: výkladová prezentace Druh interaktivity: výklad Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: let Celková velikost: 5632 kB

Mapa  Mapa je zmenšené, zevšeobecněné a vysvětlené znázornění zemského povrchu  zobrazení povrchu na rovině a vyjadřující pomocí smluvených znaků rozmístění objektů Pojmy: Atlas = soubor map Kartografie = věda zabývající se tvorbou map Zkreslení  každá mapa má určité zkreslení  Toto zkreslení deformuje plochy, délky, úhly a tvary zemského povrchu  Zkreslení je tím větší, čím menší je měřítko mapy

Obsah map 1.Matematické prvky - tvoří konstrukční základ mapy Patří sem: Zeměpisná síť rám mapy klad listů Uspořádání mapy Měřítko mapy 2. Fyzickogeografické prvky Vodstvo Reliéf Půdy Horniny atd. 3. Socioekonomické prvky Sídla komunikace hranice

4. Pomocné prvky Popis Legenda Vysvětlivky Dělení map 1. Podle obsahu: A) topografické - místopisné, podrobné, zobrazující zejména geografickou realitu co nejpodrobněji B ) všeobecně zeměpisné - zobrazují rozsáhlé geografické celky C ) tématické – např. vodstva, podnebí…. 2. Podle rozsahu zobrazeného území A)mapy světa B)mapy zemských polokoulí C ) mapy kontinentů, moří a oceánů D ) mapy států

3.Podle účelu A)mapy pro státní správu a územní plánování B)mapy pro vědu, kulturu C) mapy pro obranu státu (vojenské operační, taktické) D) mapy pro výuku (příruční atlasové, nástěnné, politické, slepé) E) mapy pro orientaci (turistické, vodácké, plány měst, automapy ) F) mapy pro propagační, reklamní G) mapy pro sport (lyžařské, vodácké ) H )mapy pro zemědělství a lesnictví I) mapy pro vodní hospodářství a meteorologii J) mapy pro dopravu (silniční, železniční, letecké, cyklistické) 4.Podle měřítka A)Mapy malého měřítka - měřítko menší než 1: znázorňují obrovské území, jsou značně zkreslené B) Mapy středního měřítka - měřítka 1: až 1: zobrazují státy C) Mapy velkého měřítka - měřítka větší než 1: zobrazují pouze malá území, např. města, jsou minimálně zkreslené

5.Podle formy záznamu A)mapy digitální B)mapy analogové (klasické „papírové“ ručně vyhotovené mapy) C) mapové transparenty (diamapy, určené pro promítání) D) mapy reliéfní (plastické mapy, s fyzickým vyjádřením výškové členitosti území) E) tyflomapy (mapy pro nevidomé a slabozraké) 6.Podle způsobu vzniku A) mapy původní B) mapy odvozené (zpracované na podkladě již existujících map nebo digitálních databází ) 7.Podle časového hlediska A) mapy statické (zobrazují předměty a jevy k určitému datu) B) mapy dynamické (zachycují vývoj v čase, v časové řadě) C) mapy genetické (vznik a vývoj jevu v čase i prostoru za určité údobí) D) mapy retrospektivní (rekonstrukce stavu objektů v minulosti) E) mapy prognostické (odhad vývoje jevu v budoucnosti)

Obr.1

Obr.2

Obr.3

Obr.4

Obr.5

Obr.6

Obr.7

Obr.8

Obr.9

Obr.10

Použité zdroje: Obr.1: Obr.2: Obr.3: Obr.4: Obr.5: Obr.6: Obr.7: Obr.8: Obr.9: Obr.10: