Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Venclová Monika Název: VY_32_INOVACE_4B_15_Měřítko mapy Téma: 4B_VL4.roč.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měření na mapách.
Advertisements

PROJEKT ZACHRÁNÍME PLANETU
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Orientace na mapě a v krajině
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Orientace na mapě a v krajině
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY
Kartografie.
Registrační číslo projektu
KARTOGRAFIE = nauka o mapách Mapa - zmenšený, zjednodušený
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
MAPA A JEJÍ OBSAH.
50.1 Moravskoslezský kraj – poznáš jeho dominanty?
MAPY.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Prvouka 3.ročník ZŠ „Mapa a krajina, světové strany na mapě“
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Vzdělávací obor: Zeměpis Třída:VI. A Vyučující: Mgr
DRUHY MAP.
18.
Elektronická učebnice - I
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Streckerová Monika Název: VY_32_INOVACE_8AB_1_Familie Téma: 8AB_VNJ.roč.
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Krajina v okolí domova Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_11_Objevné plavby Téma: 11A_Dě.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_08_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 10 TEMA: Mapy – zobrazení povrchu Země.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_06_Jednotky rychlosti, výpočet.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
P RÁCE S MAPOU VELKÉHO MĚŘÍTKA Autor: Hana Brýdlová.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
* Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov * Autor : Mgr. Irena Nešněrová * Datum : září 2012 * Název :VY_52_INOVACE_5.2.4.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_11C_20_Opakování učiva 8.ročník.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_20_První pomoc – popáleniny, zlomeniny.
Převod skutečných velikostí do měřítka. Měřítka map a plánů- převod skutečných velikostí do měřítka Autor: Mgr. Ludmila Pecháčková VY_32_INOVACE_50_Meritka_map_a_planu_2.
ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_5B_11_Československá republika.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Práce s mapou a kompasem
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Mapa buzola
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_07_Mapy
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_12_INOVACE_07_Topografie
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_08_Měřítko mapy
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
Opakování - mapy Vyber z uvedených slov 3 a vytvoř z nich definici
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_Inovace_4.2.7 Krajina v okolí domova
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Vl_19_Vlastivědný kvíz
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Venclová Monika Název: VY_32_INOVACE_4B_15_Měřítko mapy Téma: 4B_VL4.roč. Datum ověření: VM ověřen dne ve 4.B Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: DUM je možno využít na interaktivní tabuli. DUM je určen k výkladu učiva o mapách a jejich měřítku.VU vysvětluje komu mapy slouží, jak v mapě čteme, legendu mapy, měřítko mapy ( převod centimetrů na mapě a ve skutečnosti). Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost

Mapa její měřítko a legenda

 Ve škole používáme vlastivědné mapy (velké nástěnné a příruční v lavici).  Zobrazují výškovou členitost zemského povrchu (nížiny a vysočiny), polohu obcí v krajině, vodstvo.  Poskytují nám údaje o zajímavostech a památkách.  Z podrobnějších vlastivědných map zjistíme informace o průmyslu, surovinách, podnebí, zemědělství či o chráněných územích. Jaké mapy používáš ve škole?

Mapa je zmenšený obraz zemského povrchu, např. České republiky. Je zakreslena tak, jako bychom se na naši zem dívali z výšky. Mapy využívají turisté, cyklisté, vojáci či stavitelé, orientují se podle nich piloti letadel nebo motoristé. Pro orientaci v krajině slouží turistické mapy, motoristé používají automapy. Co je mapa a komu slouží?

Mapy V turistických mapách nalezneme přírodní zajímavosti, pamětihodnosti a cesty, které k nim vedou. Poznáme z nich, jestli je krajina rovinatá či kopcovitá, kde jsou obce, řeky či lesy. V automapách najdou řidiči síť silnic a dálnic.

 V mapě se orientujeme podle směrové růžice nebo podle rámu mapy Jaké přístroje slouží k určení světových stran?  buzola, kompas, GPS Čtení v mapě

Každá mapa je zmenšeným obrazem krajiny. Najdeme na ní proto měřítko, abychom zjistili, jaké skutečné vzdálenosti odpovídá jeden centimetr na mapě. Může být a) grafické b) číselné Čtení v mapě

1 : cm na mapě odpovídá cm ve skutečnosti 1 cm cm Protože 1 metr má 100 centimetrů, můžeme upravit takto: 1 cm = cm tedy 1 cm = m Protože 1 kilometr má m, můžeme upravit takto: 1 cm = m tedy 1 cm = 8 km Měřítko mapy

Každá mapa obsahuje mnoho informací. Pro snadnější orientaci a přehlednost používáme na mapě smluvené značky. Legenda

 Plán znázorňuje menší území než mapa  Podrobnější orientace  Plán města Plány

Použití zdroje: Citace: Anotace: Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost