Důchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Advertisements

Úrok, úroková míra Přednáška č. 3.
Úročení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
MS EXCEL Funkce PLATBA.
Opakování finanční matematiky
Pojistné systémy 7. cvičení. Opakování Urči JNP, které musí zaplatit 45letý klient, chce-li si zajistit roční důchod Kč vyplácený na konci roku,
Tabulky v MS Excel Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Časová hodnota peněz ..
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Úrokovací období.
Finanční matematika v osobních a rodinných financích
Seminář o stavebním spoření
Základy finanční matematiky
Účetní odpisy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kontokorentní úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ÚROKOVÁNÍ. Rozlišujeme dva druhy úrokování Jednoduché úrokování  užití AP v praxi  použití výjimečné  např. cenné papíry, směnky Složené úrokování.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
KSO/FIPV1 Příklad 9.3 Jana Nezbedová K06362.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KSO/FIPV1 Prezentace příkladu 8.2 Lenka Matoušková K06734.
Statistická šetření Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kontokorentní úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
KSO/FIPV1 Příklad 11.1 Michaela Petrovová K06367.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Celkový a mezní produkt
Prezentace příkladu 7.3. z FIPV1
Důchody a renty (současná hodnota anuity)
Informační systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Eskontní (směnečný) úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013
Druhy trhů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1.
Finanční matematika Ú R O K O V Á N Í.
Časová hodnota peněz Petr Málek.
FINANČNÍ MATEMATIKA. Proč? Základní znalosti finanční matematiky jsou nutné k pochopení kalkulace kapitálových vkladů a při řízení lesního podniku Objasnění.
Časové řady Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_01 Název materiáluFinanční.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_03 Název materiáluFinanční.
Finanční matematika Úrokový počet
FINANČNÍ MATEMATIKA Jiří Matějíček MENDELU, LDF Brno Kurz CŽV – 2. výukový blok dne
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Charakteristiky variability Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Charakteristiky úrovně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_13 Název materiáluJednoduché.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_14 Název materiáluSložené.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Jednoduché úročení Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výpočet úroků. Jednoduché úrokování ú = j * i * t ú = úrok j = jistina (kapitál, dlužná hodnota) i = p/100 t = čas – dny/360.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Reálná úroková míra Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_05 Název materiáluÚrokovací.
Umořování dluhu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Finanční matematika 2. část
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Ekonomika malých a středních podniků
Úročení.
Finanční matematika 3. (finanční gramotnost) Jednoduché úrokování
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Složené úročení Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Hospodářské výpočty 6 – Úrokový počet 1
Finanční matematika Ú R O K O V Á N Í.
Transkript prezentace:

Důchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Důchody Důchod je systém finančních toků pravidelně se opakujících v určitých časových intervalech (opakované platby stejné částky ve stejném časovém intervalu). Výše platby zůstává v čase stejná nebo se mění podle daného schématu. Příklad: ● splácení hypotéky na dům (měsíčně) ● nájem za pronajatý pozemek (ročně) ● pobírání starobního důchodu (měsíčně)

Důchody Důchody klasifikujeme podle různých hledisek: ● jistý důchod – jeho platby jsou zaručeny, ● případný důchod – jeho platby jsou podmíněny splněním určitých podmínek, ● dočasný důchod – je dán konečný počet plateb, ● věčný důchod – posloupnost plateb není ukončena, ● področní důchod – důchod vyplácený vícekrát ročně

Důchody Lhůta procesu – doba, po kterou jsou platby opakovány. Interval platby – doba mezi dvěma platbami Celkový objem platby – součet všech plateb, včetně úrokového výnosu. Předlhůtní důchod – platba probíhá vždy na začátku příslušných výplatních období. Polhůtní důchod – platba probíhá vždy na konci příslušných výplatních období.

Důchody Není-li uvedena přesná definice, tak výraz důchod označuje vždy jistý důchod s platbami na konci příslušného platebního období. Platební období se shoduje s úrokovacím obdobím.

Důchody Každý důchod je systém peněžních toků, proto můžeme počítat jeho současnou nebo koncovou hodnotu. Počítáme: ● současná hodnota předlhůtního důchodu, ● současná hodnota polhůtního důchodu, ● budoucí hodnota předlhůtního důchodu, ● budoucí hodnota polhůtního důchodu.

Současná hodnota předlhůtního důchodu PV – současná hodnota K – výše důchodové platby n – počet ročních výplatních období v – diskontní faktor i – úroková sazba p – úroková míra

Současná hodnota polhůtního důchodu PV – současná hodnota K – výše důchodové platby n – počet ročních výplatních období v – diskontní faktor i – úroková sazba p – úroková míra

Koncová hodnota předlhůtního důchodu FV – koncová hodnota K – výše důchodové platby n – počet ročních výplatních období v – diskontní faktor i – úroková sazba p – úroková míra

Koncová hodnota polhůtního důchodu FV – koncová hodnota K – výše důchodové platby n – počet ročních výplatních období v – diskontní faktor i – úroková sazba p – úroková míra

Področní důchody Področní důchod je důchod s platbami ve výši K vyplácenými m krát ročně po dobu n let při nominální úrokové míře p. Současnou a koncovou hodnotu vypočteme podle předchozích vzorců. Upravíme: ● počet výplatních období použijeme – m*n ● úrokovou míru použijeme – p / m

Příklad Kolik naspoříme za 10 let, ukládáme-li na počátku každého čtvrtletí Kč při nominální úrokové míře 8 % p.a. se čtvrtletním úročením.

Příklad Výpočet pomocí MS Excel - finanční funkce Za 10 let naspořím částku ve výši Kč

Důchody Použitá literatura: Cipra T.: Finanční matematika v praxi Hindls R., Hronová S., Cipra T.: Kvantitativní metody a informatika Macháček O.: Finanční a pojistná matematika www stránky: „google.cz“ www stránky: „ seznam.cz“ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí