Střední Evropa VY_32_Inovace_01KR-7 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 3- Polsko
Advertisements

Test – Střední Evropa autor: Mgr. Jana Mikešová
Státy střední Evropy.
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Evropa – střední Evropa úvod
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
STŘEDNÍ EVROPA 8. třída Mgr. Jakub Karásek
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
Východní Evropa – Ukrajina
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Střední Evropa.
Rakousko skládá se z 9 spolkových zemí
Téma hodiny: Střední Evropa
Německo Z_128_Evropa_Německo
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceOstravsko Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje základní.
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: prosinec 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ PRŮMYSL ČESKÉ REPUBLIKY 9. třída.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_Zem8_08 Sada DUMZeměpis 8 PředmětZeměpis Název materiáluStáty střední Evropy Anotace V prezentaci žák určuje.
REGIONY EVROPY STŘEDNÍ EVROPA.
Evropa: obyvatelstvo VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.43 Mgr. Kosík Lukáš Anotace: Evropa: obyvatelstvo Vzdělávací oblast: Z 8.ročník Autor: Mgr. Kosík.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Německo Z_128_Evropa_Německo
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 6- Německo AnotacePrezentace, která se zabývá charakteristikou Německa AutorMgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný.
STŘEDNÍ EVROPA.
Británie a Irsko Autor: Mgr. Jana Kalandrová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu:
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Střední Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Zlínský kraj – opakování VY_32_Inovace_01KR-3 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
K ARLOVARSKÝ KRAJ – LÁZNĚ, KTERÉ ZNÁ CELÝ SVĚT VY_32_I NOVACE _11KR-7 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
J IŽNÍ E VROPA VY_32_I NOVACE _04KR-7 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Anotace Prezentace, která se zabývá charakteristikou Polska Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný výstup.
Česko – cestovní ruch VY_32_Inovace_18KR-7 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Jižní Čechy VY_32_Inovace_17KR-7 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_13_22_SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO.
K A N A D A Druhá největší země světa VY_32_INOVACE_08_35 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této.
VY_32_INOVACE_07-60 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – Střední Evropa.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_32_INOVACE_03_EVROPA_STŘEDNÍ EVROPA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS Název: STŘEDNÍ EVROPA II Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/
Severní Evropa VY_32_Inovace_02KR-7 Mgr. Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika - opakování VY_32_Inovace_20KR-7
Povrch Evropy VY_32_Inovace_04 KR-3
Východní Evropa VY_32_Inovace_06KR-7
Parní stroj VY_32_Inovace_09KR-3
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_07KR-3
Výlet do Prahy VY_32_Inovace_10KR-7
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Střední Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Česká republika VY_32_Inovace_16KR-1
Sousední státy České republiky VY_32_Inovace_03KR-3
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ochrana krajiny a přírody ČR VY_32_Inovace_20KR-1
Surovinové zdroje České republiky VY_32_Inovace_09KR-7
Člověk a jeho svět Vlastivěda Evropa – nížiny
Osídlení VY_32_Inovace_18KR-1
EVROPA STŘEDNÍ EVROPA – NĚMECKO, RAKOUSKO, ŠVÝCARSKO, LICHTENŠTEJNSKO
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_17 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Nad mapou Evropy VY_32_Inovace_05KR-3
Střední Evropa.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Téma: Polsko Číslo projektu: 02
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
Obyvatelstvo ČR VY_32_Inovace_08KR-7
Transkript prezentace:

Střední Evropa VY_32_Inovace_01KR-7 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov

A NOTACE Anotace: Seznámení s s regionem Střední Evropa, výklad spojený s aktivitou žáků při řešení zadaných úkolů, práce s mapou a učebnicí Autor: Mgr.Lenka Krčmářová Datum zhotovení: září 2012 Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: Lokalizuje na mapě daný region, určí jeho význam, přírodní i hospodářské poměry, stručně charakterizuje jednotlivé státy. Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: Střední Evropa Druh učebního materiálu: Prezentace Druh interaktivity: Výklad, aktivita Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – 2.stupeň Typická věková skupina: 8.ročník Celková velikost: 1,8MB

Střední Evropa

Střední Evropa (nachystej si mapu, učebnici a sešit) Pomocí atlasu nebo učebnice vyhledej a zapiš do sešitu státy střední Evropy, do závorky napiš jejich hlavní města. Ke každému státu zkus přiřadit nějaký pojem, se kterým bývá spojován. Kontrola: Německo (Berlín) – auta, pivo,…… Rakousko (Vídeň) – Alpy,Habsburkové,… Slovensko (Bratislava) – Tatry, ……. Česko (Praha) – pivo, auta Škoda,…. Polsko (Varšava) – papež Jan Pavel II.,… Švýcarsko (Bern) – sýry, hodinky,čokoláda Maďarsko (Budapešt) – salám „uherák“, klobása čabajka, paprika,…..

Celková charakteristika Pracuj s mapou a hledej. Povrch: velmi rozmanitý a)Nížiny: b)vrchoviny: c)velehory: Říční síť je velmi hustá: Převládá mírné přechodné podnebí. Vysoká hustota zalidnění, nízká porodnost, silné přistěhovalectví(Turci). Ekonomická úroveň klesá od západu na východ, v průmyslu převládá strojírenství, hutnictví a chemie, v zemědělství živočišná výroba nad rostlinnou. Severoněmecká, Středopolská, Velká uherská Středoněmecká vysočina, Česká vysočina, Alpy, Západní Karpaty Rýn, Dunaj, Labe, Odra

Celková charakteristika Německo – silná ekonomika, průmysl – strojírenský, hutnický, chemický, služby na vysoké úrovni. Polsko – bohaté zdroje uhlí a rud, dopravní strojírenství (výroba lodí a aut). Braniborská brána Auta Volkswagen Krakov Papež Jan Pavel II.

Celková charakteristika Rakousko – alpská země, dřevozpracující a elektronický průmysl. Švýcarsko – symbol neutrality, patří mezi nejbohatší státy světa, významný bankovní sektor,výroba léků, hodinek, potravin(Nestlé). Vídeň

Celková charakteristika Slovensko – po rozpadu Československa ekonomické problémy, dnes moderní obory(výroba aut, elektroniky), výkonné zemědělství(obiloviny,zelenina, květiny) Maďarsko – strojírenství (autobusy), Výborné podmínky pro zemědělství (pšenice, kukuřice, slunečnice, zelenina, chov skotu) Bratislava Vysoké Tatry Maďarské termální prameny Maďarská pusta

Pracuj s atlasem i učebnicí a doplň. Doplň. Na výběr máš tyto pojmy. osobní auta, rudy, strojírenství (hodinky), papír, elektronický, lodě, strojírenství (autobusy), potraviny, auta, optika, televizory, dřevozpracující, léčiva, elektronický, sportovní potřeby, chemie, automobilový, ocelové trubky, léčiva, uhlí, potraviny (firma Nestlé), lodě Rozpad Československa představoval pro Slovensko značné ekonomické problémy. Dnes se již prosazují moderní obory, jako jsou ……………………… a ………………………. průmysl. Z průmyslových odvětví mají významné postavení v Maďarsku ………………………, ………………………, výroba ……………………… a ………………………. Čtvrtina průmyslové výroby je koncentrována v Budapešti. Německo je po USA a Japonsku ekonomicky třetím nejsilnějším státem světa. Je největším evropským výrobcem ………………………, ………………………, ………………………,……………………… a ……………………… Surovinové zdroje (……………………… a ………………………) jsou bohaté a plně je využívá polský průmysl. Vyniká dopravní strojírenství – výroba ……………………… (Fiat Bielsko-Biala, Daewoo Varšava a VW Poznaň) a ……………………… (Štětín, Gdaňsk). Pro rakouský export jsou důležité výrobky ……………………… a ………………………průmyslu, dále ……………………… a výroba ………………………. Švýcarský průmysl se orientuje na materiálově nenáročné výrobky – přesné ………………………., ………………………. a ……………………….

Kontrola Rozpad Československa představoval pro Slovensko značné ekonomické problémy. Dnes se již prosazují moderní obory, jako jsou automobilový a elektronický průmysl. Z průmyslových odvětví mají významné postavení v Maďarsku strojírenství(autobusy), chemie, výroba léčiv a potravin. Čtvrtina průmyslové výroby je koncentrována v Budapešti. Německo je po USA a Japonsku ekonomicky třetím nejsilnějším státem světa. Je největším evropským výrobcem ocelových trubek, aut, lodí,televizorů a papíru. Surovinové zdroje (uhlí a rudy) jsou bohaté a plně je využívá polský průmysl. Vyniká Dopravní strojírenství – výroba aut (Fiat Bielsko-Biala,Daewoo Varšava a VW Poznaň) a lodí (Štětín, Gdaňsk). Pro rakouský export jsou důležité výrobky dřevozpracujícího a elektronického průmyslu, Dále optika a výroba sportovních potřeb. Švýcarský průmysl se orientuje na materiálově nenáročné výrobky – přesné strojírenství(hodinky) a potraviny(firma Nestlé).

Metodický list Prezentace slouží jako pomůcka k výkladu nového učiva Žáci pracují zároveň s atlasem, učebnicí Zeměpis pro 8.roč.(Fraus) Součástí je test(pracovní list) k ověření a upevnění znalostí, který žáci řeší ve skupinách.

P OUŽITÉ ZDROJE Central Europe according to this proposal. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online] vyd. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Brandenburg Gate. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 2007 [cit ]. Dostupné z: brandenburg-gate.jpg Volkswagen Passat photographed in USA. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online] vyd. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Collage of views of Cracow. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online] vyd. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Pope John Paul II on 12 August 1993 in Denver. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Collage von Wien. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Gran Paradiso od Lago Rosset. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Bratislava Castle. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: úkol č.8

P OUŽITÉ ZDROJE Gerlach south face B. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Széchenyi Gyógyfürdő thermal spa in Budapest 011. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: _spa_in_Budapest_011.JPG Alfold. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: