EGAP a podpora exportu Jan Procházka 15. 4. 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Regulace a dohled nad bankovním systémem
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Fórum 2013 Hledání investičních příležitostí v Evropě a Asii a možnosti jejich financování Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Ing. Miloslav.
Bereme na sebe vaše rizika Česko-ruská energetická konference – Zdeněk Kmoníček, EGAP.
Nové prvky v úvěrovém pojištění Ing. Pavol Parízek.
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
XIII. EXPORTNÍ FÓRUM Limitující faktory českého exportu 6. – Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Pojištění exportu - EGAP 2009/10 Ostrava,
Exportní strategie České republiky Exportní úspěchy podniků Moravskoslezského kraje Ing. Petr Adrián, MBA poradce pro řízení podpory exportu MPO konference,
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, a. s. TISKOVÁ KONFERENCE EGAP 31. ledna 2005.
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Pojišťování exportu do rizikových teritorií Hana Hikelová
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Důvody.
Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Ing. Pavol Parízek.
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
Ruská federace x WTO a OECD
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Současné praktické aspekty pojistných produktů Pojišťovnictví, pojistné produkty, jistota, investování, finanční gramotnost, penzijní reforma, motivace,
Podpora exportu - role komerčních bank
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
OPATŘENÍ EGAP NA PODPORU EXPORTU 3 OBSAH POSLÁNÍ, HLAVNÍ ÚKOLY A SMĚRY ČINNOSTI OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ PODMÍNEK POJIŠTĚNÍ NOVÉ POJISTNÉ PRODUKTY.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
EGAP – ZÁKLADNÍ PILÍŘ STÁTNÍ PODPORY EXPORTU XIV. Exportní fórum Jan Procházka.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Bankovní systém, centrální banka
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
EGAP a podpora exportu do Mexika Jan Procházka
Teritoriální setkání Arménie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Afrika – exportní příležitosti Jan Procházka
Teritoriální setkání Švédsko Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Podpora exportu a nové příležitosti Jan Procházka
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
1 Podpora regenerace BROWNFIELDS v Moravskoslezském kraji Ing. Marian Piecha, Ph.D., LL.M Ředitel sekce strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a investic.
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
Opatření EGAP ke zlepšení podmínek pojištění 3 EGAP založen v roce 1992 specializovaná státní úvěrová pojišťovna pojišťování teritoriálních a tržně nepojistitelných.
Teritoriální setkání Brazílie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Teritoriální setkání Singapur Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Dny Latinské Ameriky: BRAZÍLIE Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků
EGAP - POJIŠŤOVÁNÍ EXPORTU DO R USKA Ing. Jan Dubec
Hospodaření fakultních nemocnic a dalších přímo řízených organizací v roce 2010 (11 FN + IKEM, NNH, MOÚ, ÚPMD)
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Bereme na sebe vaše rizika Michal Janků.
EGAP a podpora exportu do Ruska Jan Procházka 4. října 2016.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
EGAP 25 – čtvrtstoletí pojišťování českého exportu
Exportní konference Praha, 15. listopadu 2012
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Ing. David Havlíček, Ph.D. 22. září 2016
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
EGAP a Arménie Michal Janků
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Obchodní výsledky a současná strategie
Petr Gapko Hlavní ekonom GE Money Bank, a.s.
Dohled v pojišťovnictví pojištění úvěrových rizik
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

EGAP a podpora exportu Jan Procházka

EGAP- spolehlivý partner českého exportu 24 let existence Pojištěný export za 760 miliard korun

Podpora exportu/EGAP a 24 let pojišťování exportu

Podpora exportu/EGAP a 24 let pojišťování exportu

Podpora exportu /Vývoj v roce 2015  pojištěný export za 40,5 mld. Kč do 35 zemí světa  historicky poprvé pojištěn export do Laosu, Papuy Nové Guineje a Kolumbie  výrazný nárůst u produktu pojištění investic  nárůst podpory MSP meziročně o 32 % - uzavřených 61 smluv

EGAP- vybraná teritoria -zkušenosti s pojištěním do více než stovky zemí světa -nástroj pro diverzifikaci exportu

Podpora exportu/Ázerbájdžán  infrastrukturální projekty  státní garance  dozajištění od Lloyds

Podpora exportu/Rusko  nově pouze transakce se silnými subjekty a TOP 15 systémovými bankami  v roce 2015 pojištěn export za 7 mld. Kč  restrukturalizace starých případů

Podpora exportu/Bělorusko  státní garance  dozajištění od Lloyds  dobrá platební morálka – nulová škodovost

Podpora exportu/BRICS kromě Ruska

Podpora exportu/Další vybrané země ÍRÁN ?

Export a tvorba nových pracovních míst -Od 2015 EGAP každý případ hodnotí z pohledu Efektivity podpory exportu – EPE -Výnosy musejí být vyšší než rizika

Export /Export zboží významným zdrojem zaměstnanosti EGAP pracovních míst ( s multiplikačním efektem) ČR pracovních míst ČR pracovních míst Export roste v ČR za poslední dekádu průměrně 8% ročně Chceme-li udržet tempo růstu exportu zboží, musíme najít jinou cestu růstu, než je zvyšování pracovníků pro export. Důvodem jsou problémy s:  Nedostatkem pracovníků  Přetahováním pracovníků z jiných sektorů

Export do Etiopie/Teritoriální informace  Jedinou udržitelnou cestou je zdokonalování postupů výroby zboží = na jednoho pracovníka vznikne vyšší hodnota exportu - vyšší produktivita práce  Umožní zachovat tempo růstu a nevyžaduje úměrný počet nových pracovníků  Zdokonalování a inovace jsou klíčovým prvkem udržení stávajících trhů – zdroj konkurenceschopnosti  Návaznost na Průmysl 4.0  Programy EGAP podporují projekty s vyšší přidanou hodnotou: podpora exportu výsledků výzkumu a vývoje, podpora MSP

Děkuji za pozornost Jan Procházka

Kapitálový požadavek Původně dle Solvency II hrozil EGAP požadavek 40 mld. Kč Podařilo se s MF a ČNB dojednat snížení na mld. Kč Připravujeme dodatečná opatření na snížení o dalších 6-7 mld. Kč: – prodej majetkového podílu v ČEB (přibližně 1 mld. Kč), – emise podřízeného závazku (přibližně mld. Kč), – využití portfoliového zajištění (přibližně 2 mld. Kč) a – konverze dluhopisů do EUR (řádově stovky milionů Kč). Export support /EGAP and 24 years of export insurance

Pojišťovna vs. agentura Výhody statutu pojišťovny – Podléhá dohledu ČNB – finanční stabilita instituce – Odbornost managementu a členů DR je posuzována ČNB – U pojišťovny nedochází ke skokovým požadavkům na státní rozpočet (dopad je ztlumen prostřednictvím vytváření rezerv) – Díky dohledu ČNB je možné uplatňovat u financujících bank nulovou rizikovou váhu u pojištění EGAP (pokud by toto neplatilo, tak dojde ke zdržení a omezení exportních úvěrů) – Řídící a kontrolní systém je pravidelně kontrolován odborníky z ČNB – Pojišťovna podléhá zákonu o pojišťovnictví, který definuje základní parametry dohledové činnosti nad institucí, zákon o podpoře exportu žádná tato pravidla neuvádí – Je možné získávat dozajištění případů ze strany nadnárodních zajišťoven – Vyšší kredibilita vůči obchodním partnerům i vůči mezinárodním institucím – Implicitní státní záruka (závazky není nutné promítat do státního dluhu) – Možnost výkonu vlastnických práv ze strany více resortů Nevýhody statutu pojišťovny – Operační samostatnost na vládě (řízena pouze vlastnicky a prostřednictvím dozorčí rady) – Nutnost souhlasu ČNB v případě obsazování pozic v představenstvu a dozorčí radě – Podléhá zákonu o pojišťovnictví a Zákonu o obchodních korporacích – Nutná existence dozorčí rady Export support /EGAP and 24 years of export insurance

Pojišťovna vs. agentura Výhody statutu agentury – Flexibilnější přístup při prosazování státních zájmů (agentura přímo plní operativní rozhodnutí nadřazeného resortu) – Flexibilnější personální politika – Volnější organizační struktura, přímější řízení – Není nutná existence dozorčí rady – Přímější napojení na rozpočet (náklady činnosti hrazené příspěvkové organizaci) – Větší propojení s ministerstvem Nevýhody statutu agentury – Není možné dozajišťovat obchodní případy (a uvolňovat tak pojistnou kapacitu pro další případy) – dnes dozajištěno necelých 10 % pojistné angažovanosti – Nižší kredibilita vůči obchodním partnerům i vůči mezinárodním institucím – Nedovoluje udělit nulovou rizikovou váhu u úvěrů financujících bank (banky tak musí vázat kapitál, což zdražuje a omezuje budoucí obchody) – V případě ztrátového hospodaření stát ihned takovou ztrátu hradí – Explicitní státní záruka (projevuje se přímo v hospodaření veřejného sektoru) – Spadá pouze pod jeden resort (dneska čtyři) Export support /EGAP and 24 years of export insurance