Pohybová energie - úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MECHANICKÁ ENERGIE souvisí s konáním mechanické práce polohová energie
Advertisements

Stromy.
EKOSYSTÉM LES – stromy jehličnaté a listnaté
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Skupenské přeměny – práce s tabulkami
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Trénink krytosemenných dřevin
Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Čas pohybu Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Vypařování a kapalnění - úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák odpovídá na otázky řešící pohyb tělesa. Žák zná vzorec pro výpočet.
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Tepelná výměna vedením Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Okamžitá rychlost Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Výkon Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Procvičení – výpočet práce Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.28_Rychlost_draha_cas Datum:
Paralelní zapojení rezistorů
VY_32_INOVACE_Sib_III_16 Dřeviny
Účinnost – řešení úloh VY_32_INOVACE_15_Účinnost
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Procvičení – výkon a jeho výpočet
Šíření tepla zářením VY_32_INOVACE_25_Šíření tepla zářením
Výkon: výpočty příkladů z praxe
Schematické značky - opakování
Stín a polostín VY_32_INOVACE_44_Stin_a_polostin
Povrchové napětí VY_32_INOVACE_22_Povrchove_napeti
Souhrnná cvičení-pohyb těles
Vypařování a kapalnění
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Průměrná rychlost – úlohy II
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Energie VY_32_INOVACE_05_Energie Autor: Pavlína Čermáková
Zobrazení zrcadlem dutým.
Polohová energie - úlohy
Čočky Spojky a rozptylky VY_32_INOVACE_53_Spojky a rozptylky
Přeměna polohové energie v pohybovou a naopak
Elektrování těles při vzájemném dotyku
Dírková komora VY_32_INOVACE_43_Dirkova_komora
Chování těles v kapalině – procvičení 2
Průměrná rychlost VY_32_INOVACE_06_Průměrná rychlost
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Účinnost VY_32_INOVACE_15_Účinnost Autor: Pavlína Čermáková
Pohyb těles-fyzika hrou
Dřeviny, nauka o dřevinách
Lom světla VY_32_INOVACE_52_Lom světla Autor: Pavlína Čermáková
Polohová energie VY_32_INOVACE_07_Polohová energie - zavedení pojmu
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Výkon: výpočty příkladů z praxe
zpracovaný v rámci projektu
Fyzika 7.ročník ZŠ Pohybová a polohová energie tělesa Creation IP&RK.
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Rychlost, dráha a čas Autor: Lukáš Polák.
Paralelní zapojení rezistorů
Druhy optických prostředí
Archimédův zákon pro plyny
Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Sériové zapojení rezistorů
Druhy sil VY_32_INOVACE_15_Druhy sil Autor: Pavlína Čermáková
Transkript prezentace:

Pohybová energie - úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách VY_32_INOVACE_11_Pohybová energie - úlohy

Otázky: Jak se značí pohybová energie? Jaká je její hlavní jednotka? Jaké jsou její vedlejší jednotky? Uveď příklady těles, která mají pohybovou energii. Osobní automobil se pohybuje rychlostí 60 km/h. Jak může zvýšit svoji pohybovou energii? Na čem závisí velikost pohybové energie tělesa? Kdy je pohybová energie tělesa nulová? EkEk J (joule) kJ, MJ, GJ na jeho hmotnosti m a rychlosti v A B Po dálnici jede automobil B a za ním automobil A. Porovnej jejich pohybové energie vzhledem k silnici v okamžiku, kdy automobil A předjíždí automobil B. Automobil A se pohyboval rychleji než automobil B, jeho pohybová energie bude větší. [1] [2] Jedoucí automobil, padající míč, Běžící člověk,… … zvýšit náklad, zrychlit … pokud se vůči jinému tělesu nepohybuje

Po trati běží vedle sebe Petra a Ivana. Co můžeš říct o jejich pohybových energiích vzhledem k trati, když Ivana má 1,5 krát větší hmotnost než Petra? Proč se špalek nerozštípne, když na něj sekeru pouze opřeme ostřím, a proč při prudkém úderu sekery se špalek rozletí? Ivana má 1,5 krát větší pohybovou energii, protože má 1,5 krát větší hmotnost Při uvedení sekery do pohybu získává sekera energii. Čím větší je její energie, tím větší práci vykoná. Kterou ze seker by sis vybral ke štípání bukového dřeva a kterou ke štípání smrkového dřeva? Zdůvodni. tvrdost dřeva Těžší sekeru na bukové dřevo, protože je tvrdší [3] [4][5]

Úlohy: Kolikrát větší pohybovou energii má nákladní automobil, který má hmotnost 30 tun a jede rychlostí 90 km/h, než osobní automobil s hmotností kg, který jede rychlostí 45 km/h? Nákladní automobil: m = 30 t v = 90 km/h = kg = 90 : 3,6= 25 m/s E k = ? J E k =. m. v 2 E k = E k = E k = J Osobní automobil: m = kg v = 45km/h = 45 : 3,6= 12,5 m/s E k = ? J E k =. m. v 2 E k = ,5 2 E k = ,5. 12,5 E k = ,5 J : ,5= 80 Osobní automobil má 80 krát menší pohybovou energii.

Jiný postup k řešení předchozí úlohy: Kolikrát větší pohybovou energii má nákladní automobil, který má hmotnost 30 tun a jede rychlostí 90 km/h, než osobní automobil s hmotností kg, který jede rychlostí 45 km/h? nákladní automobil osobní automobil … m 1 = kg … m 2 = kg m 1 : m 2 = krát větší hmotnost20 krát větší pohybová energie nákladní automobil osobní automobil … v 1 = 90 km/h … v 2 = 45 km/h v 1 2 : v 2 2 = 2 2 = 4 HMOTNOST RYCHLOST 2 krát větší rychlost4 krát větší pohybová energie = 80 Celkem 80 krát větší pohybová energie v 1 : v 2 = 2

Kolikrát se zvětší pohybová energie automobilu s hmotností kg při zvýšení rychlosti ze 40 km/h na 80 km/h?(str.18/2) 1.Řešení úvahou: a) při 40 km/h (11 m/s) E k1 =. m. v 2 E k1 = E k1 = J a) při 40 km/h (11 m/s) E k1 =. m. v 2 E k1 = E k1 = J b) při 80 km/h (22 m/s) E k2 =. m. v 2 E k2 = E k2 = J b) při 80 km/h (22 m/s) E k2 =. m. v 2 E k2 = E k2 = J E k2 : E k1 = : = čtyřikrát větší pohybová energie Dvakrát větší rychlost Pohybová energie automobilu se zvětšila čtyřikrát. 2. Výpočtem:

TvrdostDruh dřeva 1. velmi měkkásmrk, borovice, jedle, topoly, vrby, lípy 2. měkká modřín, douglaska, kleč, jalovec, bříza, olše, jíva, střemcha, teak 3. středně tvrdákaštan jedlý, platan, jilmy, líska 4. tvrdá dub, ořešák, javor, třešeň, jabloň, jasan, buk, hrušeň, švestka, akát, habr 5. velmi tvrdádřín, svída, ptačí zob, dub pýřitý, zimostráz 6. neobyčejně tvrdáeben cejlonský a jiné exotické dřeviny zpět[6]

Zdroje: Doc. Dr. Ing. RAUNER, Karel, et al. Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, s. ISBN Doc. RNDr. KOLÁŘOVÁ,CSc., Růžena; Paed. Dr. BOHUNĚK, Jiří. Fyzika pro 8. ročník základní školy. Praha 4 : Prometheus, s. ISBN [1], [2] -kliparty z [3], [4], [5] -skeny z učebnice str.32: Doc. RNDr. KOLÁŘOVÁ,CSc., Růžena; Paed. Dr. BOHUNĚK, Jiří. Fyzika pro 8. ročník základní školy. Praha 4 : Prometheus, s. ISBN [6] Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště