Katalog Carmen – OPAC 2.0 ing. Jiří Šilha, LANius s.r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co na knihovnický web? Aleš Brožek Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem.
Advertisements

Souborný katalog SKAT a elektronické informační zdroje z dílny firmy LANius s.r.o. Ing. Jiří Šilha.
Pardubice Podporované SQL servery – Firebird 2.5, Oracle 10g VERBIS – Win32 aplikace – WinXP a výše PORTARO – WWW OPAC – Java, Tomcat Střední vrstva.
K-base – Středočeská alternativa Freebase
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
Ing. Petr Štefan Kp-sys s.r.o. CPVŠK Praha
Regionální knihovní systém Clavius REKS
Mobilní aplikace TECH/NTK. -cílem poskytnout rychlý a jednoduchý mobilní přístup k základním službám pro typické zákazníky NTK -část aplikační a informační.
Tutorial Zobrazení článku na EBSCOhost rozhraní
PROGRAMOVACÍ JAZYKY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
IS na podporu Projektu vzdělávání zdravotníků - prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí Ing. Michal Opat.
SFX Funkcie systému Ing. Lukáš Budínský. 2 Pracovní setkání Metalib/SFX – Obsah prezentace SFX Představení technologie Hlavní přínosy Nadstavbové.
, InforumJiří Šilha, LANius s.r.o. Nové možnosti komunikace knihovních systémů firmy LANius s.r.o. Client-server varianta systému CLAVIUS ®
Zlín - květen 2006 Regionální knihovní systém Clavius REKS firma LANius s.r.o.
KP-Win SQL přehled nových funkcí programu
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
Obor informační technologie
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Městská knihovna Chrudim listopadu 2003.
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
VUFind aneb jak mít webový OPAC méně ošklivý Pavla Švástová Moravská zemská knihovna Konference knihovny současnosti 2011.
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
ARL klient Stručný přehled funkcí Klient – jiný přístup k datům v systému  Umožňuje používat i další pole v záznamu - Je nezbytný v případě.
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
Oponentura Knihovny. Možnosti uživatelských rolí Knihovník spuštění systému správa knih správa čtenářů správa knihovníků jeden nadřazený aby se nemohli.
T1: Základy práce s počítačem
WWW – hypertextový informační systém
SEKCE SDRUK PRO IT Souborný katalog SKAT a elektronické informační zdroje z dílny firmy LANius s.r.o. Ing. Jiří Šilha.
ISSS Pavel Kopecký, Zlínský kraj Václav Mařík, Marbes consulting s.r.o.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Integrovaný knihovní systém CLAVIUS
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Jak mohu kontrolovat své aktuální výpůjčky z Knihovny PA ČR a termíny jejich vrácení.
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
Podnikání na Internetu internet - zdroj informací Letní semestr 2005 Jana Holá III.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Obhajoba projektu PA165 Půjčovna stavebních strojů
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
Anopress: nová grafika, nové možnosti Mgr. Daniela Uhrová září 2010.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Využití Souborného katalogu knihovnami NPÚ v systému Tritius
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
OBÁLKY KNIH.cz Jiří Nechvátal Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Link server – přidané služby v portálech knihoven Jiří Pavlík Univezita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven, Jinonice 2004.
Webový knihovní systém
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
13.přednáška – Elektronické zásobování Ing. Jiří Zmatlík, Ph.D. ČVUT, Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Portál jako Dynamic WorkPlace.  Cleverbee s.r.o.  společnost založena 2000  15 let zkušeností (prodej a vývoj ERP řešení)  švýcarská společnost se.
ORSOFT RADNICE OPEN – ÚVODNÍ SEZNÁMENÍ Petra Hoffmanová.
Workshop, Knihovna AV ČR, 4. října 2010 Mgr. Tomáš Foltýn Kramerius 4 Uživatelské rozhraní Do verze
Skenování obálek a obsahů v praxi NK ČR Seminář účastníků SK ČR,
Databáze MS ACCESS 2010.
SOFTWARE Operační systémy.
Co nového na "obálkách ...“ Seminář SK ČR Jiří Nechvátal
Knihovna a její služby v 21. století
Operační systémy - úvod
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Nový web Souborného katalogu ČR
Web Application Scanning
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

Katalog Carmen – OPAC 2.0 ing. Jiří Šilha, LANius s.r.o.

Osnova prezentace ● Co nás inspirovalo a inspiruje... ● Hlavní vlastnosti OPAC 2.0 ● Technologické vlastnosti a požadavky ● Možnosti nastavení katalogu ● Budoucnost a plány vývoje ● Komunitní vlastnosti katalogu ● Diskuse

Inspirace venku i doma Aquabrowser - celkově pěkné, rychlé a efektní Axiell Arena - portlety a pěkný přehled výsledků Beluga – OPAC 2.0 v německém Hamburku Library Thing - v zahraničí oblíbené, Web 2.0, komunita čtenářů, recenze z celého světa, atd. Vědecká knihovna Olomouc - atraktivní funkce Bibtips Městská knihovna v Praze - Projekt

Základní vlastnosti ● Jeden řádek pro zadání dotazu (styl Google) ● V přehledu výsledků obálky knih a více údajů ● Výsledky řazeny podle relevance (skóre) ● Jednoduchost (více informací až na vyžádání) ● Více informací na obrazovce (pásy a sloupce) ● Propojení na externí katalogy a služby ● Služby pro komunity čtenářů a uživatelů

Co pěkného už umí... Fasety: „rozdělení“ výsledků vyhledání pro které používáme český výraz řezy... Možnost zapnout více řezů najednou !!!

Co pěkného už umí... ● „Mrak“ hledaných výrazů slouží hlavně k inspiraci čtenáře když neví co hledat ● Také je to ale obraz o těch co na katalogu hledají...

Technické vlastnosti ● Programovací jazyk JAVA ● Aplikační server Apache Tomcat ● Vyhledávací stroj Lucene ● Indexační nástroj SOLR + Lze provozovat na Windows i LINUX serveru + Běžné požadavky na hardware serveru + Nulové náklady na licence SW u LINUX - funguje jen se systémem Clavius SQL

Technické vlastnosti ● podpora všech používaných operačních systémů ● testování na FireFox 3.x, MS IE 7/8, Opera ● Zastaralý MS IE 6 (testována pouze čitelnost ) ● průměrný čas vyhledávácího engine () + rychlost sítě ● časově náročnější řezy dotahovány až v druhé vlně ● rychlost externí databáze obálek - obalkyknih.cz ● plně adresovatelné stavové URL ● částečné optimalizace pro slepecké čtečky (bliend-friendly)

Možnosti nastavení ● vše v moderním webovém rozhraní administrátora ● nastavení libovolných datových položek pro indexování/vyhledávání a zobrazování ● nastavení barevné škály a designu jako celku (skiny) ● nastavení formulářů předregistrace a změny údajů ● prohlížení logů a nastavení spouštěných úloh jako je tvorba indexů, novinky apod.

Praktická ukázka?

Připravujeme do další verze Vyhledání všech tvarů slov – Lemmatizátor Integrace Z39.50 klienta (externí vyhledávání) Obsahy knih a Bibtips z Mapa půjčovny s vyznačenou cestou (fotky) Možnost ukládání nastavení pro uživatele Záleží i na Vás !

Pro komunity čtenářů... ● Možnost tzv. osobní poličky knih (dokumentů) - jakýsi košík s možností jednoúrovňového řazení do předem definovaných skupin ● Linkování na Library Thing - Web 2.0, komunita čtenářů, recenze ● Linkování na Google books – přidání knihy ● Ukládání záložek Twitter, Seznam, Facebook,...

Pro vědecké knihovny ● Integrace Z39.50 klienta pro prohledávání dalších zdrojů, které mají Z39.50 server ● Možnost zadat požadavek na zhotovení rešerše (webformulář) a výsledek odeslán mailem knihovně ● Možnost zadat vlastní publikační činnost tj. záznam článku ze sborníku/časopisu (webformulář)

Pro redakci knihovny ● Aktuality (články nebo kratší zprávy) z dění knihovny pro čtenáře ● Výročí narození či úmrtí významných spisovatelů a nebo osobností regionu (uloženo v autoritách knihovního systému) ● Formulář na zadání dokumentu, který knihovna nemá a měla by jej koupit (doporučení pro objednání fondu od čtenářů) ● Upoutávky na : Významné akce knihovny, dotazníky, ankety. Forma grafické upoutávky či banneru + link na dokument či URL.

Nový katalog není update, není ani násilnou revolucí. Je přirozenou evolucí webového katalogu, alternativou, která plně využívá všech moderních trendů... Katalog Carmen OPAC 2.0

Autorský tým katalogu ● Společná práce na prvním velkém projektu ● Zkušenosti a analýza potřeb uživatelů ● Moderní technologie a tvůrčí elán ● Vzájemné obohacení firem v dalších oblastech ● Celkem se na vývoji katalogu podílí 7 osob

Co využíváme jako firma Vývojářskou Wiki – Foswiki Systém sledování vývoje – TRAC Google Docs – pískoviště námětů atd. Uživatelská konference – Listserver Kerio