Konsorcia knihoven a knihovnické systémy pro jejich podporu Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jindřiška Pospíšilová
Advertisements

+ Implementace MetaLib+ v NKČR Martin Ledínský, Univerzita Karlova v Praze.
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Eva Filípková Co to vlastně JIB je portál umožňující vyhledávání v různých portál umožňující vyhledávání v různých českých i zahraničních.
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
1 Spolupráce knihoven v rámci oborové brány ART Květa Hartmanová Knihovna Uměleckoprůmyslového musea v Praze.
Oborová brána ART jako nástupce virtuálního uměleckého katalogu
JIB Jednotná informační brána seminář Digitální knihovna STK Praha, 9. října 2001 Martin Vojnar Jiří Pavlík Naděžda Andrejčíková.
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , ,
SFX Funkcie systému Ing. Lukáš Budínský. 2 Pracovní setkání Metalib/SFX – Obsah prezentace SFX Představení technologie Hlavní přínosy Nadstavbové.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
, InforumJiří Šilha, LANius s.r.o. Nové možnosti komunikace knihovních systémů firmy LANius s.r.o. Client-server varianta systému CLAVIUS ®
/ /2003 – 10/2005 Dalším krokem je …. MetaLib verze 3 SFX verze 3 aplikace >>
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Strategické setkání ředitelů českých a slovenských knihoven uživatelů Ex Libris - souhrn Ex Libris Group MULTIDATA Praha s.r.o.
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Městská knihovna Chrudim listopadu 2003.
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Charakteristika a společné znaky oborových bran (OB) Mgr. Martin Ledínský Seminář: Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK?
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Knihovny a jejich služby (souborné katalogy) Bc. Radmila Kouřilová.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Využití JIB pro stahování záznamů Jan Pokorný
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.
1 Aplikace folksonomií v uživatelském rozhraní Jednotné informační brány Lenka Němečková Eliška Pavlásková
Bibliografická a rešeršní činnost Jednotná informační brána.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
© Zdeněk Bartl, NK ČR Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names.
Marketingová strategie veřejné a univerzitní knihovny
PhDr. Stanislava Bícová, CSc. Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE v Praze Dostupnost zahraniční literatury a elektronických informačních.
WEBOVÉ PORTÁLY KNIHOVEN z pohledu informačních zdrojů Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
JIB Jednotná informační brána a integrace heterogenních informačních zdrojů Bohdana Stoklasová Pavel Krbec Jiří Pavlík.
JIB Jednotná informační brána Automatizace knihoven Praha, 25. září 2001 Bohdana Stoklasová Bohdan Šmilauer Martin Vojnar Jiří Pavlík.
Knihovny a jejich služby Souborné katalogy. Obsah přednášky výklad základních pojmů typologie služeb typologie katalogů souborné katalogy.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Akademie múzických umění června 2002.
Link server – přidané služby v portálech knihoven Jiří Pavlík Univezita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven, Jinonice 2004.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
1 Martin Vojnar Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní SNK v Martine, 7. listopadu 2011.
Možnosti stahování záznamů z českých i zahraničních knihoven v rámci Jednotné informační brány Martin LEDÍNSKÝ Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní.
Zkušenosti se zpřístupněním českých e-knih (Flexibooks) Mgr. Tereza Šorejsová, Mgr. Daniela Nová Seminář E-knihy I v NTK.
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Co venkovské knihovny umějí a mohou VIII Vít Richter Národní knihovna ČR.
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Knihovna a její služby v 21. století
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
Městská knihovna Tábor a Souborný katalog ČR
Oborová informační brána Musica
7 let po „velkém třesku“ aneb kam jsme došli, kudy dál a s kým
Martin LEDÍNSKÝ Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
Pohled uživatele Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR
EBSCO a Souborný katalog ČR - propojení PhDr. Hana Nová
Discovery služby a souborný katalog
Ing. Jiří Pavlík Univerzita Karlova - Ústav výpočetní techniky
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Seriály v Souborném katalogu ČR
Podpora regionálních funkcí knihoven v aplikacích firmy KP-sys
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Transkript prezentace:

Konsorcia knihoven a knihovnické systémy pro jejich podporu Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky AKP 2003 Liberec

Obsah Ve svém příspěvku se zabývám nejen modelem, který je náplní článku ve sborníku, ale hlavně dalšími řešeními a možnostmi – řešení knihovnických systémů pro konsorcia a konsorcii obecně.

Obsah Co jsou konsorcia knihoven Funkce konsorcií a jejich přínosy Možnosti spolupráce Modely knihovních katalogů pro konsorcia Informační brány V příspěvku se nezaobírám konsorčními modely a funkcemi komplexně. Možnosti konsorcií jsou na to příliš široké. Chci jen vybídnout k otázce, zda v našem prostředí už nedozrál čas pro hlubší kooperaci knihoven.

Co jsou konsorcia knihoven a jejich typy Účelová seskupení knihoven a dalších institucí se společnými cíly, zájmy a potřebami Mají množství podob: Různá hloubka kooperace Odlišná územní působnost – místní, regionální, národní, nadnárodní konsorcia Neformální nebo formální

Funkce konsorcií Společné uspokojování potřeb uživatelů Zkvalitnění komunikace mezi knihovnami Zvyšování kvality personálu a služeb Kooperativní budování fondů, kooperativní přístup k informačním zdrojům Společná katalogizace a společné zpřístupnění katalogů

Přínosy konsorcií Zvýšení kupní síly a výhodnější postavení vůči dodavatelům (nižší ceny tištěných nebo elektronických dokumentů) Lepší pozice pro získávání finančních prostředků – např. granty Rozšíření dostupnosti zdrojů Zvýšení efektivity díky sdílení lidských a informačních zdrojů Členství v konsorciu zvyšuje hodnotu jednotlivých knihoven pro uživatele Kooperativní spolupráce rozšiřuje nabídku služeb a snižuje náklady

Hlavní přínosy Úspora nákladů Růst kvality a nabídky služeb – spokojenější uživatelé

Příklad konsorcia – NEOS Založeno 1994, Canada - Alberta Více než 20 knihoven Jeden knihovnický systém, společná databáze čtenářů Umožňuje čtenářům členských knihoven: –Výpůjčky v kterékoli knihovně – reciproční výpůjční práva –Přednostní MVS, DocDel a referenční služby –Vyhledávání ve společném katalogu s výpůjčními statusy dokumentů všech členů –Přístup k elektronickým zdrojům ve vlastnictví konsorcia Umožňuje členům: –Nakupovat informační zdroje za výhodnější ceny –Sdílet lidské, technické a informační zdroje –Výměnu zkušeností; vzdělávání zaměstnanců

Možnosti spolupráce Různý stupeň kooperace a provázanosti: –Na jedné straně neformální sdružení založená např. jen pro společné „levnější nakupování“, na druhé straně konsorcia společně katalogizující, sdílející své bibliografické nebo čtenářské báze. –Hlubší kooperace bývala v minulosti omezena možnostmi knihovnických systémů. Jsou dnes knihovnické systémy připraveny pro konsorcia? –ANO

Modely knihovních katalogů Sdílená instalace Sdílená databáze Souborný katalog Sdílená katalogizace Virtuální katalog

Sdílená instalace Společný hardware (server), na kterém členové provozují své databáze odděleně. Sdílená databáze Společný hardware a společné využití některých dat (např. bibliografické záznamy a autority). Ostatní báze zůstávají oddělené.

Souborný katalog Pro větší konsorcia. Zpravidla dávkové přispívání jednotlivých členů, kteří provozují své katalogy odděleně. Sdílená katalogizace Jeden centrální KS a množství dalších různých KS. Nový záznam se zkatalogizuje nejprve do centrálního katalogu a poté si jej katalogizátor stáhne do svého lokálního katalogu. KS musí umožnit, aby se případné změny hlavního záznamu v CK promítly i do záznamů v lokálních katalozích.

Virtuální katalog Dá se říci, že je nejvolnější integrací ze všech představených modelů Různé knihovní katalogy a systémy. Některé knihovny nemají zájem o sdílení záznamů, chtějí jen umožnit prohledávání svého katalogu spolu s ostatními – např. paralelní vyhledávání pomocí protokolu Z39.50.

Informační brány Konsorcia knihoven vedle svých vlastních katalogů využívají množství cizích volných nebo placených zdrojů. Hledají způsob, jak tyto cizí zdroje co nejefektivněji zpřístupnit spolu se svými katalogy a jak k vyhledaným záznamům navázat další služby. Řešení přinášejí Informační brány, vytvořené např. použitím produktů MetaLib a SFX, které byly u nás vybrány pro projekt JIB. Za připomenutí stojí, že toto řešení je zcela nezávislé na vlastněném knihovnickém systému. Produkty jsou samostatné.

Další informace Napište: Navštivte nás: Stánek ÚVT UK – informace o systémech T-Series, Aleph, MetaLib, SFX, DigiTool a o projektu Jednotná informační brána