Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_07 TÉMA: Gotické umění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gotika -věk katedrál(velký chrám) -vznik ve 12-15století ve Francii lomenný oblouk.
Advertisements

GOTICKÁ KULTURA.
Románská kultura.
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
STAVITEL PETR PARLÉŘ GOTIKA Mgr. Lenka Venclová 2010.
Gotická kultura a vzdělanost
Středověká vzdělanost
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
Gotická kultura.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
DUM (digitální učební materiál)
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.17 Anotace: Prezentace se zaměřuje na počátky a rozvoj česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí umělecké styly.
VY_32_INOVACE_3D.7.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
KULTURA VRCHOLNÉHO A POZDNÍHO STŘEDOVĚKU
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Gotická kultura.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK 1200 – 1400.
České země, sochařství, malířství
Románský sloh Jde o kulturu raně křesťanské civilizace od 11. do 13. století. Navazovala na kulturu římskou + germánské či slovanské prvky. Jediným nositelem.
Ve znamení gotického slohu
Gotika 12 st. – 16 st..
Česká gotika.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Poznám gotické umění ? 7. ročník.
Vzdělanost a umění raného středověku
Gotika -vzniká ve Francii -uplatňuje se v století
Malířství, sochařství GOTIKA
GOTICKÁ KULTURA 2. část.
Umělecký sloh vrcholného středověku
České země ve středověku
Gotický sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Gotika Kateřina Kuncová.
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – gotika, druhy umění,
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_14 TÉMA: Český stát.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_05_Románské umění TEMA: Dějepis.
12. – 16. století.  Dějepis – kultura v dějinách  Šablona : III/2  Pořadové číslo :  Autor : Mgr. Soňa Blažková  Škola : ZŠ Choltice  Klíčová.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
pol. 12. století - konec 15. stol.
GOTIKA.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Gotická kultura TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Gotika Bolfíková Nikola.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
GOTIKA název gotika je podle Gótů
VY_ 32_ INOVACE _03_10_gotická kultura
Architektura do začátku 20. století.
Lucie Ivachňuková Lucie Houdková
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_06
Gotika Vzdělanost. Gotika Vzdělanost Kdy: 12. století Kde vznikla: Francie Hrad Bezděz.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_19
Význam křesťanství ve středověku
Téma (název prezentace)
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_07 TÉMA: Gotické umění – 2. část ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

A NOTACE Prezentace navazuje na předchozí část zaměřenou na gotické stavitelství. Druhá část se věnuje gotickému malířství, sochařství. Žáci se seznámí s pojmy - madona, pieta, deskový obraz. Poznají, jaká byla v tomto období možnost se vzdělávat. Seznámí se s pojmy - univerzita, bakalář, mistr. Závěr bude patřit gotické módě.

R OZCVIČKA – ZKUS OPRAVIT TEXT Gotika vzniká v Německu. Typickým stavebním prvkem gotického slohu je půlkruhový oblouk. Byl používán při stavbách rotund a bazilik, které dodnes překvapují lehkostí a velkým vnitřním prostorem, což nelze říci o románských katedrálách. Významnou památkou je v Praze chrám sv. Barbory. Jeho prvním stavitelem byl Petr Parléř, po něm převzal vedení stavby Matyáš z Arassu. V gotickém stylu se nestavěly měšťanské domy.

T AK JAK SIS VEDL ? Gotika vzniká ve Francii. Typickým stavebním prvkem gotického slohu je lomený oblouk. Byl používán při stavbách katedrál, které dodnes překvapují lehkostí a velkým vnitřním prostorem, což nelze říci o románských rotundách a bazilikách. Významnou památkou je v Praze chrám sv. Víta. Jeho prvním stavitelem byl Matyáš z Arassu, po něm převzal vedení stavby Petr Parléř. V gotickém stylu se stavěly i měšťanské domy.

G OTICKÉ MALÍŘSTVÍ A SOCHAŘSTVÍ

Motivy se vztahují ke křesťanské víře. Madona - zobrazení Panny Marie s malým Ježíškem. Pieta - zobrazení Panny Marie s Kristovým tělem sňatým z kříže. Biblické výjevy. Světci.

Z NAKY MALÍŘSTVÍ Malíři v gotickém stylu tvoří fresky, malby na sklo, knižní miniatury, malby na dřevěné desky - deskové obrazy. Deskové obrazy vytvářely deskové oltáře. Mezi nejvýznamnější umělce patří Theodorik. Ten vytvořil kolekci obrazů v kapli sv. Kříže na Karlštejně. Ostatní umělce neznáme, nepodepisovali svá díla. Proto je nazýváme podle jejich děl, např. Mistr vyšebrodského oltáře, Mistr třeboňského oltáře.

M ISTR THEODORIK - AUTOPORTRÉT A OBRAZ - S V. JERONÝM

Z NAKY SOCHAŘSTVÍ Sochy tvořené ze dřeva, z kamene. Některé byly obarvené. Obnovilo se i monumentální sochařství. Umělci se snažili o zachycení duševního hnutí, o výraz.

V ZDĚLANOST V OBDOBÍ GOTIKY Rozvoj měst se zasloužil o proměnu společnosti. Dříve měli přístup ke vzdělání pouze kněží na církevních školách - u far, u kostelů a klášterů. V této době ale zakládají své školy i měšťané. Nazývaly se městské. Do školy chodili jen chlapci bohatých měšťanů, obchodníků, bohatších řemeslníků. Učili se číst, psát, počítat. Zdokonalovali svoji latinu. Ta byla nejen církevním jazykem, ale i mezinárodní dorozumívací řečí.

U NIVERZITA Nejvyšší vzdělání bylo získáváno na univerzitách. První univerzity vznikaly v Itálii (Bologna, Padova) v Anglii (Oxford) ve Francii. Nejstarší univerzita ve střední Evropě Karlova univerzita v Praze.

V čele univerzita stál rektor. Univerzity předkládaly vzdělanost všestrannou. Měly 4 fakulty. V čele fakult byli tzv. děkani. Studenti mohli volit fakultu - artistickou medicínskou právnickou teologickou Artistická fakulta by měla dnes název filozofická. Získané tituly byly - bakalář (učil na městských školách) mistr

R OZVOJ NÁRODNÍCH JAZYKŮ Po roce 1200 se začaly psát knihy a úřední písemnosti nejen latinsky, ale i v národních jazycích. U nás se vedle latiny v době gotiky začala používat němčina a čeština. K nejstarším česky psaným literárním dílům patří DALIMILOVA KRONIKA z počátku 14. století. Byla veršovaná.

G OTICKÁ MÓDA Gotické šaty byly po dlouhé době veselé a barevné. Ideálem ženské krásy byla štíhlost (stejně jako u gotické věže). Oděv byl přiléhavý s různými doplňky. Pas byl posunutý na bedra. Muži nosili kabátce a přiléhavé kamaše. Co bylo módní? Špičaté čepce ve tvaru jednorohého nebo dvourohého kužele. Dvojí rukávy. Dlouhé závoje. Knoflíky. Rozparky. Rolničky a zvonky na opascích. Boty s dlouhými špicemi.

P OUŽITÉ ZDROJE Obrázky [online]. [cit ]. Dostupné z: a.jpg g g derich_von_Prag_002.jpg veit_stoss.jpg University-symbol-2.png

P OUŽITÉ ZDROJE izsky_fragment.jpg Otevřená galerie MS Office HROCH, Miroslav. Dějepis : středověk pro základní školy. 5. vyd., ve VaN Práce 3. Praha: Práce, 1996, 101 s. Učebnice pro základní školy (Práce). ISBN ČECHURA, Jaroslav. Dějepis pro 7. ročník základní školy a 2. ročník osmiletého gymnázia : středověk pro základní školy. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1998, 136 s. Učebnice pro základní školy (Práce). ISBN PARKAN, František. Dějepis pro 7. ročník základní školy a 2. ročník osmiletého gymnázia : středověk a raný novověk : pracovní sešit. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2002, 52 s. Učebnice pro základní školy (Práce). ISBN