Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Jan Podlena Autor: Mgr. Jan Podlena TROJÚHELNÍKY V PRAXI Zkus vyjmenovat další předměty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROVINNÉ ÚTVARY OPAKOVÁNÍ Jana Kubíčková Anna Szymeczková Ročník: 4.
Advertisements

Co o nich víme a nevíme Vypracovala Mgr. Helena Černá
Téma: Trojúhelník 6. a 7. ročník Co je to trojúhelník
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: březen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Obsahy základních obrazců
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Obrazce – obvod, obsah Matematika 7. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v.
Autor výukového materiálu:
Obvody obrazců Za předpokladu použití psacích a rýsovacích potřeb.
Měřítko plánu a mapy.
VSTUPTE VY_32_INOVACE_47 Mgr. Jana Dvořáková SLOVNÍ ÚLOHY: JEDNOTKY DÉLKY Datum vytvoření: Ročník: Vzdělávací oblast: Matematika a její.
Anotace Prezentace, přinášející slovní úlohy k procvičení látky týkající se obvodu, obsahu a hmotnosti. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstupŽáci.
Poměr, měřítko SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj Anotace
Obvod a obsah lichoběžníku
Obvody základních obrazců
Obvody a obsahy rovinných obrazců
Výpočty obvodů a obsahů rovinných obrazců
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Výpočty obvodů a obsahů rovinných obrazců
Obvod a obsah trojúhelníku
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vyvození a procvičení učiva žák rozezná, pojmenuje, vymodeluje a popíše základní druhy trojúhelníků; nachází v realitě jejich reprezentaci Autor: Mgr.
OPAKOVÁNÍ NA ZÁVĚREČNOU PÍSEMNOU PRÁCI 7.ROČNÍK Procenta Zlomky Čtyřúhelníky.
Objem kvádru a krychle slovní úlohy 6. třída. Jakou hmotnost má cihlová zeď dlouhá 8 m, široká 2,4 m a tloušťce 0,6 m, jestliže 1m³ má hmotnost 25 q.
Pravoúhlý trojúhelník sekunda - osmileté studium Mgr. Štěpánka Baierlová Gymnázium Sušice Pythagorova věta.
Užití podobnosti v praxi Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_02_B_4_Užití podobnosti v praxi.
Kolmé hranoly - povrch a objem Matematika – 7. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Matematika 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Obvod rovinných obrazců Pojmenuj geometrické tvary a urči kolik mají.
CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Jan Podlena Autor: Mgr. Jan Podlena Zkus vyjmenovat další příklady z běžného života kde.
Obvod a obsah čtverce a obdélníku VY_42_INOVACE_11_02.
Autor: Mgr. Radek Martinák Kruh – popis, praktické využití Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Miluše Džuberová Rovnoběžník Jaká je plocha střechy?Kolik látky je potřeba na zhotovení.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Slovní úlohy (EUPŠM10),
Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika Autor: Mgr. Martina Durinová BRAINSTORMING VŠECHNY OBRÁZKY BY SE DALY SHRNOUT DO JEDNOHO TÉMATU KONSTRUKCE.
Matematika pro 9. ročník Jehlany – příklady – 2. Jehlan Vypočítejte objem pravidelného trojbokého jehlanu vysokého 5 cm, s podstavnou hranou 6 cm (vyjádřete.
Napříč Evropou Matematicko- geografický projekt. Zadání úkolů 1. Podle daných indícií se pokuste zjistit a určit město, ve kterém se nacházíte 1. Podle.
CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Gabriela Jedličková Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_37_Obvod čtverce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Radek Martinák Kužel – popis, praktické využití Kuželové vrtáky Kornout do školy Kornout na zmrzlinu Kužely na silnici Ještěd Elektronické.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Miluše Džuberová Trojúhelník Vyrábíme dopravní značky Opravujeme střechy Krájíme sýr.
Obvod a obsah trojúhelníku Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_069_Obvod a obsah trojúhelníku.
Převod skutečných velikostí do měřítka. Měřítka map a plánů- převod skutečných velikostí do měřítka Autor: Mgr. Ludmila Pecháčková VY_32_INOVACE_50_Meritka_map_a_planu_2.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Matematika 4
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ KOLÍN V. , MNICHOVICKÁ 62 AUTOR : Mgr
Úlohy na výpočet obvodu a obsahu obdélníku a čtverce
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Podobnost co už dovedeme
Autor: Mgr. Svatava Juhászová datum: Název: VY_52_INOVACE_01_FYZIKA
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Obvody a obsahy 5. - určení z plánu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník – obsah čtverce
Přímá úměrnost Ing. Kamila Kočová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Opakování na závěrečnou písemnou práci 7.ročník
Opakování na závěrečnou písemnou práci 7.ročník
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
Opakování na 2.písemnou práci
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
Slovní úlohy I. – o pohybu a řešené soustavami rovnic - procvičování
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Jan Podlena Autor: Mgr. Jan Podlena TROJÚHELNÍKY V PRAXI Zkus vyjmenovat další předměty nebo objekty z běžného života, které mají tvar trojúhelníka?

Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika a Co už víš o trojúhelnících? B C c A b vcvc vbvb vava OBVOD = doplň vzorec a okomentuj ho OBSAH = doplň vzorec a okomentuj ho Názvy trojúhelníků podle velikosti vnitřních úhlů: načrtni všechny možnosti a pojmenuj je Názvy trojúhelníků podle velikosti stran: načrtni všechny možnosti a pojmenuj je Jak se nazývají úsečky v a, v b, v c ?

Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Slovní úlohy z praxe – řešený příklad Štít domu tvaru rovnoramenného trojúhelníka, má délku podstavy 15 metrů. Výška štítu je 350 cm. Kolik dvoukilových nádob s fasádní barvou je minimálně třeba na natření štítu, jestliže na každých 10 m 2 plochy je spotřeba 3 kg barvy? Náčrtek: Na natření štítu domu jsou potřeba minimálně 4 nádoby s fasádní barvou.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Slovní úlohy z praxe – řeš samostatně, ve dvojici nebo ve skupině 1. Park ve městě, který má tvar trojúhelníka je obehnán ze všech stran živým plotem. a) Jak dlouhý je živý plot? b) Kolik m 2 je výměra tohoto parku? c) Zjisti, zda by se do tohoto parku vešlo čtvercové dětské hřiště s plochou 64 m 2 a pokud ano, tak kolik procent plochy parku by zabralo? Všechny potřebné rozměry zjistíš na přiložené mapce, převeď je pomocí měřítka mapy na skutečné vzdálenosti (délka červené úsečky na mapě odpovídá vzdálenosti 30 metrů). 30 m ▬▬

Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Slovní úlohy z praxe – řeš samostatně, ve dvojici nebo ve skupině 2. Bermudský trojúhelník je část Atlantského oceánu, resp. Sargasového moře, která je obestřena záhadami, např. mizením lodí, letadel a jejich posádek beze stop. Toto území je vymezeno třemi zeměpisnými místy: městem Miami na poloostrově Florida, souostrovím Bermudy a městem San Juan na ostrově Portoriko. a) S pomocí atlasu světa spočítej o jak velké území v km 2 se přibližně jedná. b) Kolik procent plochy Atlantského oceánu trojúhelník zaujímá? (Atlantik bez okrajových moří má přibližně 82,4 milionu km 2 ) c) Za kolik hodin bychom obletěli letadlem typu Cessna (obrázek vlevo dole) trasu po hranici Bermudského trojúhelníka, jehož průměrná cestovní rychlost je 220 km/h? Let 19

Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Slovní úlohy z praxe – řeš ve dvojici nebo ve skupině 3. Dopravní značka „Dej přednost v jízdě“ má tvar rovnostranného trojúhelníka. Uvnitř značky je bílý rovnostranný trojúhelník. Firma, která značky vyrábí nátěry reflexními barvami potřebuje poradit kolik kilogramů červené a bílé barvy a kolik metrů okrajové lišty, která značku ze všech stran lemuje má nakoupit, aby mohla vyrobit zakázku ministerstva dopravy na 350 tisíc takovýchto značek. Na 1 cm 2 plochy je potřeba 0,2 gramu nátěru bílé barvy a 0,25 g červené barvy. a) Kolik je minimálně potřeba kilogramů bílé barvy? b) Kolik je minimálně potřeba kilogramů červené barvy? c) Kolik bude stát nákup obou barev, jestliže kilogram bílé barvy stojí 1050 Kč a červené 1120 Kč? d) Kolik metrů okrajové lišty bude třeba pro všechny značky? e) Jaká bude částka za lišty, jestliže 1 metr stojí 75 korun? 70 cm 470 mm

circumference Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Najdi k českým slovům odpovídající anglické výrazy. equilateral isosceles trojúhelník rovnoramenný rovnostranný vzorec obvod obsah area formula triangle

Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Procvičení ÚKOL PRO SKUPINU: VE SKUPINĚ ZKUSTE VYMYSLET A PŘIPRAVIT ZADÁNÍ JEDNÉ PRAKTICKÉ SLOVNÍ ÚLOHY ZE ŽIVOTA NA OBVOD NEBO OBSAH TROJÚHELNÍKA PRO VAŠE SPOLUŽÁKY. VE SKUPINĚ ZKUSTE VYMYSLET A PŘIPRAVIT ZADÁNÍ JEDNÉ PRAKTICKÉ SLOVNÍ ÚLOHY ZE ŽIVOTA NA OBVOD NEBO OBSAH TROJÚHELNÍKA PRO VAŠE SPOLUŽÁKY. ZADEJTE JI SPOLUŽÁKŮM ZADEJTE JI SPOLUŽÁKŮM ZKONTROLUJTE ŘEŠENÍ ZKONTROLUJTE ŘEŠENÍ VYHODNOŤTE CELOU AKTIVITU VYHODNOŤTE CELOU AKTIVITU

Použité zdroje: objekt z microsoft.klipartu Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika