Metodika výzkumu kořenů a AM symbiózy: vybrané články Petr Šmilauer.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Analýza experimentu pro robustní návrh
Advertisements

Ideový závěr Co si mám z přednášky odnést (+ komentáře k užití statistiky v biologii)
Metodika výzkumu kořenů: vybrané články Petr Šmilauer.
Metodika výzkumu AM symbiózy vybrané články Petr Šmilauer.
Metodika výzkumu kořenů a AM symbiózy – vybrané články Petr Šmilauer.
Arbuskulární mykorrhiza
Arbuskulární mykorrhiza
Skupina ekologie populací a společenstev
Semenná banka Anna Vlachovská.
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin 5: Experimenty testující selekční výhody cirkadiánních rytmů.
Optimalizace v simulačním modelování. Obecně o optimalizaci  Optimalizovat znamená maximalizovat nebo minimalizovat parametrech (např. počet obslužných.
Testování závislosti kvalitativních znaků
Diskrétní rozdělení a jejich použití
Biologická diverzita a Indexy biodiverzity
Obecný lineární model Analýza kovariance Nelineární modely
Lokální adaptace a fenotypová plasticita
Péče o biodiverzitu Jan Plesník Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Praha
Péče o biodiverzitu Jan Plesník
KUKUŘICE, SILÁŽ Ing. Petra Náměstková.
Filip Kolář Procesy v malých populacích. Ohrožené malé populace „Demografické“ faktory malý počet jedinců (schránek na geny, partnerů,...) Stochastické.
Data s diskrétním rozdělením
„Divně“ se živící vyšší rostliny
Diverzita a fungování ekosystémů Lepším fungováním myslíme: Mají větší produktivitu Jsou schopny lépe zachycovat živiny Lépe zajišťují ekosystémové funkce.
Testy významnosti Karel Mach. Princip (podstata): Potvrzení H O Vyvrácení H O →přijmutí H 1 (H A ) Ptáme se:  1.) Pochází zkoumaný výběr (jeho x, s 2.
Adaptivní preference pro délku nohou u potenciálního partnera
Vliv zdánlivé kompetice o sdíleného parazitoida na koexistenci hostitelských populací M. B. Bonsall, Michael P. Hassell, 1999: Parasitoid-mediated effects:
Jak si rostliny pomáhají... tlak herbivorů a „nurse plant“
Lineární regrese.
Kontingenční tabulky.
Diverzita a fungování společenstev Ondřej Mudrák.
Práce s výsledky statistických studií
RYCHLOST PROUDU A LARVY PAKOMÁRŮ: DVĚ ŘEKY A DVA EFEKTY Vít Syrovátka & Karel Brabec Ústav botaniky a zoologie Masarykova Univerzita GOCE-CT
Ekologie invazních druhů rostlin pracovní skupina zahrnující projekty studentů všech úrovní vysokoškolského studia propojení na další skupiny a projekty.
ČBL 4: Species-pool hypotéza Jedna ze základních otázek ekologie: Proč žije v různých společenstvech/v různých oblastech různý počet druhů?
ZDROJ látky, z nichž jsou složena těla, energie která pohání životní činnost a místa nebo prostory k prožívání životních cyklů ESENCIÁLNÍ ZDROJE nejsou.
Kompetice rostlin.
Dokáže mykorhiza ovlivnit vztahy mezi rostlinami? autor: Tomáš Zíbar.
Species abundance patterns Jan Klečka. Typy modelů (nejedná se o úplný výčet) 1) Statistické modely Log-series (Fisher et al. 1943) Log-normal (Preston.
Poloparazitické rostliny a společentsva Jakub Těšitel Melampyrum nemorosum a jeho společenstvo – Čertoryje,
Kompetice rostlin.
Vývoj terciárního vzdělávání
Společenstva vířníků (Rotifera) v různých typech tůní Daniel Vařecha.
Gradientová analýza II
Prostorová struktura – její role ve společenstvu a vliv na interakce mezi druhy.
Populační dynamiky a kompetice u hmyzu obývajícího dočasný mikrohabitat František Sládeček.
Alokace asimilátů (Source-sink) Základy růstové analýzy
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
Kyselý déšť a kůrovec na Šumavě Filip Oulehle, Tomáš Chuman, Jakub Hruška, Vladimír Majer, Jiří Kopáček.
Vliv arbuskulární mykorhizní symbiózy (AMS) na složení rostlinného společenstva Kateřina Štajerová.
Gender Pay Gap a jeho determinanty s využitím dat EU-SILC 2005 PhDr. Martina Mysíková IES FSV UK ČSÚ.
Vliv a význam bezobratlých v systémech intenzivního chovu ryb Lukáš Mareš Tento výzkum je podpořen interním grantovým projektem č. IP 12_2016.
Testování hypotéz Testování hypotéz o rozdílu průměrů  t-test pro nezávislé výběry  t-test pro závislé výběry.
Možnosti biostatistiky RNDr. Karel Hrach, Ph.D. Ústav zdravotnických studií UJEP Biomedicínský výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích ( )
Generativní rozmnožování: dispersal, klíčení, přežívání semenáčků.
Arbuskulární mykorrhiza Základní informace Ekologický význam Metody studia.
Sledujeme (např.): Chceme prokázat: závisí plat na dosaženém vzdělání? závisí plat na dosaženém vzdělání? je u všech čtyř strojů délka výlisků srov- natelná.
METODY VYHODNOCENÍ VLIVU EROZE ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY NA EUTROFIZACI VODNÍCH ÚTVARŮ Ing. Barbora Jáchymová, doc. Ing. Josef Krása, Ph.D. PRŮMYSLOVÁ EKOLOGIE 2016.
Role mykorhizních symbióz v minerální výživě rostlin
Název prezentace (DUMu):
Testování hypotéz párový test
Mikrobiální oživení zeminy po procesu termické desorpce
Principy geografického rozšíření mikroskopických řas
Funkční ekologie na katedře botaniky
Plant-soil feedback a jeho vliv na rostlinné společenstvo
ORDINÁLNÍ VELIČINY Měření variability ordinálních proměnných
Statistika a výpočetní technika
Plant-soil feedback.
Základy statistiky.
Transkript prezentace:

Metodika výzkumu kořenů a AM symbiózy: vybrané články Petr Šmilauer

Tragedy of the commons as a result of root competition M. Gersani et al. 2001, Journal of Ecology Tragedy of the commons Rozpoznání sebe sama Experimentální uspořádání: dvě varianty kontejnerů, v obou kombinace owners a sharing Sdílející jedinci vytvořili větší množství podzemní biomasy a investovali méně do reprodukce, v obou variantách

Plant kin recognition enhances abundance of symbiotic mycorrhizal partner A.L. File et al. (2012), PLOS One Sdílené zdroje inspirují k podvádění. Je dobré se podívat, s kým sdílíte Semenáčky / mladí jedinci Ambrosia artemisifolia byli pěstováni v párech či skupinách lišících se příbuzností jedinců („social environment“), inokulováni AMF (nebo ne) a bez či s přídavkem P do substrátu Byl zjišťován vliv na rostliny, ale i na AM symbiózu: arbuskuly a hyfy, počet lézí (zranění) na kořenech; u juvenilů také délka mimokořenového mycelia AMF vytvořily větší infekci hyfální i arbuskulární v kombinacích sourozenců než při kombinaci cizích jedinců Obdobně tomu bylo i u juvenilních jedinců i u EM mycelia Mykorrhizní rostliny měly méně lézí, výraznější u sourozenců

Does pattern of soil resource heterogeneity determine plant community structure? D.K. Wijesinghe et al. 2005, Journal of Ecology Experimentální studie vlivu heterogenity živin na rostlinné společenstvo jako celek i na populace jednotlivých druhů Syntetické (vyseté) společenstvo obsahovalo druhy různorodé v ekologické strategii, přesto se ale mohou potkat – celkem 20 bylinných druhů, shodné množství semínek Substrát obohacován v jednotlivých variantách tabletami Phostrogen-u (slow release) – ve všech stejné množství, ale s odlišnou distribucí v prostoru i čase. Každá z beden (50x50x10 cm) pomyslně rozdělena sítí 8x8 plošek HOM každá ploška 1 tabletu na začátku sezóny; HET50 polovina plošek 1 tabletu 2x za sezónu – náhodně HET25 čtvrtina plošek 1 tabletu 4x za sezónu – náhodně U HETxx byly varianty P (predictable) a U (unpredictable), pro první z nich znáhodňováno vždy jen jednou za sezónu

Does pattern of soil resource heterogeneity determine plant community structure (cntd.) Celková biomasa, podzemní biomasa a R/S poměr rostly od HOM k HET25 variantě; neprůkazný efekt předvídatelnosti; podzemní biomasa u HET25 byla o 70% vyšší než u HOM Druhová bohatost ani diverzita se ale významně nelišily Zajímavý je zjištěný vliv na biomasu kolonizujících druhů Další zajímavostí je vliv na početnost populací některých druhů – Festuca ovina, Galium verum, Plantago lanceolata Byl zjištěn i vliv na celkové složení společenstva, nicméně asi díky nevhodně zvolené metodice vyhodnocení nebyl tento vliv jednoznačně prokázán Základním nedostatkem při interpretaci výsledků je absence rozlišení druhů v podzemní biomase

Root foraging for patchy resources in eight herbaceous plant species T.K. Rajaniemi & H.L. Reynolds 2004, Oecologia Root foraging má více aspektů: scale, precision, rate; tradeoff V této studii byly zkoumány všechny tři, některé i dvěma způsoby (scale – biomasa i délka kořenů, rate – doba dosažení zdroje i pozorované prodlužování kořenů), pro osm druhů (4 nativní + 4 invazní) opuštěných polí Speciálně upravené květináče – obohacený vs. kontrolní patch, na dvou různých vzdálenostech, okénka Rozdíly mezi druhy ve všech aspektech Nebyl pozorován žádný trade-off: scale a precision byly silně pozitivně korelovány; pozitivní korelace i pro scale – rate Rozdíl nativních a zavlečených druhů v korelaci mezi znaky Implikace pro symetrii resp. asymetrii kompetice v podzemí

Root system architecture determines fitness in an Arabidopsis mutant in competition for immobile phosphate ions but not for nitrate ions A.H. Fitter et al. 2002, Proceed. Royal Society London, B Srovnáván normální typ A.t. a mutant axr4, produkující méně laterálních kořenů. Laboratorní plus terénní pokus Pokus 1: kompetiční experiment: 2 typy (+monokultury) x 2 denzity (2 vs 8 rostlin na květináč) x 2 hladiny P x 2 hladiny N, všechny kombinace s 6 opakováními Pouze densita a N měly (hlavní) efekt na kompetiční schopnost dvou typů. Nalezena interakce mezi P a druhem: nízká koncentrace P výrazněji postihla axr4 Pokus 2: směs obou typů vyseta do sítě ploch s 3x3 faktoriální kombinací dostupnosti N a P. Kvantifikována vyprodukovaná semínka. Podíl typu axr4 mezi semínky v průměru 39%, ale zvyšoval se s rostoucí dostupností P

Studie vztahu 4 druhů rostlin (Anthoxanthum, Panicum, Allium, Plantago) a jednotlivých taxonů AM hub (neizolovány) – kombinace skleníku a terénu (plocha 5x15 m) Specificita vztahu v terénu studována třemi způsoby: –trap cultures se Sorghum (hlína a kořeny od jedinců 4 druhů rostlin) –transplant trap cultures (jedinci 4 druhů přesazeni do steril. substrátu) –kolekce spór zpod jedinců v terénu Výše uvedené pozorování doplněno experimentem – terénní inokulum smícháno s pískem, jednotlivě pěstovány čtyři hostitelské druhy x 7 genotypů od každého Nalezeno 23 druhů AM hub; prostorová variabilita, rozdíly mezi hostiteli. Slabá, průkazná shoda mezi pokusem a terénem Host-dependent sporulation and species diversity of arbuscular mycorrhizal fungi in a mown grassland J.D. Bever et al. 1996, Journal of Ecology

Mycorrhizal fungal diversity determines plant biodiversity, ecosystem variability and productivity M.G.A. van der Heijden et al. 1998, Nature Pokus 1: skleník: 48 microcosms (27x17cm), 70 semenáčků 11 druhů v každém: 0, 4 druhy AMF + směs. Během dvou sezón zjišťována nadzemní biomasa jednotlivých druhů rostlin Velká závislost na AMF, specificita, malý vliv na dominanty, negativní na Carex flacca Pokus 2: zahradní, macrocosms (100x75 cm), vyseto 15 nejčastějších druhů opuštěných polí (po 100 sem.), treatment: inokulát s 0, 1, 2, 4, 8 a 14 AMF izoláty, náhodně vybírány z nabídky (pool-u) 23 izolátů Diverzita, produktivita nadzemní i podzemní, množství vytvořených AMF hyf a účinnost čerpání P stoupaly s rostoucí diverzitou AMF symbiontů

Mycorrhizal networks: common goods of plants shared under unequal terms of trade F. Walder et al. 2012, Plant Physiology Jak se dva druhy rostlin, propojené CMN, podílejí na nákladech a jak jsou mezi ně rozděleny zisky? Výdaje v C měřeny biomasou mycelia, příjmy P a N pomocí radioisotopů: omezeno na příjem houbou pomocí prostorové izolace kompartmenty Podíl na nákladech odhadnut pomocí  13 C buď z veškerého uhlíku nebo z C v AMF-specifické PLFA Přítomnost CMN prospěla lnu, trochu i čiroku, AMF snížily nesymetričnost kompetice. Proti jednodruhové kombinaci si výrazně „pomohl“ len, čirok „utrpěl“ jen trochu Čirok hradil větší část nákladů, odměna byla pro jeden druh AMF malá, u druhého bylo rozdělení více symetrické