Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průzkum v azylových domech
Advertisements

Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Heterogenita nádorové buněčné populace v diagnostice a léčení
Darja Hrabánková Navrátilová
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Projekt EPP-ED Riziko při poskytování zdravotní péče – politika WHO
V ZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Praktika z farmakokinetiky MUDr, P. Potměšil, PhD.
IMMUBLEND.
3.ročník technické lyceum
úvod do farmakologie co je to farmakologie
Biologická léčba v centRech se Zvláštní smlouvou MUDr
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
SPECIFIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
Nozokomiální nákazy.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
XIX.den profesora Vladimíra Staška Onkologie 21. století
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. CzechHTA, České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství, Kladno Využití.
AKČNÍ PLÁN KVALITY A BEZPEČNOSTI ZDRAVOTNÍ PÉČE NA OBDOBÍ 2010–2012.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK.
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Jak se kontrolují léky a jejich testy před příchodem na (český) trh? PharmDr. Josef Suchopár Praha,
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP SÚKL.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Biologická léčba Hradec Králové, 16. dubna Mgr. Jakub Dvořáček, AIFP.
Vývoj a současná spotřeba psychofarmak v České republice Doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D. Komise pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv ČLS JEP
Strategie transformace psychiatrické péče – v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR,
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA Úvod do problematiky, dosažené výsledky Josef Vymazal.
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY V INDIKACI A PŘI VYKAZOVÁNÍ VÝKONŮ ODB
Financování inovativní léčby, příležitosti a limity
Přínosy inovativní léčby seminář
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Státní ústav pro kontrolu léčiv
„Vyplatí“ se nákladná léčba z pohledu sociálních rozpočtů?
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Budoucí trendy v léčbě CHOPN
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Boj o pacienta, boj o peníze
Máme se bát biosimilars?
Přínosy inovací ve zdravotnictví
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
„Stárnutí populace – analýza nákladů zdravotního a sociálního systému“
Imunologie seminář 1 Imunologie seminář 1 J. Ochotná
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Poruchy mechanizmů imunity
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD. Hradec Králové, 16. dubna 2014

Klasická versus biologická léčiva Klasické léky Léky o malých molekulách. Vyrábějí se chemickou syntézou/izolací. Biologické léky Velké, složité molekuly, nejčastěji proteiny. Vyrábějí se pomocí živých organismů/buněk. Často jsou velmi podobné/shodné s molekulami lidského těla. Dokáží velmi přesně zasáhnout centrum nemoci. Lze je využít k léčbě dříve obtížně léčitelných chorob.

Vývoj a výroba biologických léčiv Vývoj biologika trvá 10 – 15 let, stojí přes 30 miliard korun. Léky podléhají přísnému procesu schvalování, prokazování účinnosti a bezpečnosti. Biologika řízeně vyrábějí buňky, do nichž byla vložena genetická informace uložená v DNA. První lék vyrobený biotechnologických postupem byl inzulin (v roce 1978). Objev biotechnologické výroby léčiv, resp. monoklonálních protilátek, byl v roce 1984 oceněn Nobelovou cenou.

Specifický účinek biologik Specifikem biologik je přesné zacílení na centrum nemoci (např. na nádorové buňky). Biologika dokáží označit choroboplodné buňky ke zničení imunitním systémem pacienta. Umí zabránit růstu a množení buněk, které onemocnění způsobují. Dokáží dodat další lék přímo do center onemocnění, což zvyšuje úspěšnost léčby.

Rozdíl pro pacienta Léky jsou vždy užívány pod dohledem odborníků ve specializovaných centrech. Jedná se o cílenou personalizovanou léčbu, která je vždy vybírána na míru pacientovi i chorobě. Před podáním absolvuje pacient podrobná vyšetření. Biologické léky jsou podávány téměř výhradně injekčně. Znalost základních vlastností léku a jeho účinku pomáhá pacientům léčbu správně zvládat. To se odráží v lepších léčebných výsledcích i menším riziku než. účinků.

Biologická léčba v rukou lékaře Biologické léky mohou předepisovat pouze lékaři ve specializovaných centrech (taxativní výčet klinik). Každé rozhodnutí o případné změně stávající léčby konkrétním biologikem za jiné by mělo záviset pouze na lékařích, kteří dané léky předepisují. Součástí léčby je nejen předepisování přípravků a sledování pacienta, ale také vedení speciálních registrů.

Příklad nemocí léčených biologickými léky Nádorová onemocnění Artritida Diabetes Anémie Lupénka Roztroušená skleróza Hepatitida Oční onemocnění A celá řada dalších Léky ve vývoji: nádorová onemocnění

Budoucnost biologické léčby Zdroj: PhRMA, 2013

Biosimilars Biosimilars jsou léčiva podobná, nikoliv shodná s původním biologickým lékem. Biosimilars není automaticky terapeuticky zaměnitelné s originálním biologickým lékem. Komplikovaný vývoj a výroba biologik způsobuje, že i malá změna procesu u biosimilars může způsobit, že vznikne zcela jiný lék. Biosimilars procházejí před vstupem na trh kratším nebo zjednodušeným klinickým hodnocením.

Náklady na léčbu biologickými přípravky Biologická léčba bývá dražší než léčba klasickými léčivy. Důvodem jsou mj. výrazně vyšší náklady na vývoj, náročnější a složitější testování, povaha přípravků a vyšší náklady po uvedení na trh v podobě skladování a transportu. Biologika jsou přesto nákladově výhodná a v mnoha případech dokáží finance ušetřit, a to v rovině přímých i nepřímých nákladů: Šetření v oblasti přímých nákladů: zkrácení hospitalizace, snížení počtu chirurgických výkonů, snížení nákladů na následnou léčbu,... Šetření v oblasti nepřímých nákladů: zrychlení návratu pacienta do pracovního procesu, snížení nákladů na pracovní neschopnost, snížení nákladů v oblasti sociální podpory a příspěvků na péči, snížení nákladů na neformální a ošetřovatelskou péči,...

Děkuji za pozornost