Transatlantická dohoda o obchodu a investicích mezi EU a USA – kdo na ní získá víc? 27.11.2013 Ing. Ludmila Štěrbová, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Advertisements

SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA EU červenec 2007
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
OBCHODNÍ POLITIKA EU Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Obchodní politika EU - podpora českým exportérům Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A27 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníprosinec2012.
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Mezinárodní ekonomické právo 1.
Mezinárodní ekonomické právo (5) – mez. investice
Integrační procesy v ekonomice
Mezinárodní ekonomické právo 2. – mez.obchod
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
EXPORT MIMO EU, jak na to? Strategie přístupu na trh Ing. Andrea Heverlová, MBA 16. září 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Mezinárodní ekonomické právo 3. – WTO
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Vazby ČR a EU na světovou ekonomiku
Hospodářské vztahy mezi EU a USA
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 5. Světová ekonomikaOPF2 1) Měření světového obchodu 2) Tendence ve světovém obchodě 3) Světové ceny 4) Obchodní.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Společná obchodní politika EU
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Mezinárodní obchodní instituce Vznik mnohostranného obchodního systému světová válka světová válka neexistuje mezinárodní plán poválečné.
Mezinárodní ochrana duševního vlastnictví
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
PŘEDNÁŠKA Č. 3 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA ES - ZÁKLAD PRÁVNÍ ÚPRAVY MO.
Fáze ekonomické integrace
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
WTO – HLAVNÍ AKTÉR SVĚTOVÉHO OBCHODU
1 IV. POLITICKÁ EKONOMIE OBCHODNÍ POLITIKY. 2 Volný obchod – úvod úplně volný obchod – pár zemí (Hongkong) není dokonalý, ale lepší než jiné politiky.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právo hospodářské soutěže
PŘEDNÁŠKA Č. 3 GATT 1994 DOHODY NAVAZUJÍCÍ NA GATT 1994.
OCHRANA INVESTIC A TRANSFERU KAPITÁLU systém garancí mezinárodně právního charakteru zaručujících investorům bezpečné a vhodné podmínky pro jejich investice.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Právo mezinárodního obchodu  Úvod – systematika mez.obchodních vztahů, roviny úpravy  Mezinárodní ekonomické právo (mez.organizace, WTO, rozbor GATT)
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA ES - ZÁKLAD PRÁVNÍ ÚPRAVY MO.
Mezinárodní právo obchodní, prof. N. Rozehnalová MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBCHODNÍ PŘEDNÁŠKA Č. 1.
Mezinárodně právní úprava hospodářské spolupráce s Kanadou a USA.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec Seminář 2016.
Aspekty hromadné žaloby z pohledu evropského a mezinárodního práva a Prezentace možnosti zahájení rozhodčích řízení na základě bilaterálních dohod o vzájemné.
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Společná obchodní politika
EU v ekonomických vztazích
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Právo mezinárodního obchodu
Fáze ekonomické integrace
Právo mezinárodního obchodu
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ
Teritoriální setkání Island (ICC, )
Mezinárodní ekonomická integrace
Transkript prezentace:

Transatlantická dohoda o obchodu a investicích mezi EU a USA – kdo na ní získá víc? Ing. Ludmila Štěrbová, CSc.

Globální rámec Transatlantického obchodního a investičního partnerství Mezinárodní pravidla obchodu a pravidla pro investice Regionalismus a multilateralismus Dohoda ve Společné obchodní politice EU a obchodní politice USA Systém obchodních dohod EU Systém obchodních dohod USA Témata dohody 2

Obchodní pravidla: dohoda o obchodních preferencích Výjimka z doložky nejvyšších výhod jako základní součásti nediskriminace v mnohostranném obchodním systému (dohody Světové obchodní organizace, WTO) Všeobecná dohoda o clech a obchodu GATT, článek XXIV Všeobecná dohoda o službách GATS, článek V (Pozn.: dohoda O obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví TRIPS výjimku z MFN neumožňuje) 3 Výjimku umožňují:

Terminologie  V dohodě GATT: regionální obchodní dohody zahrnující dohody o volném obchodu a celní unie  V dohodě GATS: dohody o ekonomické integraci  V literatuře : dohody o volném obchodu, bilaterální preferenční obchodní dohody, integrační dohody, … 4

Podmínky regionálních obchodních dohod Reciproční preference, co nejhlubší snížení vzájemných obchodních překážek Pokryjí v zásadě všechen vzájemný obchod Nezvýší obchodní překážky pro třetí země ani míru diskriminace Notifikovány ve WTO, již při zahájení jednání oznámení (platí pro členy) 5

(Mezinárodní) pravidla pro investice komplexně neexistují část pravidel: průřezově dohody WTO, zejména dohoda GATS pokusy: OECD (MAI), WTO, OSN mezinárodní investiční systém tvořen bilaterálními investičními dohodami (a dohodami o zamezení dvojímu zdanění)

Regionalismus - multilateralismus Mnohostranná pravidla obchodu: liberalizační kolo jednání (DDA), ? Nárůst preferenčních obchodních dohod – od 1995 – v souvislosti s potížemi mnohostranných jednání – zahrnutí i jiných oblastí než zboží a služby – odhadem kolem 400 dohod

Zakreslení regionálních obchodních dohod do mapy světa – Spaghetti Bowl Effect 8 Bhagwati, J.: Termites in the Trading System, 2006

Státy podle počtu uzavřených regionálních obchodních dohod

Společná obchodní politika EU Výlučné externí a interní kompetence –Ochrana jednotného trhu EU –Obchodní (a investiční) dohody se třetími zeměmi Oblasti –Obchod zbožím, službami, obchodní aspekty práv k duševnímu vlastnictví, investice (nově od ) 10

Společná obchodní politika EU „Nová generace“ obchodních dohod: Global Europe – Competing in the World, 2006  strategie pro otevření zahraničních trhů podnikům z EU  cíl: vytvořit rámec pro odstraňování tarifních a netarifních překážek obchodu (zboží, služby, práva k duševnímu vlastnictví, investice) a zároveň poskytnout informace o podmínkách přístupu na jednotlivé zahraniční trhy  výsledek: prohloubení pravidel, především v oblastech, které jsou ovlivněny ostatními politikami EU (práva k duševnímu vlastnictví, služby, investice, veřejné zakázky a hospodářská soutěž). 11

Dohody EU sjednané a vyjednávané © Ludmila Štěrbová

Společná investiční politika EU SOP = uzavření harmonizačních snah vzhledem k investiční regulaci EU plynoucí ze závazků vůči třetím zemím Cíl: sjednotit investiční pravidla a investiční legislativu na trhu EU Evropská mezinárodní investiční politika (2010), vzor Evropské investiční dohody SIP: fakticky prozatím neexistuje – více než 1200 investičních smluv členských států EU se třetími zeměmi - Nařízení o přechodném uspořádání ohledně bilaterálních investičních smluv uzavřených členskými státy EU se třetími zeměmi (grandfathering, 2012) Další závazky pro ČS EU (kromě BITs): – z investičních částí dohod o volném obchodu – respektování doporučení i některých nezávazných směrnic mezinárodních organizací 13

Obchodní a investiční politika USA USTR: cíl dohod: vytvářet příležitosti pro Američany a zajistit růst ekonomiky  Dohody o volném obchodu: širší co do rozsahu a silnější co do pravidel než dohody WTO  Obchodní a investiční rámcové dohody: rámec pro diskusi a řešení obchodních a investičních témat mezi vládami v časném stadiu  Bilaterální investiční smlouvy (BITs): ochrana soukromých investic, rozvoj tržně orientovaných politik v partnerských zemích a podpora exportu USA 14

Dohody USA (20 států)

Možné směry liberalizace obchodních a investičních vztahů USA – EU v TTIP Zboží: pokles tarifů, ale vzhledem k již nízkému tarifnímu zatížení (MFN) budou dopady diferencované podle produktů, ale celkově mají menší význam, zájem obou stran Technická regulace: uznávání shody a certifikací, velmi významné z hlediska snížení transakčních nákladů obchodu, zájem obou stran Sanitární a fytosanitární regulace – problematické, zájem USA Služby: otevření některých sektorů, např. jako telekomunikace, doprava, bankovnictví, energetické a environmentální služby - velmi významné, zájem obou stran Práva k duševnímu vlastnictví – silnější ochrana autorských práv (ACTA), zeměpisná označení – zájem obou stran Veřejné zakázky –problematické dosažení zájmů EU (rozdíl v pravidlech na federální a státní úrovni v USA), zájem EU Pracovní standardy –problematická oblast, zájem USA 16

Průměrné aplikované celní sazby

Očekávání ze strany EU Zvýšení exportu z EU do USA až o 28% Otevření sektorů služeb, zejména finančních Uznávání shody – odstranění netarifních regulačních překážek obchodu Silná ochrana a vynucení autorských práv, prodloužení tzv. dodatečné patentové ochrany pro léčiva, ochrana evropských zeměpisných označení Investiční část – nahradí investiční smlouvy jednotlivých ČS s USA (mělo by dojít k oslabení nevýhodných ustanovení, např. smlouva ČR-USA) Řešení sporů – snížení počtu obchodních sporů ve WTO 20

Děkuji za pozornost. 21