Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: Mluvnické kategorie podstatných jmen Název sady: VY_32_Inovace12.1.12 Český jazyk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Advertisements

EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
PSANÍ –I / -Y V KONCOVKÁCH PODSTATNÝCH JMEN PODLE VZORŮ
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU MUŽSKÉHO
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Číslo v digitálním archivu školy
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN
PODSTATNÁ JMÉNA ( Český jazyk - 8. ročník )
PODSTATNÁ JMÉNA ( ČESKÝ JAZYK - 8. ROČNÍK )
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Skloňování podstatných jmen rodu mužského
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Číslo v digitálním archivu školy
Hrátky s češtinou.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Číslo v digitálním archivu školy
Gramatika Podstatná jména II
Podstatná jména - opakování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Podstatná jména Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Podstatná jména.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Podstatná jména rodu mužského - vzory
Podstatná jména rodu mužského životného
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
PODSTATNÁ JMÉNA Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIVLASTŇOVACÍ:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY _32_INOVACE_320_Podstatná jména AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM:
Skloňování podstatných jmen rodu mužského
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vzory podstatných jmen ( rod mužský, ženský, střední )
BUĎTE POZORNÍ, AŤ SI TOHO ZAPAMATUJETE CO NEJVÍC..
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Zájmena 4 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Přídavná jména Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Podstatná jména – pád, číslo, rod Název sady: Český jazyk 4.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Zájmena 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_01_JMÉNA,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Číslovky 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
 PÁN rod mužský životný  HRAD rod mužský neživotný  MUŽ rod mužský životný  STROJ rod mužský neživotný.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Skloňování podstatných jmen
Vzory podstatných jmen ( rod mužský, ženský, střední )
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Podstatná jména Bc. K. Matějková.
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
Koncovky podstatných jmen
Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Psaní i/y v koncovkách podstatných jmen
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_17 _Vzory podstatných jmen rodu ženského, žena, růže Autor: Regina Byrtusová Předmět: Český jazyk Třída: 4., 5. ročník Šablona.
Podstatná jména Opakování
Vzory podstatných jmen rodu mužského
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_ČESKÝ JAZYK
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
PODSTATNÁ JMÉNA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_03
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
PODSTATNÁ JMÉNA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Skloňování podstatných jmen
Téma: Pravopis koncovek podstatných jmen
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: Mluvnické kategorie podstatných jmen Název sady: VY_32_Inovace Český jazyk 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál je určen žákům 6. ročníku. Jsou v něm zařazena cvičení k zopakování mluvnických kategorií podstatných jmen. Obsahuje animace.

Opakování a procvičování

Rod mužský Rod ženský Rod střední Vzory podstatných jmen nám pomáhají při psaní i/y v koncovce podstatného jména životný neživotný tvrdé měkké pán předseda muž soudce hrad stroj žena růže píseň kost město moře kuře stavení

předseda V 6. p. č. j. koncovka - ovi muž V 5. pádě č. j. se zakončení na –ec mění na - če soudce V 5. pádě č. j. se zakončení na -ce rovná tvaru 1. pádu ( -ce) pán, muž Ve 3. a 6. p. č. j. koncovka -ovi Pamatuj! chlap ec chlapče! soudce (pane) soudce!

 Chytrá horákyně  Co takhle svatba, princi?  Ať přiletí čáp, královno  Rozum a Štěstí  Princezna se zlatou hvězdou na čele  Princové jsou na draka  Tři oříšky pro Popelku  Hrátky s čertem

 pádčíslo rodvzor  horákyně1.jed.ženskýrůže  princi5.jed.mužskýmuž  čáp1.jed.mužskýpán  královno5.jed.ženskýžena  Rozum 1.jed.mužskýhrad  Štěstí1.jed.střednístavení  hvězdou 7.jed.ženskýžena  čele6.jed.středníměsto  draka4.jed.mužskýpán  oříšky 1.mn.mužskýhrad  Popelku4.jed.ženskýžena  čertem7.jed.mužskýpán

o Pán o Hrad o Muž o Stroj o Předseda o Soudce o Město o Moře o Kuře o Stavení o Žena o Růže o Píseň o Kost

o Pán - nováček o Hrad - nákyp o Muž - najímatel o Stroj – nůž o Předseda - nelida o Soudce - nástupce o Město - napajedlo o Moře - nebe o Kuře - nemluvně o Stavení - nadání o Žena - nevěsta o Růže - naděje o Píseň - nekázeň o Kost - namyšlenost

 V nové obuv-, do zim-, vysoké dom-, se stébl- slám-, do obil-, pro ps-, dvě otep- proutí, dovez oběd strýčkov-, na pol-, nedávej do jídla tolik sol-, kapky ros-, našemu dědov-, chodí o hol-, hluboké les-, tma jako v pytl-, lístek s mnoha jídl-, šla Nanynka do zel-, v Příbram-, do Ostrav-, na neb-, do škol-, panu král-, dostal novou rol-, v obchodě s jízdními kol-, ve skříni byli šatní mol-. Doplň vzor a i/y

 V nové obuvi (kost), do zimy (žena), vysoké domy (hrad), se stébly (město) slámy (žena), do obilí (stavení), pro psy (pán), dvě otepi (kost) proutí, dovez oběd strýčkovi (pán), na poli (moře), nedávej do jídla tolik soli (kost), kapky rosy (žena), našemu dědovi (předseda), chodí o holi (píseň), hluboké les (hrad), tma jako v pytli (stroj), lístek s mnoha jídly (město), šla Nanynka do zelí (stavení), v Příbrami (kost), do Ostravy (žena), na nebi (moře), do školy (žena), panu králi (muž), dostal novou roli (růže), v obchodě s jízdními koly (město), ve skříni byli šatní moli (pán).

 KRAUSOVÁ, Zdeňka; TERŠOVÁ, Renata. Český jazyk 6. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN   Obrázky z galerie Klipart