Příbuznost jazyků z hlediska vývoje Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické službyČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0535 Škola: Soukromá střední.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické službyČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Soukromá střední odborná škola Břeclav, s.r.o.,
Advertisements

Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Národní obrození Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o., Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Nauka o slovní.
{ Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk.
Literární v Ě DA MGR. MICHAL OBLOUK. -zkoumá krásnou literaturu, částečně i ústní lidovou slovesnost -jako soubor disciplín vznikla v 19. století, teoretické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_13_Česká.
SLOVNÍKY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_43 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 10 TEMA: Chemie 8 – Chemické.
Česká literatura 2. poloviny 19.století PŘEHLED.  50. léta 19.století: MÁJOVCI = DRUŽINA MÁJOVÁ:  uznávali K.H. Máchu, vydali almanach= sborník Máj.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_12:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: 20. století ve vážné.
Úvod do botaniky - vědní obory, vědci, systém Autor: Mgr. Jitka MaškováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_3_Vlastní a obecná jména Téma: 6A_ČJ7.roč.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
Základní škola Unhošť CZ.1.07/1.4.00/ Projekt MŠMT ČR
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_05 Název Karel Jaromír Erben Téma hodiny Autor.
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
Srovnávací a historická gramatika 19.století
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Hudba a tanec Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_17_HUDBA A TANEC Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Rukopisy Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 35 Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ÚTVARY ČESKÉHO JAZYKA A JAZYKOVÁ KULTURA
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Informatika 9. ročník (volitelný předmět)
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
ÚZEMNÍ DIFERENCIACE ČEŠTINY
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Hudební renesance v Čechách
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Tento materiál byl vytvořen  rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Starověké Řecko – Řecká vzdělanost a věda DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková
Májovci CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název a číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Regionální informace jako přidaná hodnota katalogu krajské knihovny
Národní obrození – 1. fáze
České národní obrození
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Střední škola obchodně technická s. r. o.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_10
Počátky slovesného umění
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 1. část Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Příbuznost jazyků z hlediska vývoje Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické službyČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Soukromá střední odborná škola Břeclav, s.r.o., Mládežnická 3, Břeclav Předmět: Český jazyk a literaturaRočník: 4. Tematický okruh: Příbuznost jazyků z hlediska vývojeTéma: Významné osobnosti české jazykovědy II Jméno autora: Mgr. Milan ZachodilDatum tvorby: Kód materiálu: OPVK_1.5_DUM_III/2_ČJL 1_ ZA_20 Soubor: VYSTUPY/VY_32_inovace_ČJL 1_ZA_20 Anotace: Materiál seznamuje žáky s významnými osobnostmi české jazykovědy od národního obrození do současnosti.

Významné osobnosti české jazykovědy v období národního obrození Josef Dobrovský ( ) – ačkoli nepsal česky a nevěřil v budoucnost českého jazyka, bývá řazen do české literatury, protože se na záchraně češtiny svými filologickými pracemi výrazně podílel. Nejvýznamnější spisy: Zevrubná mluvnice jazyka českého (psáno německy) Slovník německo-český (2dílný) Dějiny české řeči a literatury (psáno německy) Základy jazyka staroslověnského (psáno latinsky) František Martin Pelcl ( ) – první profesor češtiny na pražské univerzitě. Jeho nejvýznamnějším počinem bylo první vydání do té doby nepublikované Balbínovy Rozpravy na obranu jazyka slovanského obzvláště českého a vlastní dílo Zásady české mluvnice (psáno německy).

Významné osobnosti české jazykovědy v období národního obrození Josef Jungmann ( ) – do české kultury zasáhl jako překladatel krásné literatury, poezie i prózy, jako publicista, ale hlavně jako odborný bohemista na úseku české literární historie a knihopisu a na úseku českého jazyka, jeho stylistiky a lexikografie. Jeho životním dílem byl česko-německý slovník, který obsahuje četné nově vytvořené výrazy a výpůjčky (zvláště z polštiny, ruštiny, slovinštiny a srbochorvatštiny) a který následně kodifikoval a ustálil spisovný český jazyk. Nejdůležitější publikace: Rozmlouvání o jazyku českém Slovesnost Historie literatury české O počátku a proměnách pravopisu českého Slovník česko-německý (5dílný)

Významné osobnosti české jazykovědy v období národního obrození Antonín Jan Jungmann ( ) – mladší bratr Josefa Jungmanna. Sestavil české lékařské názvosloví. Antonín Marek ( ) – spolu- pracovník a celoživotní přítel Josefa Jungmanna. Vytvořil kompletní českou filozofickou terminologii. Jan Svatopluk Presl ( ) – profesor zoologie a mineralogie na univerzitě v Praze a jeden z nejvýznačnějších českých přírodovědců 19. století. Spoluzakládal českou odbornou terminologii mnoha vědních oborů, zejména pak v mineralogii, chemii, zoologii a botanice. Zavedl dvouslovné pojmenovávání anorganických sloučenin a rozlišování oxidačního čísla pomocí přípon.

Významné osobnosti české jazykovědy ve druhé polovině 19. století Jan Gebauer ( ) - spolu s T.G. Masarykem a Jaroslavem Gollem měl největší zásluhu na prokázání nepravosti Rukopisů královédvorského a zelenohorského, ačkoli byl zpočátku jejich zastáncem. Jeho nejvýznamnějším dílem je čtyřsvazková Historická mluvnice jazyka českého, Pravidla hledících k českému pravopisu a tvarosloví a nedokončený Slovník staročeský. František Bartoš ( ) - pedagog, jazykovědec, etnograf, významná osobnost moravské vzdělanosti a kultury druhé poloviny 19. století, organizátor vědeckého a národního života na Moravě, autor dosud jediného souborného moravského dialektologického slovníku (Dialektic- ký slovník moravský)

Významné osobnosti české jazykovědy ve 20. století Vilém Mathesius ( ) - český jazykovědec a literární historik, spoluzakladatel a jeden z nejvýznamnějších představitelů Pražského lingvistického kroužku (PLK). Zabýval se přede- vším gramatikou, fonologií a stylistikou angličtiny a češtiny a obecnou lingvistikou. Nejvýznamnější publikace: Čeština a obecný jazykozpyt Bohuslav Havránek ( ) - byl jedním ze zakládajících členů Pražského lingvistického kroužku a spolutvůrcem jeho jazykovědné teorie a metodologie. Od konce 2. světové války byl mezinárodně uznávanou vedoucí osobností české jazykovědné bohemistiky a slavistiky. Byl také spoluautorem Stručné mluvnice české pro střední školu a Pravidel českého pravopisu z r

Významné osobnosti české jazykovědy ve 20. století František Trávníček ( ) - věnoval hodně pozornosti otázkám jazykové správnosti a kultury, problémům vyučování mateřštině, otázkám ortoepie a pravopisu, české stylistice. Spoluautor Pravidel českého pravopisu z r Nejvýznamnější publikace: Úvod do české fonetiky Mluvnice spisovné češtiny Alois Jedlička ( ) - český bohemista, profesor českého jazyka na Univerzitě Karlově a redaktor časopisu Naše řeč. Spolu s Bohuslavem Havránkem je autorem Stručné mluvnice české a pokračovatelem díla Jana Gebauera a Františka Trávníčka.

Významné osobnosti české jazykovědy ve 20. století Vladimír Šmilauer ( ) - jeho hlavní badatelskou oblastí byla jazykovědná bohemistika a slovakistika, nauka o tvoření slov (spolu s etymologií a výkladem slov), syntax a především česká a slovanská toponomastika (nauka o místních jménech). Miloš Dokulil ( ) - v r se stal prvním předsedou nově obnoveného Pražského lingvistického kroužku. Uznání světové lingvistiky si získal především důkladně propracovanou a koncepčně přelomovou teorií tvoření slov. Hodně pozornosti věnoval otázkám spisovné normy češtiny a jazykové kultury.

Významné osobnosti české jazykovědy ve 20. století Jaromír Bělič ( ) - dialektolog, germanista, průkopník v sociolingvistice; spoluautor a redaktor řady učebnic českého jazyka, podílel se na přípravě Slovníku spisovného jazyka českého a Pravidel českého pravopisu z roku Autor prací o vývoji českých nářečí, o vývoji spisovné češtiny v 19. i 20. století, zajímal se o otázky obecné a hovorové češtiny, tzv. městské mluvy a o vztahy mezi češtinou a slovenštinou. Karel Hausenblas ( ) - zabýval se otázkami gramatické stavby jazyka, problematikou sémantiky, hlavně však stylistikou češtiny. Hodně pozornosti věnoval otázkám jazykové kultury, teorie překladu, ale také popularizaci jazykovědných poznatků a tvorbě učebnic českého jazyka.

Významné osobnosti současné české jazykovědy Marcela Grygerková (1960) - zkoumá současný český jazyk, zejména jeho mluvenou podobu. Znalkyně českých argotů a funkce argotismů v současné komunikaci. Tomáš Hoskovec (1960) - český jazykovědec, docent obecné lingvistiky a indoevropeistiky na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně a současný jednatel Pražského lingvistického kroužku. Ondřej Šefčík (1974) - v ědecky se věnuje fonologii, zvl. sanskrtu a češtiny, srovnávací indoevropské jazykovědě a etymologii (spoluautor týmového Etymologického slovníku staro- slověnštiny) a historii lingvistiky.

Otázky a úkoly 1. Kdo vydal Balbínovu obranu jazyka českého? 2. Který obrozenecký jazykovědec nevěřil v lepší budoucnost češtiny? 3. Kdo je autorem pětidílného česko-německého slovníku z 2. fáze národního obrození? 4. Který jazykovědec 2. poloviny 19. stol. měl největší zásluhu na prokázání nepravosti Rukopisů královédvorského a zelenohorského? 5. Kdo je autorem Stručné mluvnice české? 6. Kdo patří mezi významné osobnosti současné české jazykovědy? Odpovědi: 1.František Martin Pelcl. 2.Josef Dobrovský. 3.Josef Jungmann. 4. Jan Gebauer. 5. Bohuslav Havránek a Alois Jedlička. 6. Mj. Marcela Grygerková, Tomáš Hoskovec a Ondřej Ševčík.

Použitá literatura a další zdroje M. Čechová a kol.: Český jazyk pro 4. ročník SOŠ. SPN, Praha 2007 Mašková: Český jazyk – přehled středoškolského učiva. Petra Velanová-vyuka.cz, Třebíč 2006 M. Sochrová: Český jazyk v kostce. Fragment, Praha 2011 Radoslav Večerka: Biografickobibliografické medailonky českých lingvistů: bohemistů a slavistů. Linguistica ONLINE, Brno, Masarykova univerzita,