Právo sdružovací, kolektivní vyjednávání a sociální dialog v České republice Arnošt Blumentrit člen předsednictva OSD Subregionalní seminář MOP 16. – 17.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podporujeme Vaši budoucnost Bipartitní dialog v odvětvích.
Advertisements

CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
Dopad daňových reforem na vztah zaměstnavatel – zaměstnanec.
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
SPORT V ČESKÉ REPUBLICE OD ROKU 2012
PEČKY Václav Dřízhal ©2007 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 MANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ KOMUNIKACE,VYJEDNÁVÁNÍ.
Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
1 Sdružení řemesel a malých podniků ve stavebnictví (CAPEB) FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍHO DIALOGU Leden 2008 Seminář o sociálním dialogu 15. únor 2008 (na projektu.
Základ kvalitního vyjednávacího týmu = dobře vyškolený kolektivní vyjednavač 3 základní stavební kameny kvalitního vyškolení: 1.Odborné znalosti 2.Techniky.
Magyar Bányászati Szövetség Maďarský svaz důlního průmyslu 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR AKTIVNÍ MOTIVACE ŽÁKŮ ZŠ = JISTOTA PRO BUDOUCNOST ŘEMESEL OLOMOUC
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A17 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníprosinec.
Aktuální údaje NSK SR pro dopravu, logistiku, poštovní a doručovací služby Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Implementace NSK do personální praxe Stálá konference předsedů SR, Eva Novotná Tým PR NSK 2.
Kde se EHSV nachází? Postavení EHSV v rámci institucí EHSV Evropská komise Evropský parlament Rada.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
ODBORY Vypracoval: Viktor Vodrážka. Co to jsou odbory? Odbory jsou sdružení zaměstnanců, založená s cílem prosazovat jejich pracovní, hospodářské, politické,
Obnova vozového parku v České republice
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Představení kandidáta na místopředsedu OS
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Ruská federace x WTO a OECD
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu Praha, Ing.
Aktuální údaje NSK SR pro dopravu, logistiku, poštovní a doručovací služby Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Školení: vhodné fungování a zapojení nástrojů územních politik Ostrava,Hotel Brioni
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol na rok 2009.
Aktuální údaje NSK SR pro dopravu, logistiku, poštovní a doručovací služby Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Personální strategie mezinárodní firmy
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Medzinárodná konferencia 04. a , Hotel pod zámkom, Bojnice.
1 Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) – osa Mikrofinancování/sociální podnikání Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Peněžnictví v ČR – rozdělení ČSFR Zásadní význam mělo jednání I. řádného sjezdu OS v březnu 1993, který schválil nové organizační uspořádáni.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě na změny důchodového systému Posilování bipartitního dialogu (BIDI 2) Praha, Sekce vzdělávání.
#KonecLevnePrace. 1. Jaká je aktuální situace ve mzdách? 2. Co nám říká ekonomika? 3. Jaký požadujeme růst mezd pro rok 2017? 4. Naše další požadavky?
K RAJSKÁ RADA M ORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Zpráva o činnosti pro Krajskou konferenci Ostravě 20.října 2015.
9. Stát, politický systém, demokracie 10. Nástroje veřejné politiky Prameny: Dvořáková, Vladimíra – Kunc, Jiří Demokracie a ústavnost. Praha: Karolinum.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Autor diplomové práce: Bc. Eva Slabší
Praha, 14. února 2017 Alice Štollová Kovandová
Rozbor schémat kompenzace příjmu v nezaměstnanosti
Informace o průběhu informačních seminářů a výsledcích strukturovaných rozhovorů za stranu zaměstnavatelů BP Stavebnictví I.
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
Mgr. Ivo Grossmann Právní poradce Odborového svazu pracovníků obchodu
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Transkript prezentace:

Právo sdružovací, kolektivní vyjednávání a sociální dialog v České republice Arnošt Blumentrit člen předsednictva OSD Subregionalní seminář MOP 16. – 17. února 2010, Budapešť (Maďarsko)

OBSAH  Sdružovací právo – aktuální situace  Sdružovací právo - výzvy  Kolektivní vyjednávání – aktuální situace  Kolektivní vyjednávání - výzvy  Právo na stávku – hlavní výsledky  Právo na stávku – hlavní výzvy  Mezinárodní spolupráce  Komentáře, otázky?

Sdružovací právo aktuální situace (I.)  Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) – největší národní konfederace (32 členů, cca členů)  Odborový svaz dopravy (OSD) – pracující v silniční dopravě, civilním letectví a vodní dopravě (> 140 ZO, cca členů)  alternativní konfederace (ASO) nezávislé odborové svazy (DOSIA atd.)

Sdružovací právo aktuální situace (II.)  všeobecná organizovanost v České republice – 22%  žádná striktiní kritéria reprezentativnosti (odbory mohou založit 3 členové)  Koalice dopravních odborových svazů (spolupráce mezi odbory)

Sdružovací právo výzvy  navržené reformy systému zastupování zaměstnanců (nová kritéria reprezentativnosti > 50%)  daňová reforma (zlevněné průkazky, stravenky atd.)  penzijní reforma (zvýšení věku odchodu do důchodu)

Kolektiví vyjedávání aktuální situace  všeobecné pokrytí kolektivní smlouvou – 44%  úrovně vyjednáván podniková (nejsilnější) odvětvová (spíše všeobecná ustanovení/slabší)  odvětvová kolektivní smlouva pro silniční dopravu (2009 – 2012)

Kolektivní vyjednávání výzvy  reformy systému zastupování zaměstnanců (viz výše)  odbory jsou tradičně silnější v (bývalých) státních firmách, ale slabší v soukromých / nových (např. logistika – DHL, FedEx)  chybějící zájem mladých lidí

Právo na stávku hlavní výsledky  poslední všeobecná stávka 1992 (úspěšná)  částečná stávka 2010 (zdaňování volných jízdenek, stravenek atd.)  aktuální stávka ve zdravotnictví

Právo na stávku výzvy  plány na zákaz stávky v některých oblastech / nutnost zabezpečit minimální servis  nové vládní reformy (daně, penzijní)

Mezinárodní spolupráce  OSD je členem Evropské federace pracovníků v dopravě (ETF) Mezinárodní federace pracovníků v dopravě (ITF)  bližší spolupráce se slovenskými dopravními odbory (historické vazby)

Komentáře, otázky? … Děkuji!