GRASS Jan Dolista 22.11.2009. GRASS - Geographic Resources Analysis Support systém je geografický informační systém určený pro správu geoprostorových.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Advertisements

Licenční politika Pro výuku devátého ročníku ZŠ Vypracoval: S.V.
Geografické informační systémy a jejich využití v rozvojových zemích. Jakým etickým otázkám musíme čelit? Jiří Pánek // Katedra rozvojových.
Alternativa k MS Office leden Historie OpenSource Office Star Office –německá firma Star Division od roku 1994 OpenOffice –StarOffice přechod k.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14_FY_A Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
Co je duševní vlastnicví? Duševním vlastnictvím se rozumí výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti,
Co je Linux? Základní pojmy
GEOPORTÁL ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU
Webové mapové služby OGC v praxi Ing. Stanislav Holý RNDr. Štěpán Kafka Help service remote sensing, ISSS
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
© 2007 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco Public ITE PC v4.0 Chapter 1 1 Operating Systems Networking for Home and Small Businesses – Chapter.
Open source GIS Přehled GIS nástrojů s otevřeným zdrojovým kódem Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
Operační systémy.
Gis pro krajinné ekology
Základy informatiky Aplikační SW - licence Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
GIMP GIMP je vlastně zkratkou názvu General / GNU(od roku 1997) Image Manipulation Program, což můžeme přeložit jako program na úpravu grafiky/obrázků.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
© 2007 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco Public 1 Application Layer Functionality and Protocols Network Fundamentals – Chapter 3.
Úvod co to je GIS free GIS využití. Úvod co to je GIS free GIS využití.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_15_FY_A Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
Distribuce Linuxu Petr Novák. Obsah Distribuce - typy a trendy Konkrétní systémy: – Pro začátečníky: Ubuntu Fedora OpenSuSE PCLinuxOS – Pro pokročilejší:
Klikací mapy v GIMPu Tvorba tzv. klikacích (obrázkových) map s pomocí grafického editoru GIMP Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zkušenosti s nasazením svobodného software při výuce
MAPOVÝ SERVER PRO MĚSTO VAMBERK Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička Ph.D. Řešitel: Jaroslav Poláček.
Nástroje pro řízení projektů. Kriteria členění Desktopová aplikace SaS (Software as Service) aplikace.
Datový sklad pro DOPRAVOPROJEKT, s.r.o.
AVT - projekt Tvorba rozhraní pro WMS server. GIS informační systém pro získávání, ukládání, analýzu a vizualizaci prostorových dat součásti: – Hardware.
Kramerius 4 – nová generace systému pro digitální knihovnu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě ,
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Možnosti GIS při tvorbě trojrozměrných map zemětřesení Vedoucí práce: Doc.Ing.Petr Rapant CSc. Odborná konzultace: Ing. Aleš Poláček CSc. Zpracoval : Pavel.
„ Rozšíření možností vizualizace geodat
Struktura operačních systémů
Operační systémy. Tomáš Vaníček Katedra inženýrské informatiky FSv, ČVUT Thákurova 7, Praha Dejvice, B407
Operační systém GNU Linux Příkazy pro práci se soubory.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU Alternativní GIS – volně dostupné programy a data.
Open Source GIS: Transformace mezi jednotlivými
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
Software pro GIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Diplomová práce | Návrh modulu GRASSu pro import dat ve výměnném formátu ISKN Martin Landa | 29. června 2005 Diplomová práce Návrh modulu GRASSu pro import.
Geoinformatika úvod.
Úvod do PostGIS Jan Ježek.
Základy informatiky Aplikační SW Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
GRASS GIS Alternativní GIS – volně dostupné programy a data.
How To Upload and Download Flies using Filezilla ?
1 GISáček 2006 GIS v podání Autodesku GISáček 2006 Pavel Robek Tech Data Distribution s.r.o.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Kognitivní systémy A6MX33KSY Brain Simulator - Úvod Jaroslav Vítků.
Accelerating Your Success TM IBM Tivoli NEWS Petr Klabeneš
CAD V - GIS Mgr. Jiří Čtyroký Ph.D Ing. Martin Šilha.
Grafika Kateřina Šebestová Grafika Druh výtvarného umění Více exponátů stále originály Vznik 6. století v Číně 868 první kniha 13. století tisk na plátno.
GRASS GIS GRASS GIS Nejlepší svobodný software pro GIS Nejlepší svobodný software pro GIS Další informace: Domovská stránka:
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_033.ICT.34 Tvorba webových stránek – MS Visual Studio.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ.
Úvodní stručný kurs statistické analýzy dat v prostředí R Jakub Brom.
Zobrazování. Modelování a zobrazování Realita (sutečnost) model Obraz(y) modelu modelování Zobrazování (vizualizace)
Department of Economics and Management in Civil Engineering, CTU in Prague, Václav BERAN, Petr DLASK, Dana ČÁPOVÁ, Jaroslava.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
APLIKOVANÁ GEOINFORMATIKA
SW pro správu PC, aplikační SW, licence
Tato prezentace byla vytvořena
ÚVOD DO PŘEDMĚTU Alternativní GIS – volně dostupné programy a data.
Noise and Air Pollution modelling in Transport
Zkušenosti s výukou geoinformatiky
PRÁCE S WMS SERVERY - Praktická ukázka.
Účetní schémata MS Dynamics NAV RTC-základy
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

GRASS Jan Dolista

GRASS - Geographic Resources Analysis Support systém je geografický informační systém určený pro správu geoprostorových dat (rastrových a vektorových), obrazových záznamů (družicových i leteckých snímků), produkci vysoce kvalitní grafiky, prostorové modelovaní a vizualizaci dat. Oficiální stránky GRASSu: Jedná se o Free Software publikovaný pod licencí GNU General Public License (GNU GPL). GRASS je ficiálně součástí OSGeo (Open Source Geospatial Foundation)

Co z toho plyne? GRASS je zdarma -jedná se o free software GRASS muže vyvíjet každý -jsou volně dostupné zdrojové kódy, každý si je může stáhnout, upravit a přispět k vývoji GRASS má živou komunity -jako většina Open Source software má i GRASS komunitu svých příznivců, a vývojářů.

Jak GRASS získat GRASS je v současné době dostupný ve dvou verzích stabilní verze 6.4 a vývojová verze 7 Stažení z oficiálních stránek v sekci download: Stabilní verze je dostupná pro: - Linux: -binární kódy + instalační skript -balíčky pro DEBIAN -balíčky pro OpenSUSE (používám) -balíčky pro Mandriva -balíčky pro Ubuntu -MacOSX -MS-Windows Vývojová verze -“pouze“ binární kódy + instalační skript Ke každé verzi jsou samozřejmě dostupné zdrojové kódy a manuály

Živá komunita Jako většina Open Source software má i GRASS komunitu svých příznivců, a vývojářů. -internetová fóry -blogy uživatelů Oficiální GRASS Wiki: -rozsáhlá sekce help se spoustou návodů a tutoriálů České GRASS Wiki: -hlavním autorem Ing. Martin Landa z katedry Mapování

Spuštění GRASSu -location -mapset

GRASS a Česká republika Křovákovo zobrazení: - využívá program proj – projection - lze využít: EPSG kód ESRI soubor Převzít zobrazení z georeferencovaného souboru Nahrát soubor prj Definovat vlastní projekci Korektní zápis Křovákova zobrazení: +proj=krovak +lat_0=49.5 +lon_0= alpha= k= x_0=0 +y_0=0 +ellps=bessel +pm=greenwich +units=m +no_defs Osy S-JTSK GRASS používá matematický systém os. Souřadnice nutné nahrát se znaménkem mínus (–) a prohodit souřadnice X,Y

Základní okna GRASS 2 základní okna: -GIS Manager -Mapové okno Další okna: -každý ze spuštěných modulů se otevírá ve vlastním oknu

Mapové okno

Tvorba DTM v GRASS Vektorový vstup vektorový výstup: v.delaunay - Creates a Delaunay triangulation from an input vector map containing points or centroids. v.voronoi - Creates a Voronoi diagram (Thiessen polygons) from an input vector map containing points or centroids. Vektorový vstup vektorový výstup: v.surf.bspline - Bicubic or bilinear spline interpolation with Tykhonov regularization. v.surf.idw - Surface interpolation from vector point data by Inverse Distance Squared Weighting. v.surf.rst - Spatial approximation and topographic analysis from given point or isoline data in vector format to floating point raster format using regularized spline with tension

Rastrový vstup rastrový výstup: r.surf.area - Surface area estimation for rasters. r.surf.fractal - Creates a fractal surface of a given fractal dimension. r.surf.idw - Surface interpolation utility for raster map layers. r.surf.random - Produces a raster map layer of uniform random deviates whose range can be expressed by the user. r.surf.contour - Surface generation program from rasterized contours. r.surf.gauss - GRASS module to produce a raster map layer of gaussian deviates whose mean and standard deviation can be expressed by the user. It uses a gaussian random number generator. r.surf.idw2 - Surface generation program. Rastrový vstup vektorový výstup: r.contour - Produces a vector map layer of specified contours from a raster map layer.

LANDSAT-7 image of Dunedin, New Zealand extracted from NASA's WMS with the r.in.onearth add-on module and draped over a 10m DEM. Spectral tuning was performed with the i.landsat.rgb module. screenshot: Hamish Bowman

Olympus Mons, Mars topography from Mars Global Surveyor MOLA data screenshot: Hamish Bowman

Slovakia precipitation 3D raster data with isosurfaces added in NVIZ screenshot: Helena Mitasova

Visualization of a USGS Digital Raster Graphics (DRG) map for Spearfish, South Dakota created with NVIZ screenshot: Markus Neteler

GRASS: building footprints extruded to 3D blocks (screenshot: M. Neteler) (data courtesy City of Trento, Italy - see "Mostra Strumenti Dati" for geodata download)

Použité zdroje: Oficiální stránky: resp. Manuálové stránky k jednotlivým modulům: Oficiální wiki: Česká wiki: Stránky OSGeo: Konzultace u Ing Martina Landy – moc děkuji!

Nyní krátká ukázka