ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Jana Dobrá VY_32_Inovace_1.3.15

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 08_ Rozmanitost přírody Domácí zvířata (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Společenstva okolí lidských obydlí
Domácí zvířata – druhy, chov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Rostliny v okolí lidských obydlí
Prvouka – 2. ročník „Podzim v sadu“
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Domestikovaní živočichové
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ŽIVOČICHOVÉ.
Domestikace.
UŽITKOVÉ ROSTLINY.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Savci 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Veronika Kloučková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lada Burgetová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Člověk a jeho svět 4. ročník
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.3 Houby Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.7 Živočichové - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.4 Rostliny - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Ekosystém park Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.8 Ekosystém les Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ ŽIVOČICHOVÉ Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Ekosystém rybník Živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr.
Domácí mazlíčci VY_32_INOVACE_06_domacimazlicci Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.1 Ekosystémy České republiky Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Ekosystém okolí lidských obydlí Domácí mazlíčci Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Závěrečné opakování Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_17_Ekosystém zahrady a sady Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 17 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_36_ČS TEMA: Ekosystém okolí lidských.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.2 Živá a neživá příroda Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Ekosystém okolí lidských obydlí Hospodářská zvířata
POZNÁŠ ? Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí.
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
Živočichové – stavba těla, potravní vazby a druhy
Ekosystém pole Ptáci Přírodověda 4. ročník
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Č. DUMu VY_32_INOVACE_02_12_Zvířata
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_30_ OVOCE TÉMA: OVOCE
Člověk a jeho svět 4. ročník
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.04 Domácí ptáci.
Autor: Mgr. Věra Martincová VY_32_INOVACE_26_U lidských obydlí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Ekosystém les Živočichové
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_ lesní zvířata
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Domácí mazlíčci Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_03_Člověk a příroda.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Autor: Mgr. Irena Pohořalá Název:VY_32_INOVACE_11_PTÁCI III.
Hospodářská zvířata.
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
EKOSYSTÉM OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ
VY_32_INOVACE_E – Př4 – okolí lidských obydlí
Člověk a jeho svět, 2 Název školy, adresa:
Transkript prezentace:

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Jana Dobrá VY_32_Inovace_1.3.15 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.15 Ekosystém okolí lidských obydlí Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je určen žákům 4. tříd jako upevňování znalostí o ekosystému okolí lidských obydlí (rostlinách a živočiších našich zahrad, sadů, statků, dvorů…) a seznámení s novými pojmy. Po výkladu žáci plní zadané úkoly. Materiál se dá využít při práci s interaktivní tabulí, multimice, v počítačové učebně nebo jako pracovní list.

Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny a živočichové v okolí lidských obydlí

Rostliny v okolí lidských obydlí V zahradách a sadech pěstujeme ovocné stromy (jabloně, hrušně, třešně, višně, slivoně, broskvoně, meruňky)a keře (rybíz, angrešt). Ovoce nám poskytují také jahodník, maliník a ostružiník. Ovocné stromy byly vyšlechtěny z planě rostoucích druhů tak, aby plody byly větší a chutné (sladké). Plody ovoce dělíme na malvice (jablko), peckovice (třešeň) a bobule (rybíz). Většina zahrad se skládá z části užitkové a okrasné. V užitkové části se pěstuje nejčastěji zelenina (jedlé části užitkových rostlin). Zeleninu rozlišujeme: kořenovou, cibulovou, listovou, košťálovou (pěstovaná pro květ) a plodovou.

Živočichové v okolí lidských obydlí Některé živočichy v okolí lidských obydlí člověk využívá jako zdroj potravy nebo ke své činnosti, jiné chová pro potěšení. Lidé si ochočili původně divoká zvířata, vyšlechtili jejich vzhled a vlastnosti podle svých představ. Tento proces se nazývá zdomácnění (domestikace). Někteří volně žijící živočichové se pohybují v okolí obydlí, protože tam mají snadno dostupnou potravu. Můžeme tedy živočichy žijící v okolí lidských obydlí rozdělit do třech skupin: hospodářská zvířata, domácí zvířata a volně žijící živočichové.

Hospodářská zvířata DRŮBEŽ (kur, kachny, husy, krůty, perličky ) – nekrmiví ptáci kur domácí – chová se pro maso a vejce, všežravý (tráva, hmyz, zrní, žížaly, zbytky jídel), pták hrabavý kachna domácí – chová se pro maso a peří, všežravá (tráva, hmyz, zrní i obojživelníky, plazy) husa domácí – chová se pro maso, sádlo a peří, převážně býložravá (tráva) SAVCI prase domácí – chová se pro maso, všežravec (šrot, zbytky jídel…), vyšlechtěno z prasete divokého tur domácí – chová se pro maso, mléko (mléčné výrobky) a kůži, býložravec (tráva, seno s výživnými látkami) ovce domácí – chová se pro vlnu, maso a mléko (sýry), býložravec (tráva, seno s výživnými látkami) koza domácí – chová se pro maso, mléko (sýry) a kůži, býložravec (tráva, seno s výživnými látkami) kůň domácí – chová se pro přepravu, rekreaci (dostihy, jezdectví), býložravec (tráva, seno s výživnými látkami) králík domácí – chová se pro maso a kožešinu, býložravec (seno, mrkev, tráva, oves, ječmen…)

Domácí „mazlíčci“ jsou zcela odkázáni na každodenní péči člověka! Většinou žijí ve společné domácnosti s člověkem. Při výběru je nutné si rozmyslet, zda mohu uspokojit veškeré potřeby zvířete. S pořízením zvířete by měli souhlasit všichni členové rodiny. V akváriích se pěstují vodní rostliny a chovají vodní živočichové (ryby, želvy). V teráriích chováme především suchozemské plazy (hadi, želvy, ještěrky). Do akvaterárií umisťujeme obojživelníky (žáby) nebo plazy. Ptáky chováme v klecích, ty mohou sloužit i menším hlodavcům (králík, křeček, morče), a voliérách (papoušci). Nejoblíbenějšími „mazlíky“ jsou psi a kočky. pes domácí – výborný čich a sluch, mnoho plemen (lovecká, pracovní, společenská…), pomocníci nevidomých, masožravec kočka domácí – vyvinutý zrak a sluch, vidí i za šera, zatažitelné drápky, hmatové vousky , mnoho plemen, masožravec

Volně žijící živočichové ropucha zelená – obojživelník, má zelené nepravidelné skvrny, živí se slimáky, pavouky a hmyzem vlaštovka obecná – staví si miskovité otevřené hnízdo na zdech a v hospodářských budovách, má dlouhý vidlicovitý ocas, živí se létajícím hmyzem, loví za letu, krmivý pták jiřička obecná – staví kulovité uzavřené hnízdo na zdech budov pod střechou, živí se létajícím hmyzem, loví za letu, krmivý pták, je častější než vlaštovka sova pálená – hnízdí na půdách, ve věžích a stodolách, noční pták, loví hraboše, myši a netopýry sýkora modřinka – hnízdí v dutinách a v budkách, živí se hmyzem, bobulemi a semeny ježek západní – aktivní v noci, všežravec (slimáci, žížaly, brouci) myš domácí – vydává nepříjemný zápach, žije vně i uvnitř budov kuna skalní – na půdách, loví především v noci menší savce a ptáky, požírá i vejce a ovoce potkan obecný – všežravec, velmi přizpůsobivý

1. Napiš 5 hospodářských zvířat a 3 zástupce drůbeže. Hospodářská zvířata: ______________________________________________________________________________________________ Drůbež: ______________________________________________________________________________________________ tur domácí, ovce domácí, koza domácí, králík domácí, kůň domácí, prase domácí kur domácí, kachna domácí, husa domácí, perlička kropenatá

2. Napiš 10 rostlin v okolí lidských obydlí, z kterých máme užitek 2. Napiš 10 rostlin v okolí lidských obydlí, z kterých máme užitek. Rostliny rozděl na stromy, keře a byliny. Stromy: ______________________________________________________________________________________________ Keře: ______________________________________________________________________________________________ Byliny: ______________________________________________________________________________________________ jabloň, hrušeň, meruňka, višeň, broskvoň, ořešák, slivoň angrešt, rybíz, maliník jahodník, rajče, paprika, okurka, mrkev, cibule, salát, květák…

3. Rozděl živočichy na volně žijící a domácí mazlíčky a pojmenuj je. Volně žijící: Domácí mazlíčci: vlaštovka, jiřička, sova pálená morče, chameleon, křeček

Ovocné stromy a keře třešeň hrušeň švestka jabloň meruňka rybíz broskvoň angrešt

Další ovoce zahrad maliník ostružiník jahodník

Zelenina

Okrasné rostliny

Hospodářská zvířata perlička kropenatá

Domácí „mazlíčci“

Volně žijící živočichové ropucha zelená holub domácí sova pálená

Použité zdroje Obrázky z galerie klipart Vlastní fotografie ŠTIKOVÁ, Věra. Člověk a jeho svět : přírodověda pro 4. ročník. Brno : Nová škola, 2011. ISBN 978-80-7289-297-6. ČÍŽKOVÁ, Věra, BRADÁČOVÁ, Lenka, HÍSEK, Květoslav. Přehledy živé přírody pro 3. – 5. ročník. Turnov: ALTER, 1995. ISBN 80-85775-25-7 STŘIHAVKOVÁ, Hana, SÍBRT, František. Přírodopis pro 5. ročník ZŠ. Praha: SPN, 1990. ISBN 80-04-24769-5 BARTZ, Richard. Wikipedia.cz [online]. [cit. 29.1.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/Bufo_viridis_female_quadrat.jpg EBOY. Wikipedia.cz [online]. [cit. 29.1.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/80/Helmeted_guineafowl_kruger.jpg Obrázky z galerie klipart Vlastní fotografie