Cévní systém lidského těla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Oběhová soustava srdce, cévy, krevní oběh, krevní tlak
NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
SRDCE.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Patologie srdce a cév.
Neúnavná srdeční pumpa
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Oběhová soustava srdce, cévy, krevní oběh, krevní tlak
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
CÉVNÍ SYSTÉM FUNKCE :má v lidském těle celou řadu různých funkcí. Přenáší kyslík do tkání a odvádí CO2. Rozvádí živiny z trávicí soustavy do orgánů.
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
Oběhová soustava člověka
SRDCE (COR).
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
krev: 5 – 6 l, neustálá obnova, celkově se obnoví 3x do roka
Cévní soustava.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
SOUSTAVA OBĚHOVÁ Soustava krevního oběhu tvoří srdce, soustavu cév a krev Srdce je uloženo v dutině hrudní za hrudní kostí ve vazivovém vaku OSRDEČNÍKU.
Srdce (Cor).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Oběhová soustava- srdce
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Oběh krve zajišťuje srdce a cévy Obr.1,2.
KREVNÍ OBĚH Odkysličená krev přitéká horní a dolní dutou žilou do pravé síně, současně se plní krví okysličenou levá síň (krev do ní přivádějí z plic plicní.
Oběhová soustava u Člověka
KREVNÍ OBĚH.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Oběhová soustava Fylogeneze.
Anatomie srdce Barbora Plačková.
Srdce a krevní oběhy Autor: Mgr. Diana Mücksteinová
Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek.
Cévní soustava3 SRDCE, CÉVY.
Srdce.
Srdce Prezentace byla vytvořena s použitím obrázků Google a tohoto webu: vytvořil: Richard Jonáš.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_07_28_Oběhová soustava, srdce OBĚHOVÁ SOUSTAVA, SRDCE.
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_52_INOVACE_PŘ.36 Vytvořeno: únor 2013 Základní škola a mateřská škola.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA II SRDCE, SLEZINA, BRZLÍK. STAVBA SRDCE.
Srdce a jeho funkce v těle by: Jaroslav Nosek čerpáno ze stránek:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, srdce Ročník: 8.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Oběhová soustava srdce a cévy
Krevní oběh.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Srdce a jeho funkce v těle
VY_32_INOVACE_04-13 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_03
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola, Hradec Králové
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Morfologie a fyziologie člověka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_15_01_krevní oběh.
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ / /21
Transkript prezentace:

Cévní systém lidského těla

Cévní systém lidského těla Cévní systém v lidském těle je tvořen uzavřenou soustavou trubic různého průměru. Tělní oběh má tepennou část- zde obíhá okysličená krev a žilní část- zde proudí odkysličená krev. Stavba cévní stěny: Vnitřní epitel Svalová vrstva z hladké svaloviny Vnější obal Hladká svalovina umožňuje cévě měnit průměr (průsvit)- to je základem krevní redistribuce- zvýšeného a sníženého prokrvení jednotlivých tkání dle potřeby. Např. při sportovním výkonu zvýšena dodávka okysličené krve do svalů a snížena dodávka do zažívacího traktu.

Velký (tělní) oběh Velký tělní oběh začíná aortou, kam je při systole vypuzena krev z levé srdeční komory. Ø aorty cca 3 cm. Hrudní a břišní aorta se větví na tepny (artérie)- Ø 5-15 mm. Dalším větvením vznikají tepénky (arterioly)- Ø 0,3 mm. Na konci tepenné části oběhu jsou tepenné vlásečnice (kapiláry)- 7-50 mikrometrů, které jsou aktivní částí krevního oběhu→ zde dochází k transportu látek mezi krví a tkáněmi (O₂+ živiny do tkání/CO₂+zplodiny metabolismu z tkání do krve). Žilní vlásečnice se spojují do žilek (venuly) →žíly (veny) a ty se spojují do dolní a horní duté žíly, které přivádějí odkysličenou krev do do pravé srdeční síně. Kapiláry mají u dospělého člověka plochu 6300 m²- to je rozměr fotbalového hřiště !!!

Mechanismus krevního návratu v žilách V tepenné části oběhu se o tlak potřebný k dopravení krve do vzdálených částí oběhu stará srdeční pumpa, v žilní části je návrat krve do srdce (proti zemské přitažlivosti) zabezpečen pomocí činnosti svalů, které svojí prací tlačí na žíly a tím je krev posouvána směrem k srdci. V žilách jsou speciální chlopně, které zachytí krev stoupající k srdci a nepustí ji zpět. Při nesprávné funkci chlopní se krev vrací zpět a zvyšuje žilní tlak →žíla se deformuje- vzniká křečová žíla (varix).

Velký oběh- tepny Aorta se po výstupu z levé komory stáčí směrem k páteři do aortálního oblouku, Zde se oddělují 3 vzestupné tepny: Hlavopažní tepna, levá společná krkavice, levá podklíčková tepna- ty zásobují krví horní končetiny, krk, mozek a další orgány hlavy Hrudní aorta přechází v břišní aortu, z té odstupují tepny zásobující orgány břišní dutiny, především ledviny, zažívací ústrojí, pohlavní orgány. Břišní aorta se dělí na dvě kyčelní tepny, ty pak na tepny stehenní a holenní.

Nebezpečí vyplývající ze sníženého průsvitu cév Ucpávání cév je jednou z hlavních příčin smrti (více než 50%)!! Tzv. arteroskleróza je onemocnění, při kterém dochází k degeneraci cévní stěny a ucpávání cévy samotné. Cévy jsou zanášeny cholesterolem,- vznikají tzv. arterosklerotické pláty, které brání průtoku krve cévou. Důsledky arterosklerozy: Srdeční infarkt- při ucpání věnčitých (koronárních srdečních tepen) Mozková mrtvice- při přerušení dodávky okysličené krve do části mozku- po 5 min. změny nevratné Ischemické choroba dolních končetin- bolest nohou, může končit odumřením tkáně DK