1.10.2015 Zdravotní výchova Mgr. Silvie Šilingerová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Etická hlediska péče o staré občany
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
PhDr. Zuzana Hadj Moussová
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Rodina.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Komplexní řešení vývoje dětí Rodiče a rodina v životě dítěte
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.

 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
RODINA – jako nejvýznamnější sociální skupina
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Rodina 6. ročník.
Výstupy z Úvodního semináře
Občanská výchova 7. ročník
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
1 Anotace ICT 2 _ 1/48 Prezentace seznamuje žáky s pojmy rodina, funkce rodiny, reprodukční, ekonomická funkce, psychické a citové potřeby, rodokmen rodiny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vývojový cyklus rodiny Mgr. Petra Sobková
Rodinné potřeby a ekonomika
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Digitální učební materiál
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
VY_32_INOVACE_PSYPS14360ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ANOTACE CZ. 1.07/1.5.00/ Já a moje rodina VY_52_INOVACE_87_96
(Presenium) Jiří Vítovec
10. Seminář Rodina, problémová rodina, rodina a škola
Rodina Petr Machala. Co se vám vybaví při vyslovení slova – rodina?
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Sociologie pro speciální pedagogy: Rodina
Vymezení pojmů funkce rodiny
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
RODINNÉ VZTAHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_01_RODINNÉ VZTAHY Téma: OBČANSKÁ.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Rodina a typologie rodin
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Rodina a její funkce Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI Část 2. Mgr. Irena Kudláčková.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Výchova ke zdraví 9. A,B Mgr. Silvie Šilingerová
Rodina, příbuzenství.
VZTAHY A PRAVIDLA SOUŽITÍ V PROSTŘEDÍ KOMUNITY - Rodina
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociální skupiny a role
Pedagogika jako vědecká disciplína
Rodina jako sociální instituce
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Pardubice - Spořilov
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Pedagogika a psychologie
RODINA = sociální instituce a organizace charakteristická jak pro tradiční, tak pro moderní i postmoderní společnost = primární, neformální a malá skupina.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Školská sociální práce
Velká rodina z pohledu rodinné politiky aneb
Transkript prezentace:

Zdravotní výchova Mgr. Silvie Šilingerová

 Prezentace žáků  Rodina ◦ Definice ◦ Funkce ◦ Typy ◦ Struktura ◦ Význam  Pracovní list A-Z

 Je „původní a nejdůležitější společenská skupina a instituce “ (definice Velkého sociologického slovníku )  Je společensky schválenou formou stálého soužití, kde jednotliví členové rodiny mají vymezeny své role.  Rozdělení rodiny:  malá rodina – rodiče a děti  velká rodina – rodiče a děti, prarodiče, strýc apod.

„Rodinná funkce“- souhrn úkolů, které rodina plní vůči svým členům a vůči společnosti. Funkce rodiny:  1. Biologicko-reprodukční funkce  2. Sociálně -ekonomická funkce  3. Ochranná (zaopatřovací, pečovatelská ) funkce  4. Socializačně -výchovná funkce  5. Rekreace, relaxace, zábava  6. Emocionální funkce rodiny

 orientační – je výchozí, původní rodina do které se narodíme  rozmnožovací – nově založená rodina  nukleární(dvougenerační) – soužití manželů a jejich dětí  vícegenerační – soužití s prarodiči  prvotní – rodina založená dvěma svobodnými, bezdětnými lidmi  druhotná – rodina založená rozvedenými nebo ovdovělými manžely  úplná – rodiče a děti  neúplná – vzniká rozvodem nebo úmrtím, ztráta 1 soc. role

1. Funkční rodina – 85 %, netřeba sledovat 2. Problémová rodina – 12-13%, zvýšené sledování rodiny pediatrem 3. Dysfunkční rodina – Asi 2%, ozdravení, přijetí opatření k nápravě, pomoc 4. Afunkční rodina – Asi 0,5 %, odebrání dětí

 Uspokojování fyzických, psychických a sociálních potřeb.  Zázemí pro rozvoj a potenci schopnosti seberealizace.  Zdroj zkušeností a vzorců chování.  Zdroj specifického systému hodnot a jejich preference.  Nositel budoucích společenských rolí a identity svých členů.

Samostatná práce: 1. Víš z Dějepisu, co je MATRIARCHÁT a PATRIARCHÁT? 2. Co se ti na rodičích líbí? Skupinová práce: 1. Vypište, jaké vzájemné vztahy by měly fungovat v rodině, aby jste se v ní cítili dobře. 2. Vypište, co by vám ve fungování rodiny vadilo a časem by mohlo způsobit vaše onemocnění.

 Téma: Vztahy a pravidla soužití v prostředí komunity- ŠKOLA TÉMA: MOJE ZÁKLADNÍ ŠKOLA ◦ seznamte posluchače se základní školou ◦ uveďte základní fakta (název, zřizovatel, počet žáků a učitelů) ◦ popište život ve škole (atmosféra ve škole, vybavení školy, dopravní dostupnost školy pro žáky, školní akce...) ◦ charakterizujte klady a zápory vaší základní školy Zpracuj na 2 A4, vytvoř prezentaci na 4 slidy (Prezentace je pouze opora, MLUV SÁM!)