Snowboarding. Snowboard  je prkno pevně připnuté k nohám jezdce, určené k sportovnímu využití na sněhu  dlouhé je přibližně 140-170 cm (mělo by jezdci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Advertisements

Předpokládaný počet účastníků:  1050 sportovců  238 trenérů  28 vedoucích výprav  cca 250 VIP hostů.  celkem cca Krajské výpravy:  všech 14.
Historie lyžování.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Historie zimních olympijských her!!
Seznam sportů Seznam sportů Alpské lyžování (10) Alpské lyžování (10)Alpské lyžováníAlpské lyžování Biatlon (10) Biatlon (10) Biatlon Biatlon Boby (3)
Mistrovství světa v lyžování Liberec Jedna z největších sportovních akcí v historii České republiky, která proběhla od 18. února do 1. března 2009.
Nejúspěšnější českou rychlobruslařkou Olympijskou vítězkou na metrů Mistryní světa i Evropy Vítězkou světového poháru Držitelkou několika světových.
S P O R T Y Z I M N Í.
X-Cup 2006 ČESKÝ POHÁR FREESTYLE BMX. Co to je : X-cup je série závodů tykající se sportu na kolech tzv. Freestyle BMX.
ROZDĚLENÍ LYŽOVÁNÍ.
JÍZDA V BOULÍCH.
ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ.
SKIKROS. CO TO JE Skikros je poměrně mladá disciplína akrobatického lyžování, při níž několik lyžařů zároveň sjíždí trať s umělými překážkami vytýčenou.
< < < < < < < <<< <<<
SKOKY NA LYŽÍCH.
NEJSLAVNĚJŠÍ SJEZDAŘI
VYBAVENÍ PRO BĚH NA LYŽÍCH
TOČIVÉ DISCIPLÍNY 2.
CARVING.
SVĚTOVÝ POHÁR V ALPSKÉM LYŽOVÁNÍ
LYŽOVÁNÍ disciplíny.
RYCHLOSTNÍ DISCIPLÍNY 2
LYŽOVÁNÍ.
Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali a navíc měli hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu. Však.
Běžecké lyže Běžecké lyže se od sebe navzájem liší vzhledem, tvarem, hmotností, a jízdními vlastnostmi Jízdní vlastnosti lyží vyplývají z jejich vlastností.
RYCHLOBRUSLENÍ.
OLYMPIJSKÉ HRY.
HISTORIE LYŽOVÁNÍ V ČECHÁCH
Lyžařská výzbroj Výběr lyží Jak jsem schopný lyžař ? - začátečník
Tato prezentace byla vytvořena
HISTORIE LEDNÍHO HOKEJE
KLASICKÉ LYŽOVÁNÍ.
Zimní sporty.
ATLETIKA.
RYCHLOSTNÍ DISCIPLÍNY
ČEŠTÍ LYŽAŘI - KLASICI.
LEDNÍ HOKEJ NA OLYMPIJSKÝCH HRÁCH
SNOWBOARDING.
HOD KLADIVEM.
SEVERSKÁ KOMBINACE.
ALPSKÁ KOMBINACE.
NEJLEPŠÍ SJEZDAŘKY.
HISTORIE LYŽOVÁNÍ.
SKATEBOARDING a SNOWBOARDING.
SKELETON.
PARALELNÍ SLALOM. Paralelní slalom Jedná se o závod dvojic Závod má dvě tratě – modrou a červenou Obě tratě jsou postaveny identicky Závod je vždy vypsán.
Techniky běžeckého a sjezdového lyžování
MEZINÁRODNÍ LYŽAŘSKÉ ORGANIZACE
Snowboarding Šárka Kneblová.
MEZINÁRODNÍ LYŽAŘSKÁ FEDERACE francouzsky Fédération Internationale de Ski jje hlavní mezinárodní organizace lyžařských sportů, bbyla založena během.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_TĚLESNÁ VÝCHOVA _1.ZIMNÍ SPORTY TEMA: ZIMNÍ SPORTY ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Autor: Mgr. Kateřina Stehlíková Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJS.2.Ste.41_Olympiada_.
Vancouver je daleko! Věřte mi jsem divák ! O MĚSTĚ VANCOUVER Vancouver se nachází v Kanadě a je.
Co jsou to vlastně skoky na lyžích? Skákání na lyžích je zimní sport, při kterém se lyžař snaží doskočit, co možná nejdále. Před skokem se rozjíždí z.
Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní činnosti Téma: In-line brusle Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_12_Výzbroj a výstroj TÉMA.
Kurz snowboardingu (KTS/SNO) Garant: PhDr. Radek Vobr, Ph.D.
Název školy, adresa: Základní škola a mateřská škola Kamenný Přívoz, Kamenný Přívoz 53, Kamenný Přívoz Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:
Lyžování jako sport. Lyže vs. SNOWBOARD Lyžování je zimní sport spočívající v pohybu člověka vlastní silou po sněhu pomocí lyží, páru dlouhých úzkých.
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Instruktor lyžování III.třídy (50) jen pro vnitřní potřebu
Instruktor IV.třídy (Praktikant) jen pro vnitřní potřebu
Zimní olympijské hry Klikej.
SNOWBOARDING.
Lyžovanie Roman Kosík I.ŠA.
Kurz snowboardingu (KTS/SNO)
Test lyžařských dovedností
Transkript prezentace:

Snowboarding

Snowboard  je prkno pevně připnuté k nohám jezdce, určené k sportovnímu využití na sněhu  dlouhé je přibližně cm (mělo by jezdci sahat k bradě) a široké cca 25 cm (dostatečně aby přes hrany „nepřesahovaly“ špičky a paty bot).

Vázání  Systémy, kterými je jezdec upnut k prknu mohou být různé, principiálně se liší na tzv. tvrdé (používají se podobné boty jako při lyžování) či tzv. měkké, kdy jsou speciální snowboardové boty k prknu připevněny upínacími pásky.

Postavení nohou  Regular - postavení s levou nohou vpředu  Goofy - postavení s pravou nohou vpředu Regular či Goofy závisí na preferenci každého jezdce, na rozdíl od praváctví/leváctví je rozložení Regular/Goofy v populaci zhruba 50:50. Dobrý jezdec zvládá jízdu na obě strany, což platí především pro triky a skoky, kdy změna stran jízdy bývá občas nezbytná. Proto vídáme někdy také postavení nohou  Duckfoot - obě nohy jsou vychýleny špičkou ven a umožňují průběžnou změnu stran za jízdy.

Historie snowboardingu  Pro snowboarding je zlomový rok 1965, kdy Sherman Poppen spojil dvě lyže, ke špičce přimontoval provázek a vytvořil tím první model snowboardu, zvaný „“, protože jízda na něm se podobala spíše surfování na vodě.  Pro snowboarding je zlomový rok 1965, kdy Sherman Poppen spojil dvě lyže, ke špičce přimontoval provázek a vytvořil tím první model snowboardu, zvaný „snurfer“, protože jízda na něm se podobala spíše surfování na vodě.

Historie snowboardingu  Inspirován Shermannovým úspěchem začal Jake Burton Carpenter vyrábět své vlastní snowboardy.  Rozpoznal chyby a nevýhody snurferu, opravil je a přimontoval na desku první vázání, které několika pásky pevně drželo nohy. V roce 1977 založil ve Vermontu firmu.  Rozpoznal chyby a nevýhody snurferu, opravil je a přimontoval na desku první vázání, které několika pásky pevně drželo nohy. V roce 1977 založil ve Vermontu firmu Burton Snowboards.

Historie snowboardingu  V roce 1983 přišel Jeff Grell s prvním skutečně pevným vázáním, které stabilně spojovalo nohy jezdce s prknem. S tímto vázáním bylo možné ovládat prkno i na tvrdém a nerovném sněhu a ve velkých rychlostech.

Historie snowboardingu – první snowboardové závody v Coloradu (vyhrál Tom Sims se svým laminátovým prknem s ocelovými hranami) – neoficiální mistrovství světa v městech Livignu (Itálie) a St.Moritz (Švýcarsko) – založena NASA (North American Snowboard Association) – založena SEA (Snowboard European Association) –1989/ založena ISA – International Snowboard Association (Mezinárodní snowboardová asociace) – vznik Pro Snowboarders Association (PSA) – asociace profesionálních snowboardových závodníků

Historie snowboardingu – založena ISF - International Snowboard Federation –1992/ oficiální mistrovství světa v rakouském Ischglu (240 závodníků z 20 zemí světa) – Snowboarding poprvé na olympijských hrách - disciplíny obří slalom a U-rampa – založena WSF - World Snowboard Federation – ISF zkrachovala (zpronevěra milionových částek určených na pořádání závodů) – Na olympiádě se objevuje další disciplína - snowboard cross

Snowboarding v ČR  založení Asociace českého snowboardingu (AČS)  Martin Černík a Michal Novotný startují na Olympijských hrách v Turíně

Snowboardové disciplíny Alpské disciplíny (tvrdé vázání)  paralelní slalom  paralelní obří slalom paralelní obří slalom paralelní obří slalom  obří slalom obří slalom obří slalom  super-g

Snowboardové disciplíny Free disciplíny (měkké vázání)  half-pipe (U-Rampa) half-pipe  quarter-pipe quarter-pipe  slopestyle slopestyle  big air big air big air  jibbing (jízda po zábradlí)  freeride (jízda mimo sjezdovky)  backcountry (freestyle mimo sjezdovky)  snowboardercross snowboardercross