Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE _32_Čj_ Jiří.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Hynek Mácha.
Advertisements

¨-4-.
Český spisovatel, novinář,
Karel a Josef Čapek Štěpánka Bořková Naty Kalousková Terka Koldinská Pája Kormošová Monča Bartůšková 9.A.
František Halas a Bohuslav Reynek
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 18. května 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.1.9.
Název Jiří Orten Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
D. Vondráčková, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Matematika Cílová skupina: 1. ročník (kvinta) gymnázia Oblast podpory: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující.
VY_32_INOVACE_3D.9.01 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
Život a dílo VY_32_INOVACE_2A4 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Lenka Fibigerová.
Jiří Orten Život, dílo, citáty. Jiří Orten Život, dílo, citáty.
Český jazyk a literatura
Karel Havlíček Borovský
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_765.
_32 V VY_32_INOVACE_53 V nn VY_32_INOVACE_53_NE. Anotace - prezentace učebního materiálu pomocí programu Power Point, prohloubení znalostí a seznámení.
SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_18_OBCANSKE_SOUDNI_RIZENI.
APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_06_FOBIE.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Podstatná jména – pád, číslo, rod Název sady: Český jazyk 4.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Nicolas.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._PROLETARSKA_POEZIE_PREZENTA CE_03 Název školyStřední.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Milan Kundera nar „Muži obdivují ženy, které mluví jako knihy, ale berou si ženy, které vaří jako z kuchařské knihy.“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Spravedliví.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_12_Literatura 19. století Kritický realismus
Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Autoři české a světové literatury 6.-9.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Podstatná jména obecná a vlastní
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Jiří Orten Život, dílo, citáty. Jiří Orten Život, dílo, citáty.
Spisovatelé dětské literatury
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE _32_Čj_ Jiří Orten Autor Mgr. Lenka Nečilová Tematický okruh Česká literatura 20. století Ročník třetí Datum tvorby AnotaceJiří Orten, existencialismus, 2. světová válka Metodický pokynPrezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu. Procvičovací cvičení lze použít jako test. Možnosti využití: promítání ve třídě při výkladu na interaktivní tabuli. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Jiří Orten

ŽivotŽivot vlastním jménem Jiří Ohrenstein narodil se v Kutné Hoře, v židovské rodině v Praze studoval jazyky a dramatickou konzervatoř, roku 1939 byl z rasových důvodů vyloučen starší bratr emigroval, on sám zůstal (kvůli dívce, kterou miloval)

ŽivotŽivot vystřídal řadu zaměstnání, pracoval také v Židovské obci v Praze v den jeho 22. narozenin ho srazila německá sanitka a dva dny nato zemřel na následky zranění Rodný dům Jiřího Ortena v Kutné Hoře

TvorbaTvorba Rysy: 1.vciťuje se do předmětů, polidšťuje je 2.existencialismus, pocity životní úzkosti, zoufalství, marnost, osamělost 3.verše mají pravidelný rytmus, dokonalé rýmy, často ironie 4.motivy smrti, lásky, Boha

TvorbaTvorba Čítanka jaro Cesta k mrazu obě díla napsal pod pseudonymem Karel Jílek static.eu/images/cover/book/1/1/9/1/7/7/Citanka -jaro-Jiri-Orten---w-493-h-700.jpg

V nazlátlém vidění V nazlátlém vidění jsou všechny věci třmínky tma jemně prosvítá a pije noci dech kdo spí je zcela sám stýská si bez maminky a malé stýskání mu šeptá na ústech Bylo to oblačné poslouchej kamaráde a měkká vláha rtů mne omamovala byl jsem jak andílek jenž zlaté chvilky krade a schovává si je aby mu zůstala alespoň jediná Dej pozor příliš dýchá a vzduchu ubývá a je ho stále míň v nazlátlém vidění jež končit nepospíchá a mísí štěstí mé se smutkem dávnějším Čítanka jaro - ukázka

Další tvorba Jeremiášův pláč litanická báseň, inspirována starozákonními texty Ohnice pod pseudonymem Jiří Jakub Elegie vydané posmrtně roku static.eu/images/cover/book/8/6/4/2/0/Elegie-Jiri-Orten---w-493- h-700.jpg

SEDMÁ ELEGIE Píši vám, Karino, a nevím, zda jste živa, zda nejste nyní tam, kde se už netoužívá, zda zatím neskončil váš nebezpečný věk. Jste mrtva? Poproste tedy svůj náhrobek, aby se nadlehčil. Poproste růže, paní, aby se zavřely. Poproste rozpadání, aby vám přečetlo list o mém rozpadu. Smrt mlčí před verši. A já v nich před vás jdu tak mlád, tak krutě mlád a ponejprve zralý, že ve své mladosti podobám se již králi zašlého království. Vy jste přec věděla, co křídel chybí nám k rozletu anděla, jak krví smějeme se a jak krví pláčem. Nalezl jsem svůj pád. A chci vám říci, na čem..... Elegie - ukázka Padaly slzy mé, padaly do močálů, padaly na živé království běd a žalu, padaly nestoudně, Karino, píši vám, poproste náhrobek, jejž deštěm omývám, připadám si jak déšť, jenž prší na váš hrob, připadám si jak pláč, bez času, bez podob, píši vám, Karino, a nevím, zda jste živa, zda nejste nyní tam, kde se už netoužívá, zda zatím neskončil váš nebezpečný věk. kimedia.org/wiki pedia/commons/ 1/1d/Kupka_pla nes_by_colors.jp g

Další tvorba Deníky Jiřího Ortena tři knihy Modrá, Žíhaná a Červená téměř 1650 stran deníkových záznamů a všechny básně s datací vzniku v roce 1966 vyšla próza Eta, Eta, žlutí ptáci static.eu/images/cover/book/ 8/6/4/2/0/Elegie-Jiri-Orten--- w-493-h-700.jpg

Nesmím vycházet z domu po osmé hodině večerní. Nesmím si najmout samostatný byt. Nesmím se stěhovat jinam, než do Prahy I nebo V, a to jako podnájemník. Nesmím chodit do vináren, kaváren, hostinců, biografů, divadel a na koncerty, kromě jedné nebo dvou kaváren, pro mne vyhrazených. Nesmím chodit do parků a sadů. Nesmím chodit do městských lesů. Nesmím se vzdalovat za obvod Prahy. Nesmím (tudíž) jet domů, do Kutné Hory a nikam jinam, leda na zvláštní povolení gestapa. Nesmím jezdit v motorových vozech tramvají, jen v posledním vlečném voze, a má-li tento střední vstup, tedy jenom v jeho zadní polovině. Nesmím nakupovat v jakýchkoli obchodech jindy, než mezi 11. a 13. a mezi 15. a 17. hodinou. Nesmím hrát divadlo a být jakkoli jinak veřejně činný. Nesmím být členem žádných spolků. Nesmím chodit do jakékoli školy. Nesmím se společensky stýkat se členy Národního souručenství a oni se nesmějí stýkat se mnou, nesmějí se se mnou zdravit, zastavovat a mluvit o věcech jiných než nutných (při nákupech apod.). (Deníky Jiřího Ortena. Československý spisovatel: Praha 1958) Deníky - úryvek

trafika.cz/fotky6478 /fotos/_vyr_10762k nihy_1473.jpg static.eu/images/cover/boo k/1/1/9/1/7/6/Horky-kruh- Jiri-Orten---w-600-h-600.jpg z/upload/c568aaaxxo.jpg static.eu/images/cover/book/1/ 2/3/8/5/2/Tisic-nahych-trapeni- Jiri-Orten---w-436-h-450.jpg demel-karel/1218- basnikjiriorten1.jpg static.eu/images/cover/book/2/1/9/ 4/9/Nech-slova-za-dvermi-Jiri-Orten- --w-140-h-null.jpg kvariat- knihy.cz/fil es/87827.j pg

OtázkyOtázky Kde se Jiří Orten narodil? Proč nesměl studovat ani vydávat svá díla pod vlastním jménem? Jak se jmenují tři knihy jeho deníků? Jaké motivy se objevují v jeho básních? Jiří Orten je předchůdcem směru ……………?

VLADIMÍR PROKOP. Přehled české literatury 20. století. 1. vyd. Karlovy Vary: O.K.soft, Literatura pro 3. ročník středních škol. 1. vyd. Brno: Didaktis, ISBN Zdroje obrázků použitých knih citovány přímo v textu Materiál stažen JIŘÍ ORTEN. Čítanka jaro. 1. vyd. Carpe diem, ISBN JIŘÍ ORTEN. Hrob nezavřel se. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, ISBN JIŘÍ ORTEN. Deníky Jiřího Ortena. 1. vyd. Praha: Československý spisovatel, Zdroje: