Nové programové období, rozvojové strategie území Regionální rozvoj ve vazbě na podporu EU 2014+ David Koppitz ředitel Odboru regionální politiky Ministerstvo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Advertisements

Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ (KAP)
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Krajské akční plány Základní východiska
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Aktuální informace z programového období Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor regionální politiky RSK Jihomoravského kraje.
Programovací období Fondy ESIF - nový souhrnný název Evropské strukturální a investiční fondy EU (ESIF) - jednotný soubor předpisů  Evropský.
Podpora venkova po roce 2013 z pohledu Olomouckého kraje Seminář MAS 10. května 2013, Olomouc.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
PRAHA INTEGROVANÉ NÁSTROJE. INTEGROVANÉ NÁSTROJE V OBDOBÍ 2007 – 2013 Integrované nástroje
Datum: Zpracoval(a): Regionální akční plán Moravskoslezského kraje Denisa Toráčová.
Krajský Akční Plán rozvoje vzdělávání 11. prosince 2015.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Regionální akční plán Olomouckého kraje 1. jednání Pracovní skupiny Vzdělávání
Integrované nástroje v IROP Seminář k realizaci IPRM v IOP Praha.
Evropské fondy v ČR v letech Konference KOUS Vysočina, Jihlava, Ing. Zdeňka Škarková – Europe Direct Jihlava, RRA Vysočina.
Regionální akční plán Libereckého kraje Inovační platforma pro Strategii inteligentní specializace 6. března 2015, science centrum iQLANDIA.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Projekt KAP LK. Dohoda o partnerství Základní změny pro nové programové období 2014 – 2020 od podpory všeho ke koncentraci na priority od plošné podpory.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Regionální stálá konference Středočeského kraje
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Strategie ITI plzeňské metropolitní oblasti
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Informace z 1. ustavujícího zasedání Národní stálé konference
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Transkript prezentace:

Nové programové období, rozvojové strategie území Regionální rozvoj ve vazbě na podporu EU David Koppitz ředitel Odboru regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Výroční konference ROP Jihozápad , České Budějovice

= Koncentrace (zacílení) prostředků programů ESI fondů do specifických typů území s cílem podpořit konkurenceschopnost a vyrovnat územní disparity Územní dimenze bude realizována v zásadě dvěma způsoby: integrovanými nástroji - (ITI, IPRÚ, CLLD) projekty ve specifických výzvách („cílené výzvy“) - zacílení územně, tematicky, územně i tematicky, jiným způsobem (např. bonifikací) Vláda ČR schválila dne (usnesení č. 681 a 682): Národní dokument k územní dimenzi (aktualizace – UV ze dne č. 742) Metodický pokyn pro využití integrovaných nástrojů v programovém období (aktualizace ) Územní dimenze

= Evropskou komisí silně prosazovaný způsob implementace ESI fondů v rozvoji regionů, měst a obcí. Cílem je: dosažení vyšší kvality strategického plánování a řízení efektivnější vynakládání finančních prostředků (zesilující a synergický efekt) 1) Integrované územní investice (ITI) – Pražská, Brněnská, Ostravská a Plzeňská metropolitní oblast, Ústecko - chomutovská, Hradecko-pardubická a Olomoucká aglomerace. 2) Integrované plány rozvoje území (IPRÚ) – aglomerace České Budějovice, Jihlava, Karlovy Vary, Liberec - Jablonec, Mladá Boleslav, Zlín. 3) Komunitě vedený místní rozvoj (CLLD) - realizován ve venkovském prostoru (prostřednictvím místních akčních skupin, cca 180 MAS). Realizace územní dimenze – integrované nástroje

ITI bude realizováno nositeli (metropolitními oblastmi nad 300 tis. obyvatel) jako zprostředkujícími subjekty. Klíčová pro realizaci je spolupráce s řídicími orgány a alokace finančních prostředků v operačních programech. Mezi hlavní nosná témata spojující jádrová města aglomerací s jejich funkčním zázemím patří zejména: o doprava, o vzdělávání a trh práce, o propojení výzkumných kapacit a aplikace jejich výstupů do praxe, o inovace a podnikání, o oblast životního prostředí včetně technické infrastruktury. Integrované územní investice (ITI)

Metropolitiní oblasti/aglomerace ITI Metropolitní oblastPočet obyvatelPočet statuárních měst / obcí v MO Pražská /515 Ostravská /233 Brněnská /167 Ústecko-Chomutovská /75 Olomoucká /230 Hradecko-Pardubická /145 Plzeňská /117

Nástroj pro realizaci integrovaných strategií rozvoje území umožňující koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více programů ESI fondů. Řešené území představuje jádrové město a jeho spádové území vymezené na základě funkčních vazeb. Mezi hlavní nosná témata spojující jádrová města s jejich funkčním zázemím patří zejména: o doprava, o veřejné služby (zejména sociální) o zaměstnanost a trh práce, o životní prostředí Integrované plány rozvoje území (IPRÚ)

Regionální pól rozvojePočet obyvatel Počet obcí České Budějovice Jihlava Karlovy Vary Liberec – Jablonec n. N Mladá Boleslav Zlín

Podmínkou je osvědčení o standardizaci MAS (SZIF) Výzva pro předkládání strategií CLLD – otevřena Podpora z IROP, Programu rozvoje venkova, OP Zaměstnanost a OP Životní prostředí MMR – ORP – metodická pomoc (i v rámci projektu MEDUIN) Organizace seminářů pro MAS Komunitně vedený místní rozvoj

Posílení principu partnerství Zapojení klíčových partnerů z veřejného, soukromého i neziskového sektoru Hledání konsenzu – nutná dohoda mezi realizátory opatření a projektů Tlak na celkovou kvalitu a VÝSLEDKY dílčích projektů Integrace témat (mobilita-ŽP, školství-trh práce apod.) Silná věcná koordinace na straně měst

Národní stálá konference Systém stálých konferencí – Národní stálá konference, Regionální stálé konference Vazba na Dohodu o partnerství, Národní dokument k územní dimenzi a Metodický pokyn pro využití integrovaných nástrojů Pozitivní reakce EK na uplatnění principu partnerství v podobě systému Stálých konferencí Koordinace územní dimenze

Přispívá k zajištění vzájemné provázanosti a koordinace státu a regionů (územních partnerů) při implementaci územní dimenze a realizaci Dohody o partnerství a programů spolufinancovaných z ESI fondů Koordinace a sladění územní dimenze a tematického zaměření programů ESI fondů s promítnutím územně koncentrovaných intervencí Harmonizace cílení a časování výzev pro intervence z evropských fondů Slaďování a propojení regionálních a integrovaných strategií se strategiemi na národní úrovni Podpora vzájemného dialogu partnerů napomáhajícího lepší koordinaci investičních aktivit v území Pozn. Funkci sekretariátu NSK plní MMR, Odbor regionální politiky Význam Národní stálé konference

Řízení územní dimenze

Regionální stálé konference Zajištění efektivního fungování RSK na principu partnerství Koordinace přípravy a realizace územní dimenze na regionální úrovni Podpora realizace sektorových strategií Přenos informací z národní úrovně na regionální a opačně Akceptace RSK ze strany ŘO (v souladu s Dohodou o partnerství) a jejich zapojení do diskuze v regionech Role RSK z hlediska absorpční kapacity OP v regionech Zapojení RSK v rámci plánování a nastavení výzev Vyhodnocování rozvoje území a dopadu realizovaných opatření Koordinace územní dimenze

Složení RSK

Akční plán Strategie regionálního rozvoje Schválen UV č. 806 ze dne Zpracován poprvé, a to pro období Jde o krátkodobý realizační plán, jehož cílem je rozpracování a konkretizace aktivit SRR Navazuje na schválené programové dokumenty OP a PRV Obsahuje příspěvek krajů k realizaci SRR

Regionální akční plán Tvoří podstatný vstup pro tvorbu Akčního plánu SRR Významný podklad pro ŘO operačních programů - zjišťování absorpční kapacity a zacilování výzev (plán výzev) – nejprve IROP 1.1 Konkretizace podoby možného využití Evropských strukturálních a investičních fondů a dalších zdrojů (včetně národních dotačních titulů) RAP je základním dokumentem pro činnost RSK Neobsahuje pouze aktivity financované s Evropských strukturálních a investičních fondů

Novela zákona 248/2000 Sb. (účinnost ) Aktualizace MPIN ( ) Vyhlášení výzvy pro integrované nástroje urbánního prostoru ( ) Ukončení výzvy zasedání Národní stálé konference ( ) Maximální možné využití RAP Obhajoba a reflektování identifikovaných potřeb v území na úrovni vlády – národní dotační tituly Ustavení ZS na úrovni ITI v souladu s požadavky EK Celková změna přístupu ke strategickému plánování a řízení v České republice Aktuality v rámci územní dimenze

Diskuze, náměty, komentáře.. Ing. David Koppitz Ředitel odboru regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR tel.: mob.: